ES Bringa - Cav, Kittel, Greipel - már tényleg nem kell számolni velük?
Cav, Kittel, Greipel - már tényleg nem kell számolni velük?
Fotó: Europress/AFP

Cav, Kittel, Greipel - már tényleg nem kell számolni velük?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/01 15:33
Kittel, Greipel, Cavendish. Ők hárman az elmúlt tíz év során, 51 szakaszt nyertek a Touron. Meghatározó sprinterek (voltak), elképesztő eredménysorral. De mostanában nagyon nem megy nekik. Sőt, kedden délelőtt kiderült, hogy bármilyen furcsa, de csak az egyikőjük lesz ott a brüsszeli rajtnál.

Pedig Mark Cavendish a legtöbb TdF-szakaszgyőzelemmel rendelkező aktív kerékpáros, csak négy siker választja el Eddy Merckx 34-es rekordjától. Marcel Kittel négy Tour alatt hozott össze (!) 11 első helyet, 2017-ben gyakorlatilag verhetetlen volt, öt győzelemmel zárt. Andre Greipel pedig sokáig garancia volt a sikerre, hisz 2011 és 2016 között, mindig nyert legalább egyszer a Touron.

De ez a múlt, és nem a jelen. Ennek a hármasnak ugyanis az elmúlt két év során nagyon nem ment. Különböző okok miatt, de nem ment. Pedig korszakos sprinterek, akiket évekig szinte meg sem lehetett közelíteni. 

Most viszont mégis ott tartunk, hogy jó eséllyel csak az egyikőjük lesz ott a brüsszeli rajtnál.

Mark Cavendish (34 éves - 30 TdF szakaszgyőzelem)
Az elmúlt két évben mononukleózissal és bukásokkal küzdött, nagyon rég nem volt önmaga. Utoljára tavaly februárban nyert, a főpróbának szánt szlovén körön ahogy emelkedni kezdett az út, ő leszakadt. A bő keretben természetesen ott volt, de végül nem került be a DD nyolc fős sorában. 

Andre Greipel (36 éves - 11 TdF szakaszgyőzelem)
Úgy tűnik, a legjobb évei elmúltak. És ezt nem mi írjuk, hanem ő mondta. "Mintha eltűnt volna belőlem a sprinteres énem. Egyszerűen nem érzem a hajrákat. Pedig rendesen edzem, és elvégzem a melót. Talán tényleg megöregedtem?" - tett fel még április elején a költői kérdést Greipel. Elképzelhető, hogy a Lottónál már látták, hogy nincs benne több, és 10 év után elengedték a kezét. Csapata az Arkea szabadkártyával ott lesz a Touron, de egy idei Tropicale Amissa Bongós győzelem után nehéz azt látni, hol és hogyan veri meg mondjuk a Groenewegen-Viviani-Ewan hármast.

Marcel Kittel (32 éves - 14 TdF szakaszgyőzelem)
Május elején felbontotta a szerződését a Katushával, ahol nagyon nem ment neki. Tavaly mindössze két WT-szakaszgyőzelme volt (az is a Tirrenón), idén pedig csak a februári Trofeo Palmán tudott nyerni. Mint elmondta, pihenésre és a családjára van szüksége, hisz hamarosan apuka lesz. Vele kapcsolatban a Jumbo érdeklődéséről hallani, talán egy kis leállás, az új sor (meg a volt Giant-es főnöke, Merijn Zeeman) jót tenne neki. Egy biztos, Kittel nem lesz ott a Touron.


(Forrás és grafikonok: nieuwsblad.be)


Hozzászólások