ES Bringa - Trentin: "A jelenlegi rendszer nem életképes, hisz két hónap szünet is komoly károkat okozott"
Trentin: "A jelenlegi rendszer nem életképes, hisz két hónap szünet is komoly károkat okozott"
Fotó: Europress/AFP

Trentin: "A jelenlegi rendszer nem életképes, hisz két hónap szünet is komoly károkat okozott"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/14 11:26
Valter Attilához hasonlóan nemrég Matteo Trentin is rossz híreket kapott. Csapatának főszponzora az év végén távozik, vagyis a versenyzők szabadon igazolhatóvá válnak, ráadásul az idei fizetésük feléhez juthatnak csak hozzá. A CCC viszont be tudja fejezni a szezont, így ha ősszel lesznek versenyek, ő is küzdhet egy új, vagy a jelenleginél jobb szerződésért. 

Persze nyilván az sem kizárt, hogy Jim Ochowicz talál egy új főszponzort, és akkor csak a csapat neve illetve mezszíne változik.

"Szerencsére már én is tudok kint edzeni, nem bírtam volna tovább a görgőzést. De komolyan mondom, hogy furcsa volt az első alkalom. Kiálltam a nyeregből, és gurultam tovább. A görgőn ha nem tekersz, nem is haladsz" - meséli Matteo Trentin, aki azt tervezi, hogy augusztus elsején ott lesz Sienában a Strade Bianchén.

Mennyire volt fontos, hogy kaptatok egy új versenynaptárat, és már vannak fixnek tűnő dátumok?
Ez volt most a legfontosabb. Dátum nélkül csak edzegettem és próbáltam nem leállni teljesen. Láttam, hogy egyesek rápörögtek a görgőre, de pontos versenynaptár nélkül hova fárasszam magam?

Nem félsz attól, hogy a vírus miatt ősszel sem lehet tekerni?
Optimista típus vagyok. A járvány majdnem mindenhol csökkenő tendenciát mutat, és az emberek szerintem megértették, hogyan kell viselkedni ebben a helyzetben. A járvány gazdasági hatásai viszont érezhetőek, sokan munka nélkül maradtak, de szerintem a problémák valós nagyságáról majd csak pár hónap múlva kapunk teljes képet.

Egy olyan versenyző, mint te, izgul a jövője miatt?
Ha nincs verseny, én sem fogok kelleni egyik csapatnak sem...Amúgy pedig attól félek a legjobban, hogy most az összes szponzornál lesz egy olyan elgondolás, hogy vegyünk szépen vissza a kifizetésekből, miközben a sportágunknak erre lenne a legkisebb szüksége.

1.jpgFotó: instagram

Szóval szerinted sok csapat valós veszélyben van? Vagy akár az egész sportág?
Nagyjából igen, mivel kevesebb pénz juthat mindenre. A kerékpárosok eddig sem voltak túlfizetve, most pedig a versenyek hiányában mi sem tudunk marketingtevékenységet folytatni. Látszik, hogy a jelenlegi rendszer nem életképes, hisz két hónap szünet komoly károkat okozott. Jön majd a téli időszak, akkor lenne lehetőség megoldást találni a fő problémára. Hallottam olyan volt profi versenyzőkről, akik nyíltan kijelentették, hogy a kerékpársport drága. Mondják ők, akik komoly pénzeket kerestek... Az biztos, hogy ha szponzorként beszállsz ebbe a sportágba, komoly reklámidőhöz és megjelenéshez jutsz hozzá, nem is nagy pénzért cserébe. Ezt már nem egy tanulmány bebizonyította.

Amennyiben újraindul a szezon, milyen lesz az extra biztonsági feltételek mellett tekerni?
Nem vagyok orvos, ehhez a részéhez nem értek. De azért ez nem foci, ide nem ugyanazok a szabályok kellenek. Azt se tudom, mi lenne akkor, ha a mezőnyben valakinek pozitív lenne a tesztje. Csak annyit tudok, hogy meg kell próbálni újrakezdeni, mert erre most mindenkinek nagy szüksége van.


Gazzetta


Hozzászólások