ES Bringa - Cavendish: "Komolyan hiszek benne, hogy én vagyok a leggyorsabb"
Cavendish: "Komolyan hiszek benne, hogy én vagyok a leggyorsabb"
Fotó: Europress/AFP

Cavendish: "Komolyan hiszek benne, hogy én vagyok a leggyorsabb"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/31 09:48

A szezont a San Juanon kezdő Mark Cavendish idén május 21-én betölti 34. életévét. Hogy sok-e a 34, vagy kevés, esetleg nincs is jelentősége, az attól függ, honnan nézzük.

Tíz-húsz évvel ezelőtt egy kerékpáros bizony már meglehetősen élemedett korúnak számított ennyi idősen, manapság azonban más a helyzet. Gondoljunk csak Alejandro Valverdére, aki 38 évesen lett világbajnok, vagy ott van Chris Froome, aki pont egy nappal idősebb, mint Cav, és ő a Giro címvédője. De említhetnénk Geraint Thomast is, aki a 33-at tölti majd májusban, és jelenleg övé a Tour sárga trikója.

A 34 tehát innen nézve nem sok. Másfelől azonban akár annak is tűnhet, hisz Eddy Merckx éppen ennyi szakaszt nyert pályafutása során a Touron, mellyel mindmáig ő a legeredményesebb versenyző a szakaszgyőzelmeket tekintve. Cav, aki jelenleg 30-nál jár, azt tartja pályafutása hátralévő részének legnagyobb kihívásának, hogy megpróbálja beállítani, esetleg meg is dönteni ezt a rekordot.  

Mellette szól, hogy az elmúlt időszak legjobb sprinterei sokkal jobban teljesítettek a harmincas, mint a húszas éveikben. Ilyen volt Mario Cipollini, Alessandro Petacchi, Robbie McEwen és André Greipel is. Az ausztrál ráadásul az utolsó négy GT-szakaszgyőzelmét 34 éves kora után szerezte. Az is segíthet Cav-nek, hogy neki már semmi mással nem kell törődnie, ő már mindent alárendelhet a rekordbeállítási kísérletének. 

Ellene szól azonban, hogy a 30 az már elég régóta 30. Az elmúlt két évben nem nyert szakaszt a Touron. Hol sérülés, hol betegség akadályozta őt ebben. A tendencia tehát nem túl jó, és ezt ő pontosan tudja. 

"Mindössze két versenyt nyertem az elmúlt két szezonban. Per pillanat sok mindent lehet rám mondani, de azt nem, hogy én volnék a top sprinter. Az én hibám vagy sem, tény, hogy nincsenek eredményeim."

cav.jpg Fotó: Twitter

Látjuk, milyen realista. Ám, hogy ne legyen olyan egyszerű megítélni őt, itt egy másik nyilatkozat:

"Én vagyok a leggyorsabb. Tényleg azt gondolom, hogy én vagyok. Tudom, hogy minden sprinter ezt mondja, de én komolyan hiszek benne. Ez nagyon arrogánsnak tűnik, amikor az ember olvassa. Hallani kellene hozzá a hangomat is." 

Mondja mindezt nevetve, hisz pontosan tudja, mennyire abszurd azt állítani magáról, hogy ő a legjobb, amikor mindösszesen kettő versenyt sikerült behúznia az elmúlt két évben. 

Mindez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy Cavendish elkezdett volna lassulni vagy ilyesmi. Nem arról volt ugyanis szó, hogy az egyik évben még nyert mondjuk 16 szakaszt, a másikban meg 10-et. Ezt lehetne generációváltással meg lassulással magyarázni, az ő esetében azonban másról volt szó: 2017 elejétől kezdve mononukleózissal edzett és versenyzett, és a betegség két szezonra is rányomta a bélyegét.

2016-ban még minden a legnagyobb rendben volt. Hatalmasat vállalt, országúton és pályán egyaránt, és a céljait javarészt teljesítette is. Világbajnok lett madisonban Bradley Wigginsszel, nyert négy szakaszt a Touron, viselte a sárga trikót. Ami nem jött össze, az az olimpiai arany omniumban, ugyanis ezüstöt szerzett Elia Viviani mögött, valamint szintén második lett Peter Sagan mögött a katari vb mezőnyversenyében. Eddig tehát minden frankó volt. Ekkor jött azonban 2017, az Abu Dhabi kör, ahol már beteg volt. 

"Széllel szemben pisáltam az elmúlt két szezonban. Mononukleózissal ugyanis a legrosszabb, amit tehetsz, hogy edzel és versenyzel. Olyankor pihenni kell. Én meg bezzeg toltam neki, ami a csövön kifért." 

cav2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Jelenleg akutan már nincs jelen a betegség a szervezetemben, de van még pár utóhatása, melyeket kezelni kell. A legrosszabb, hogy akkor jön ez a nyavalya, amikor az ember gyenge, nyilván nem akkor, amikor erős. Tehát akkor, amikor szétcsapod magad, mint én 2016-végére."

"Rolf Aldag megmondta, hogy ki fogom magam csinálni azzal a vállalással, amivel nekimentem az olimpiai évnek. De én világbajnok akartam lenni pályán és országúton ugyanabban az évben, ez még Merckx-nek sem sikerült. Így aztán két és fél héttel az olimpia előtt még a Mont Ventoux-n voltam. Szerencsés vagyok, jól tudok váltani, de megfizettem az árát, a testem kipurcant."

"A feleségem megkérdezte, hogy akkor is vállaltam volna-e, ha előre tudom, mit érek el 2016-ban, és azt is, hogy utána beteg leszek és rámegy egy szezonom. Azt mondtam, igen. De, hogy rámenjen két szezonom és akár az egész pályafutásom, na, akkor valószínűleg már nem."

Cavendish egyik legnagyobb erőssége mindig is az volt - leszámítva a sebességét, a taktikai érzékét, és azt, hogy mennyi ideig képes fönntartani az adott sebességet - , hogy elképesztő tűz, szinte példátlan versenyszellem hajtotta őt előre. És ez mintha már hiányzott volna belőle a tavalyi Touron.

"Nem erről van szó. Régen sem akkor dobáltam a bukómat és nem akkor szentségeltem, amikor nem voltam elég jó. Mindig akkor jött elő ez, amikor elcsesztem valamit. Itt viszont tudtam, hogy nem vagyok jó, nem vagyok versenyképes, és, hogy nem tehetek ellene semmit."

cav3b.jpg Fotó: Twitter


"Az idei év más lesz, mint az előző kettő. A betegség már nem fog hátráltatni. Hogy ez mire lesz elég? Nem tudom. Lehet, már csak egy Tour-szakasz van bennem, de az is lehet, hogy van még öt az elkövetkezendő öt év mindegyikében. Az viszont biztos, hogy már csak ez a verseny maradt nekem, már csak erre fogok koncentrálni."

Nem lesz azonban könnyű dolga. Részben az ellenfelek miatt, hisz Viviani, Gaviria, Groenewegen biztos nagyon rendben lesznek, és Kittel is nagyon fogadkozik. Ráadásul a befutók maguk is egyre keményebbek és összetettebbek. Az idei Touron hét valódi sprinter-esély lesz, melyek közül négy az első héten. Hamar kiderül tehát, hogy veszélyben lehet-e Merckx rekordja vagy sem. 

"Győzelemfüggő vagyok. Szükségem van rá. Ez jelent mindent a számomra. Én nem csupán a legjobb akarok lenni, aki lehetek. Én mindenkinél jobb akarok lenni."

Ideértve Eddy Merckx-t is. 


(Forrás: Procycling)
Hozzászólások