ES Bringa - Carapaz már ismeri a határait, ezért most arra készül, hogy túllépjen rajtuk - II. rész
Carapaz már ismeri a határait, ezért most arra készül, hogy túllépjen rajtuk - II. rész
Fotó: Europress/AFP

Carapaz már ismeri a határait, ezért most arra készül, hogy túllépjen rajtuk - II. rész

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/29 20:03
Erős, mint a szél. Ez a jelentése Richard Carapaz vezetéknevének, aki Tulcán városában született, Ecuador északi részén, Carchi tartományban. A Giro tavalyi győztese komoly utat járt be az elmúlt években, de a határok feszegetése még csak ezután következik.

A Carapaz család lakhelyének környéke természetvédelmi terület, mely egykor a gerillák búvóhelye is volt. Amikor Richard kicsi volt, gyakoriak voltak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőinek támadásai. 

"Lövések dördültek, autók robbantak a 2-3 kilométerre lévő kolumbiai határ másik oldalán. Időről időre lezárték a határokat, de hozzászoktunk, és egy idő után már tudtuk, hogy hamarosan újra megnyitják majd őket."

2009-ben legalább ilyen robbanásszerű élmény volt az életében, amikor az Astana csapata Alexander Vinokourov val a soraiban a környékre jött edzőtáborozni. A kazah versenyző még 1995-ben fedezte fel magának a környéket, amikor két szakaszt is nyert az ecuadori körön. 

Rosero 2010-ben döntött úgy, hogy ideje átvinnie Richardot a határ túloldalára, hogy ott is megmutathassa a tehetségét. Carapaz nem is okozott csalódást, hisz nyert két szakaszt és negyedik lett összetettben az U18-as kolumbiai bajnokságban. Egy évvel később pedig már együtt támadott a hosszú hegyi szakaszokon riválisával és barátjával Miguel Ángel López zel, akivel ráadásul közös hobbijuk is van, a pecázás. 

Minden a legnagyobb rendben ment egészen 2014. márciusáig, amikor edzés közben elütötte egy autó, melynek sofőrje a baleset pillanatában éppen telefonált. Az orvosok komolyan kételkedtek benne, hogy vajon képes lesz-e újra versenyezni. 

Szerencsére a két műtét és a rehabilitáció is remekül sikerült, és hamarosan újra tekerhetett. Olyannyira, hogy nem sokkal később a Dél-Bolíviai körön ő lett a legjobb fiatal versenyző annak ellenére, hogy az elején azt hitte, be sem fogja tudni fejezni a versenyt. Ez új lendületet adott a pályafutásának. 

Richard Carapaz,Richard Carapaz, Fotó: Europress/AFP

2016 tavaszán került át Európába, és rögtön bizonyított. Emberileg és kerékpárosként is. Nem csoda, hogy augusztusban már ő lett az első ecuadori, akit leigazolt egy World Tour-csapat, a Movistar. Két év múlva ő lett az első a hazájából, aki szakaszt nyert egy nagy körön, tavaly pedig az első, aki megnyert egy háromhetest. 

23 évesen került át Európába, de nem azért, mert későn érő típus, vagy ilyesmi, hanem, mert az ecuadori mentalitás olyan, hogy ott egy kerékpáros úgy nő fel, hogy azt hiszi, ez vele meg sem történhet. Az emberek még a Girón is nagyon sokáig ellene fogadtak. Azt hitték, ez egy ecuadorinak úgysem sikerülhet.

"Azt gondolták, lehetetlen, hogy én nyerjek. Ilyen az ecuadori kultúra: vesztesnek hisszük magunkat és képtelenek vagyunk döntéseket hozni. Amikor rajtam volt a rózsaszín, mindenki azt hitte, hogy bukni fogok, vagy ha nem, valami biztos, hogy történni fog, ami megakadályozza a győzelmem."

A győzelmét végül a tökéletesen időzített támadásainak és az intelligens védekezésének köszönhette. Mindezt pedig megelőzte egy rendkívül alapos felderítő munka. Minden este kielemezte a következő nap kulcsszakaszait. Beleértve a lejtmenetet a Colma di Sormanóról a 15. szakaszon. 

"Megszámoltam a kanyarokat. Volt nagyjából 80. Végiggondoltam, hogy mikor kell majd fékeznem. Így tudtam ottmaradni Nibalival, aki ugye minden kanyart ismer."

A győzelme a legnagyobb sportpillanatot jelentette Ecuador számára azóta, hogy Jefferson Pérez  aranyérmet nyert az atlantai olimpián 20 km-es gyaloglásban. 

Richard Carapaz,Richard Carapaz, Fotó: Europress/AFP

"Amióta az Ineosnál vagyok, kb semmire sincs gondom. Dave Brailsford azt mondta, ne változtassak sokat a bevált rutinjaimon, hisz azok tettek Grand Tour-győztessé. És azt is hozzátette, hogy nekik kell alkalmazkodniuk hozzám, és nem nekem hozzájuk."

"A Tavalyi Girót a jó taktikának és a csapattársaimnak köszönhetően nyertem meg. Mindez megnyugtat engem. Ha mindent jól csinálok, tudom, hol vannak a határaim. De azt még soha nem fedeztem fel, mi van azokon túl."


Rouleur

Hozzászólások