ES Bringa - céltudatosság, zene, győzelmek 
céltudatosság, zene, győzelmek 
Fotó: Europress/AFP

céltudatosság, zene, győzelmek 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/21 16:21

"Szeretném az összes létező nagy és rangos versenyt megnyerni. Először az egynaposokat, aztán szívesen rámennék valamelyik háromhetes összetettjére is. Nem tudom hol vannak a határaim, de szeretnék a lehető legmesszebb jutni. Nem segítőnek, sokkal inkább győztes típusnak érzem magam."

Szokatlan őszinteség, kellő önbizalom, de ha valakinek ilyen komoly céljai vannak, nem is gondolkozhat másként.

Julian Alaphilippe szerdán megnyerte a Fléche Wallonne-t. Eddigi két részvétele alkalmával, kétszer volt második, természetesen mindig Alejandro Valverde mögött. Akit most legyőzött, így megnyerte az első igazán rangos egynaposát. Vasárnap Liége, szóval máris itt a következő feladat.

Alaphilippe még mindenhez elég fiatal, ugyanakkor már megvan a kellő tapasztalata. 2015-ben robbant be, amikor második lett az FW-n, majd a Liége-n. Aztán jött egy szakaszgyőzelem a Kaliforniai körön. Tavaly keveset láttuk a tavasz során, hisz a Sanremo után szinte kettétörte a szezonját egy csúnya térdsérülés. Ami miatt nem lehetett ott a Tour-on. 

francecyclocross2012_espoirs_071.jpg Fotó: twitter

A Vueltán viszont már versenyzett, be is húzott egy igazi egynapos menőknek való hosszú, emelkedőkkel tarkított szakaszt. Tízben volt a világbajnokságon, majd az évet egy nagyon komoly második hellyel zárta a Lombardián.

"Julian egy kicsit olyan, mint Sagan"  - mondta róla még 2015-ben Brian Holm, a sportigazgatója. "Cyclocross-os múltjának köszönhetően ő is ugyanolyan jól kezeli a kerékpárt, és nagyszerű a lejtmenetekben. Sokkal jobb, mint a legtöbb versenyző, akik országúton nőttek fel. Benne van a győzelem akár a Flandrián is..."

Alaphilippe egyébként egy olyan francia családból származik, ahol a kerékpár még véletlenül sem jelentett beszédtémát. A zenével ellentétben. Jacques az édesapja karmesterként dolgozott, Juliant pedig kicsiként csak a dobolás érdekelte.

"Nagyon rá tudok pörögni a feladatomra, így sokszor jól jön valami, ami teljesen kikapcsol. Kicsiként szolfézsre is jártam, de az nem jött be. Inkább dobolok."

Jacques a mindig mozgásban lévő fiát, egy hirtelen ötlettől vezérelve, beiratta a montluçoni montis csapatba. Julian ekkor 13 éves volt. A szülőnek nem volt pénze menő és modern kerékpárra, így egy régi, rozsdás, és kifejezetten nehéz darabbal kezdett.

ALAPHILIPPE3_1.jpg Fotó: twitter

"Emlékszem, apuéknak nem kevés erőfeszítésébe került, hogy vegyenek nekem egy rendes kerékpárt" - mesélte a kezdetekről Alaphilippe.

"Tizenhárom lehettem, amikor megtudtam, hogy beirattak egy helyi csapatba. Addig is tekergettem, de nem túl komolyan, nagyjából semmi közöm nem volt a sportághoz. Francia vagyok, szóval néha néztem a tv-ben a Tourt, de ennyi. Utólag azt mondom, nagyon jó döntés volt a cyclocrosszal kezdeni. Mert tényleg rengeteg dologra megtanított. Ott tudtam meg, milyen az, ha tartósan el kell viselni a fájdalmat. De nagyon sokat hozzátettek ezek az évek a technikai tudásomhoz is. Ebben a szakágban biztosan megtanulod jól kezelni a kerékpárodat. Az évek múlásával nem hittem abban, hogy én valaha váltani fogok. Mert ahogy elkezdtem tekerni, elkezdtem nyerni is. Sokáig nem különösebben vonzott az országút."

Alaphilippe telente még most is sokat montizik, tv-ben nézi a versenyeket, de egyébként minden idejét az országútnak szenteli.
 
A két tesójához, Bryanhez és Leohoz hasonlóan. 

043_05331378.jpg Fotó: Europress/AFP

Julian közülük is kiemelkedik az alázatosságával és a céltudatosságával. Ezek a tulajdonságai, már 18 éves korában is szépen megmutatkoztak.

"Mielőtt leigazolt volna az első csapatom, az Armée de Terre, egy helyi kerékpáros boltban dolgoztam szerelőként. Embert kerestek, nekem meg kellett a pénz."

Sokan Bettinihez vagy Valverdéhez hasonlítják, de ennek nincs sok értelme.
Ő Julian Alaphilippe, aki pontosan tudja mit akar.

"Szeretném megnyerni a Liége-t. Már az hatalmas dolog, hogy Kwiatkowski, Valverde, Gilbert meg Nibali szintjére tesznek, de ez nekem kevés. Én nem mellettük szeretnék tekerni, hanem meg akarom verni őket."

A lehetőséget adott, akár már holnap.


(Forrás: részben - Gazzetta)

Hozzászólások