ES Bringa - Chaves: "Néha elfelejtjük, hogy élveznünk kell ezt az egészet"
Chaves: "Néha elfelejtjük, hogy élveznünk kell ezt az egészet"
Fotó: Europress/AFP

Chaves: "Néha elfelejtjük, hogy élveznünk kell ezt az egészet"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/28 08:17
Esteban Chaves azután, hogy betegség miatt közel egy évet kihagyott, végre újra kapitányként állhatott rajthoz egy háromhetes körön. Ráadásul pont a Vueltán, a versenyen, ahol 2015-ben berobbant az összetett esélyesek közé. A kolumbiai versenyző szeretné megismételni korábbi dobogós teljesítményét, a legfontosabb azonban továbbra is az számára, hogy élvezze a versenyzést. 

255 nap. Ennyit töltött versenyzés nélkül Chaves, miután a 2018-as Girot követően kiderült, mononukleózisban szenved. Pedig az Olasz Kör első hetében még minden remekül ment a kolumbiainak, 9 szakaszt követően második helyen állt összetettben. Utána azonban hirtelen megzuhant és bár befejezte a versenyt, Rómában emlékezetes módon tökutolsóként futott be. Ezután pedig hosszú rehabilitáció következett:

"Nagyon nehéz volt feldolgozni a Giron történteket, mind fizikailag mind érzelmileg. A felépülés sosem könnyű és mindig fájdalommal jár. Ezért hívják rehabilitációnak. Ha könnyű lenne, vakáció lenne a neve."

Ez az utolsó, félig vicces megjegyzés jól jelzi azt az állandó jókedvet és töretlen optimizmust, ami Chavest jellemzi. Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kolumbiai képes legyen visszatérni betegségéből. Februárban újrakezdte a versenyzést, májusban pedig már szakaszt nyert a Giron. Most pedig a Yates tesók hiányában újra kapitányként számol vele csapata, a Mitchelton: 

"Már az hogy itt lehetek is hatalmas dolog. Remélem meglesznek a lábaim ahhoz, hogy jól teljesítsek, de itt lenni az esélyesek között már önmagában nagy dolog. Ezt egyszerűen muszáj kiélveznem."

EClegsUX4AEPx5z.jpg Fotó: Twitter

Ami az esélyeket illeti, Chavesnek megvan az egyértelmű favoritja:

"Roglic tűnik a legerősebbnek, az időfutam pedig nagyon fekszik majd neki. A Vuelta azonban mindig tele van meglepetésekkel, ezért is szeretem."

A kolumbiai versenyző reméli, az egyik nagy meglepetést éppen ő okozhatja majd, de akkor sem szomorodik el, ha ez nem sikerül. Hiszen a versenyzés Spanyolországban önmagában nagy élmény számára:

"Szeretem a spanyol időjárást, az emberek életstílusát és persze az ételeket. A paella Valenciában fantasztikus! Ráadásul él itt egy nagy kolumbiai közösség, és persze a spanyolokkal is egy nyelvet beszélünk. Szóval minden nagyon ismerőssé teszi a környezetet."

Ez az érzés még inkább megerősödött Chavesben, miután az újságírók emlékeztették, a Vuelta startja mindössze 40 kilométerre van attól az andalúz várostól, ahol februárban visszatért a profi mezőnybe:

"Ha így nézem a dolgot, még különlegesebb az egész. Mi versenyzők néha elfelejtjük, hogy az álmunkat éljük. Ez egy nagyszerű emlékeztető, hogy élveznünk kell ezt az egészet"


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: Cyclingnews.com és elespectador.com

Hozzászólások