ES Bringa - Chris Froome: A Giro-Tour-duplára készülve
Chris Froome: A Giro-Tour-duplára készülve
Fotó: Europress/AFP

Chris Froome: A Giro-Tour-duplára készülve

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/19 10:14

Chris Froome, noha szalbutamol-ügye még nem zárult le, elindult a Girón, mi több, a Finestrén borított mindent, hatalmasat ment, és végül megnyerte a versenyt. Most arra készül, hogy Marco Pantani 1998-as dupláját követően, ő is megfejelje a Girót egy Tour-győzelemmel.

Tehát arra, hogy teljesítse azt, ami az elmúlt években sem Alberto Contadornak, sem Nairo Quintanának nem sikerült.

Tavaly összejött neki a Tour-Vuelta-dupla úgy, hogy négy hét volt a két verseny között. Esélyeit most növeli, hogy a foci vb miatt az idén nem öt, hanem hat hetes a szünet a Giro és a Tour között. Mikor tehát, ha nem most?!

"Erre a hat hétre először egy regenerációs időszakot terveztünk" - mondta Tim Kerrison, a Sky egyik edzője. "Itt most egyszerre beszélünk fizikális és érzelmi felépülésről. Ez utóbbi is legalább olyan fontos, és legalább annyi időt vesz igénybe, mint a fizikális terhelés utáni regeneráció."

"A Girót követő első hét laza volt. Hétfőn-kedden szerintem messziről elkerülte a kerékpárját, szerdán tekert egy könnyűt, aztán csütörtökön foglalkozott egy kicsit a médiával. A következő héten kicsit hosszabbakat ment, de még mindig alacsony intenzitással."

"Ezt követte múlt héten a pályabejárás, amikor végigjárta az Alpokban és a Pireneusokban található szakaszokat, valamint az időfutam pályáját is. Ezzel párhuzamosan természetesen a terhelés is növekedett, ugyanakkor napról-napra építkeztünk, figyelembe véve, hogy Chrisnek épp mire van szüksége."

"Ez az időszak hasonló ahhoz, amilyen egyébként is lenni szokott. Most nyilván nem volt Dauphiné, de ugyanúgy, mint máskor, most is jön egy kis edzőtábor, némi magaslati munkával megspékelve."

Contador 2015-ben megnyerte a Girót, Quintana pedig második lett tavaly, utána azonban a Tour-on már egyikük sem volt igazán versenyképes.

"Bízunk abban, hogy mi meg tudjuk fordítani ezt a tendenciát" - folytatta Kerrison. "Chrisnek van már rutinja a duplákra való felkészülésben, és hat hét szerintünk elég hosszú idő a regenerációra, az edzésekbe való visszaállásra és a pályabejárásokra is."

A PireneusokbanA Pireneusokban Fotó: Europress/AFP

A csapat azt mondja, hogy Froome formán kívül érkezett a Giróra, és pont az volt a terv, ami működött is, hogy majd közben szépen belelendül. Sietve hozzáteszik azonban, hogy pontosan tudják, a Tour-nak ugyanezzel a taktikával nem vághatnak neki.

"Készen kell állni már az elején. Nagyon fontos szakaszok vannak már az első héten: csapat-időfutam, kockaköves szakasz, Mur de Bretagne. Aztán jön az Alpok, majd a Pireneusok, elég rövid szakaszokkal. Az utolsó előtti napon pedig következik az egyenkénti. Az idei Tour-on a kihívások szétszóródnak a verseny elejétől a végéig, úgyhogy muszáj már az elején kiváló állapotban lennünk."

Ami a Girót illeti, Froome nem volt olyan kiegyensúlyozott, mint általában lenni szokott. Ez részben, a már föntebb említett, tudatosan felépített formajavulással magyarázható.

"A teljesítménye nem volt olyan egyenletes, mint szokott. Többször is veszített időt. Aztán az egyenkéntin és a Zoncolanon már jól ment. Nyilván nem számítottunk arra, ami a Finestrés szakaszon bekövetkezett, ugyanakkor voltak jelei annak, hogy van még benne bőven tartalék. Ami aznap történt, köszönhető egyrészt a tudatos, aprólékos tervezésnek, de kétségtelenül volt benne véletlen egybeesés is."

"Vannak, akik kétségbe vonják, hogy egy háromhetes versenyen ilyen szinten formába lehet jönni, pedig pontosan ez történt. Ami nehéz ezeken a versenyeken, hogy már az első napon készen kell állni, jó formában kell lenni, ugyanakkor kell a frissesség is. Később pedig jön a kimerültség, amit jól kell tudni kezelni, és, ha ez sikerül, akkor a jó forma a végéig kitart."

Az AlpokbanAz Alpokban Fotó: Europress/AFP

Kerrison azt is mondta, hogy a Zoncolan Froome pályafutásának egyik legjobb mászása volt. 

"Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de Chris egyre erősebb. Mérhetően erősebb, mint akkor, amikor úgy tűnt, jobban dominálta a versenyeket. Ez a versenyek karakteréből is látszik. Ott volt például a tavalyi Tour-on a Telegraphe-Galibier-szakasz - egy kicsit olyan volt, mint a Finestre -, melyen Contador korán támadott, így aztán lett belőle egy négyórás kemény menet, ahelyett, hogy tekertek volna egy kényelmes, kontrollált versenyt az utolsó emelkedőre."

"Teljesen egyértelmű, hogy Chris is, ahogy az egész mezőny, évről-évre egyre erősebb."


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások