ES Bringa - Chaves: "Miközben követjük az álmunkat, ne felejtsük el, hogy éppen benne élünk"
Chaves: "Miközben követjük az álmunkat, ne felejtsük el, hogy éppen benne élünk"
Fotó: Europress/AFP

Chaves: "Miközben követjük az álmunkat, ne felejtsük el, hogy éppen benne élünk"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/14 10:10

Esteban Chaves óriási tehetségként tűnt fel 2011-ben, amikor megnyerte a Tour de l'Avernirt. Aztán 2013-ban jött egy bukás, mely az egész pályafutását veszélybe sodorta. 

Az Orica azonban segítő kezet nyújtott neki és megkínálta egy hároméves szerződéssel akkor, amikor még teljesen bizonytalan volt, milyen szinten lesz majd képes visszatérni. Egy év múlva már szakaszokat nyert a Vueltán, 2016-ban pedig már második lett a Giro, és harmadik a Vuelta összetettjében.

Ahelyett azonban, hogy a karrierje még tovább haladt volna felfelé, jött egy mononukleózis, mely ismét visszafogta őt. Így aztán ennyi megpróbáltatás után sokan tudtak örülni annak, hogy az idei Girón végre újra erőt tudott mutatni. Előbb jött egy keserédes második hely a 17., majd egy csodálatos győzelem a 19. szakaszon. 

Chaves a Cyclingtips munkatársának beszélt visszatérésről, egy újfajta látásmódról, családban és a csapatban rejlő erőről, valamint arról, miért hozott létre egy alapítványt.

A visszatérésről

Azzal kezdeném, hogy én sosem tűntem el. Mindig is itt voltam. Amikor tudtam, edzettem, éltem a profi kerékpárosok életét. Kaptam ugyan jó néhány leckét, ám ezekből sok mindent tanultam az életre vonatkozóan. Ma már mindent más nézőpontból látok. 

Egy igencsak kemény időszakon vagyok túl, de a vége szépre sikeredett. Szakaszt nyertem a Girón. Azért mondom, hogy a vége, mert remélem, hogy ezzel a győzelemmel ez a negatív fejezet lezárult. 

chaves.jpg

Amikor véget ért a számomra kifejezetten sikeres 2016-os szezon, akkor elkezdtem még keményebben nyomni. Mert a környezetünk azt sulykolja belénk, hogy akarjunk még többet, hogy vágyjunk még többre. Én pedig ennek eleget téve még magasabb fokozatra kapcsoltam, és elkezdtem minden részletre figyelni, mindent a lehető legprofibban csinálni.

Aztán egy ponton azon kaptam magam, hogy már nem élvezem, amit csinálok.

Ekkor kezdett minden elromlani. Egyre szigorúbb és szigorúbb voltam magamhoz, aztán egy nap beütött a krach, és nem tudtam tovább tekerni. Szó szerint nem tudtam hajtani a kerékpárt. Ez volt a tavalyi Girón. Kemény pillanat volt. Ekkor esett le, hogy beteg vagyok. Volt sok személyes jellegű dolog is, meg sérülések is. Ez volt az a pont, amikor megálltam, és hazamentem, hogy az enyéimmel lehessek. 

Arról, hogy mekkora kiváltság profi kerékpárosnak lenni

Elértem a mélypontot. Amikor ez megtörténik az emberrel, akkor el kell kezdenie elindulni felfelé, és én pontosan ezt tettem. Most újra élvezem, amit csinálok, újra azt az álmot élem tovább, melyet sok évvel ezelőtt elkezdtem. 

Az egyik legjobb csapatnál az egyik legjobb kerékpárt tekerhetem. Mindig is erre vágytam. És most végre megint élvezem. 

Ez egy kiváltság. Tudom ugyanis, hogy nagyon sokat dolgoznak ezért olyanok is, akik végül sosem kapják ezt meg. Néha az ember készpénznek vesz dolgokat, melyek egyáltalán nem azok. Ilyenkor lehet elindulni a lefelé a lejtőn. Ezt el kell kerülni. Meg kell őriznünk belül azt a kis srácot, akik valaha voltunk. Ez a kis srác ugyanis még nagyon tudott örülni annak, ha kapott például egy új cipőt.

chaves1b.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezt az egészet ne vennénk komolyan. Továbbra is győzni akarunk, továbbra is éhesek vagyunk a sikerre, de közben élvezzük is a fő tevékenységünket. Azt, ami a munkánk. 

Néha annyira üldözzük az álmunkat, hogy elfelejtjük, hogy éppen benne élünk. Nem vagyunk ott a pillanatban, nem élvezzük ki azt. Mert az, hogy szakaszt nyersz a Girón úgy, hogy ott van a családod és a barátaid, az maga a megvalósult álom. 
A családról

Nekik köszönhetően vagyok az, aki. Nélkülük nem volnék itt. Komoly részük van a sikerben, úgyhogy megérdemlik, hogy itt legyenek velem. Egy csapatot alkotunk, akik a nehéz időkben is együtt vannak, de akkor is, amikor végre jól mennek a dolgok. 

Apám versenyezni akart, de nagyapa nem engedte neki. Mondván, abból nem lehet megélni. Apu ezért felnőttként úgy döntött, hogy kilép ebből, és hagyja, hogy az ő gyerekei azt csinálják, amit szeretnének. Hagyja, hogy kövessék az álmukat. És tessék, meg lett az eredménye.

A házunk tele volt kerékpárral, mert ő imádta, csak éppen nem versenyzett. Az ő szenvedélye bennem él tovább. Én viszem tovább az ő történetét.

A csapatról

A Colombia versenyzője voltam, amikor a balesetem történt 2013-ban. Az orvosok még azt sem tudták, vajon újra kerékpárra ülhetek-e. Az akkori Orica ekkor keresett meg, és szerződést ajánlottak. Én mondtam nekik, hogy még az sem biztos, hogy egyáltalán tekerhetek-e újra. 

chaves4b.jpg Fotó: Europress/AFP

Ők azonban azt mondták, hogy "tudjuk, de mi hiszünk benned, megkapsz mindent, orvosokat, kezelést, ne aggódj, bízunk a tehetségedben". 

Tehát nem csak a szüleimtől kaptam meg mindent, hanem volt egy csapat is, amelyik mellém állt. Iszonyatosan szerencsésnek érzem magam. 

Az alapítványáról

Ha már ilyen sok embertől, ennyire sok mindent kaptam, fontosnak éreztem, hogy ebből visszaadjak valamit. Hogy én is segítsek azoknak, akiknek szükségük van rá. Elsősorban a gyerekeknek. 

Jobbá szeretném tenni a világot. Tudom, hogy nagyot álmodok azzal, ha azt mondom, hogy meg akarom változtatni a világot, de miért is ne?

Az alapítványomat azért hoztam létre, hogy segítsek ellátni felszereléssel a fiatal kerékpárosokat. Remélem, lesz majd közülük valaki, aki eljut a profi szintig, és azt mondja majd, hogy 'Esteban Chaves adott nekem lehetőséget, ami megváltoztatta az életem'.

De, ha nem jut el senki eddig a szintig, az sem baj. A sport sok mindenre megtanít. Fegyelmet ad, kitartásra nevel, növeli a felelősségérzetet és segíti az együttműködést. Főleg ebben a korban. 

chaves2.jpg Fotó: Europress/AFP

Emellett egészségügyi céljai is vannak az alapítványnak. Szeretnénk, ha a segítségünkkel a gyerekek megkapnák azokat a kezeléseket, amelyekhez egyébként nem tudnának hozzáférni. Azért dolgozunk, hogy minél több műtét és beavatkozás költségét sikerüljön előteremtenünk. 

A közeljövőről

Megyek a szlovén körre, utána meglátjuk, milyen állapotban leszek. Szükségem lesz pihenésre, a tavalyi betegség után ugyanis óvatosnak kell lennünk. Fontos jól összeállítani a programot a szezon második felére. 

Hozzászólások