ES Bringa - Cavendish: "Visszavonulás? Na ja, már 2010-ben is azt mondták, hogy nekem annyi"
Cavendish: "Visszavonulás? Na ja, már 2010-ben is azt mondták, hogy nekem annyi"
Fotó: Europress/AFP

Cavendish: "Visszavonulás? Na ja, már 2010-ben is azt mondták, hogy nekem annyi"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/07 14:45
Mark Cavendish a közösségi oldalán válaszolt a rajongók kérdéseire egy élő bejelentkezés keretében, ahol ott volt vele korábbi csapattársa, Bradley Wiggins is. Számos témát érintettek, köztük természetesen a koronavírus-járvány miatti leállást, valamint Cavendish jövőjét is, a brit sprinternek ugyanis csupán egyéves szerződése van a Bahrain McLarennél. 

A 2020-as szezon

Áll a szezon a járvány miatt, de Cav természetesen igyekszik magát formában tartani. Nagyjából 20 órát tölt kerékpáron hetente, és konditermi edzéseket is végez. Készül, de csúcsforma hegyezésről szó sincs, már csak azért sem, mert véleménye szerint nem nagyon lesz verseny az idén.

"Nem hiszem, hogy lesz Tour az idén. De, ha valami mégis lesz, az a világbajnokság és a Tour kell, hogy legyen."

Nehéz megmondani, mit tartogathat a jövő a számára, a szerződése ugyanis az év végén lejár a Bahrainnél. Ő azonban nem aggódik.

"Sok ember van sokkal rosszabb helyzetben nálunk. Mi egy kerékpáros buborékban élünk. Én az Epstein-Barr-vírus miatt két évig voltam kénytelen benn edzeni, úgyhogy most elvagyok ezzel. Most mindenki más hasonló körülmények között tud edzeni, mint én. Egy csónakban evezünk."

A kerékpárosok igyekeznek a jó oldalát is nézni a törölt versenyeknek és a kijárási korlátozásoknak. Például, hogy így több időt tölthetnek a családjukkal. Ez azonban egyeseknek, így Cavendish-nek sem olyan egyszerű. "Néha jobban kifáraszt a családi élet, mint egy hosszú tekerés."

cavendish 1.jpg Fotó: Twitter

Visszavonulás?

A versenyzőknek most arra is több idejük van, hogy leltárt készítsenek, és elgondolkodjanak a jövőjükkel kapcsolatban. Wiggins meg is kérdezte Cavtől, vannak-e már tervei a visszavonulását követő időszakra.

"Gondolkodtam már rajta. Az biztos, hogy a sportág közelében szeretnék maradni, de konkrétabban még nem tudom. Szeretnék több időt tölteni otthon. Amúgy biztos elhízok, miután abbahagyom. De, hogy ez mikor lesz, fogalmam sincs. Ameddig tudok, maradok. Emlékszem, sokan már 2010-ben azt mondták, hogy nekem annyi. Na ja, persze."

A múlt, a jelen és a jövő

A riporterként közreműködő Wiggins arra is kíváncsi volt, hogy Cavendish szerint vajon mennyit változott a kerékpár ahhoz képest, amikor ő elkezdte, és hogy veszélyesebb-e most a mezőnyben tekerni, mint anno.

"Változott, egyértelműen változott. És már a sprint sem olyan, mint régen. Akkoriban volt egy tempó, aztán, ahogy közeledtünk a cél felé, az fokozódott. Most ugyanazzal a sebességgel nyomjuk végig, kőkeményen. Nem annyira verseny az, ami most van. Inkább az van, hogy aki a legtovább kibírja, az nyer."

"És igen, veszélyesebb. De ebben nyilván az is benne van, hogy öregszem. Régen néha kíméletlenül átgázoltam azon, aki az utamba került, és ez így rendben volt. De most fönn van minden egyből a Twitteren, és a nép, a közvélemény kicsinál, ha érted mire gondolok."

Ezután felidézték a régi közös emlékeket. Például a 2012-es Tour utolsó szakaszát, amikor Brad sárga trikóban vezette fel a hajrát Cavnek, aki végül meg is nyerte azt. Vajon bánja, hogy elhagyta a Sky-t?

"Nem mondanám. Az ember persze tudja, mit kaphat a Sky-nál, boldog is voltam ott, de abban annyi volt. Utána ráadásul jött egy baromi jó időszak a Quick-Stpenél. A karrieremben egy olyan hely van, ahol sajnálom hogy ott voltam, és ez nem volt olyan régen."

cavendish 2.jpg Fotó: Twitter

Cav ezután arról beszélt, mennyire idegesíti, hogy a 30 szakaszgyőzelmére, amit a Touron szerzett, sokan úgy tekintenek, hogy az 'csak' 30.

"Mekkora hülyeség ez. Úgy tekintenek rám, mint aki nem nyerte meg azt a négyet, amivel beérhettem volna Eddy Merckx-t. Ahelyett, hogy azt néznék, hogy basszus nyertem 30-at."

"Egyébként a riválisaim közül anno nem az emelt ki, hogy én tudtam leadni a legnagyobb teljesítményt. Soha nem én tudtam. A legtöbb, 1600 watt 2016-ban volt, amikor nagyon sokat mentem pályán. Viszont az 1100-at akár 15 másodpercig is ki tudtam tartani, mert alacsony vagyok és átvágom magam a levegőn. Greipel tudott 2000-et is, de aztán ő gyorsan vissza is esett."

"Ha meg kellene neveznem a legnagyobb riválisomat, akkor mindenképpen Marcel Kittelt mondanám. Csak az ő esetében kellett igazán komolyan gondolkodnom arról, hogy hogyan tudom megverni. Ő maga volt a nyers erő."

És a maiak, velük mi a helyzet?

"Elsőként Caleb Ewant mondanám, ő fejlődött a legtöbbet, és akit leginkább alábecsülnek az Sam Bennett. Belőle egy kicsit mindig hiányzott az önbizalom, de egyre jobban jön fölfelé."

A végére egy időre szerepet cseréltek és Cavendish kérdezte Wigginst, hogy szerinte ki most a legerősebb összetett menő.

cavendish 3.jpg Fotó: Twitter

"Szerintem még mindig Geraint Thomas a legjobb, persze Froome-mal együtt, aki jön vissza a sérüléséből. Szerintem amúgy fog ő még egy Tourt nyerni. G pedig még jó ideig képes lehet fenntartani ezt a szintet."

Wiggins előrukkolt egy ötlettel is a karantén miatt egyre inkább motivációjukat vesztő kerékpárosoknak.

"Eszembe jutott, hogy G és a többiek számára ez milyen jó alkalom, hogy megpróbálkozzanak az egyórás világcsúccsal. Ez most egy baromi jó lehetőség, hogy fölkészüljenek erre, és lenyomják egy velodrome-ban, mindössze két emberrel."


cyclingweekly

Hozzászólások