ES Bringa - Carapaz: "Az a tervem, hogy megtartom a rózsaszín trikót!"
Carapaz: "Az a tervem, hogy megtartom a rózsaszín trikót!"
Fotó: Europress/AFP

Carapaz: "Az a tervem, hogy megtartom a rózsaszín trikót!"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/26 10:32

Tavaly októberében Richard Carapaz a következőket mondta az egyik ecuadori újságnak, az El Universónak nyilatkozva: "Az a tervem, hogy hazahozom a rózsaszín trikót. Imádom a Girót, nagyon szeretném egyszer megnyerni azt a versenyt."

Akkor még nagyon nem kaptuk fel a fejünket erre a kijelentésre, pedig Carapaz már a nagy rajt előtt is megpendítette egy esetleges dobogó lehetőségét. Nem elfelejtvén azt, hogy papíron Landa a kapitány. Ugyanezt mondta a két időfutamot hozó első hét után, amikor a baszk versenyző nem állt túl jól összetettben.

Vele ellentétben.

Richard Carapaz pontosan tudta, hogy ott kell lennie ugrásra készen, ha Landával esetleg történne valami. Már a pénteki befutón érződött rajta, hogy a forma rendben van. A szakasz végén elgurult a Roglic-Nibali duótól, és adott nekik másfél percet. Tegnap pedig nem félt a San Carlón támadni, és olyan jól haladt, hogy még a rózsaszín trikót is átvette. Szombaton majdnem két perccel az esélyesek sora előtt ért haza.

A harmadik hetet jól bírja, ezt a tavalyi Vueltán, és a Girón is bizonyította. 

Az előző évben pont itt, az olasz körön ismertük meg igazán. Amikor hegyi befutós szakaszt nyert, és az utolsó pillanatig küzdött Lopezzel a fehér trikóért. 

075_averna-stage14o190525_npRt9.jpg Fotó: Europress/AFP

"Richard bár az útlevelét nézve ecuadori, ő azért kerékpárosként kolumbiainak számít - mesélte róla Eusebio Unzué. "A határhoz közel nőtt fel, majdnem 3000 méter magasan lakik, ifiként Kolumbiában élt és versenyzett, nem véletlenül szúrta ki Oscar Sevilla."

Merthogy a T-Mobile korábbi profija volt az, aki Carapazt beajánlotta a Movistarhoz. A szerencse persze az ő pályafutásában is szerepet játszott, hisz 2014-ben edzés közben elütötték, és volt olyan orvos, aki a térdsérülése miatt biztos volt benne, hogy nem lesz képes többet kerékpárra ülni. Ehhez képest Carapaz első külföldiként megnyerte az U23-as kolumbiai kört, gyorsan aláírta a movistaros szerződését, és 2016-ban Pamplonába, a csapat főhadiszállásához közel költözött.

A következő évben pedig lenyomta élete első nagy körversenyét. 

"Az a Vuelta volt az én érettségi vizsgám, amit sikerrel teljesítettem. El sem tudom mondani, milyen jó iskola az, hogy nap mint nap Valverde mellett tekerhetek. Elképesztő rutinja van. A mezőnyben való helyezkedéstől kezdve, az étkezésen át mindenben segít. Nekem csak figyelnem kell rá." 

075_averna-stage14o190525_npLO6.jpg Fotó: Europress/AFP

Most pedig ott tartunk, hogy ő a legerősebb versenyző a hegyeken, az elmúlt két nap során 3.13-at adott a Roglic-Nibali kettősnek. Nem véletlenül vezet összetettben.

"A San Carlón éreztem, hogy nem mindenki érzi magát túl jól, és Nibali meg Roglic végig egymást figyelte. El kellett indulnom. Hogy tartok-e az utolsó héttől? Nem, miért kellene? Jó a mezőny, de a csapatom erős, nekem pedig az a célom, hogy megtartom a rózsaszín trikót."

Hozzászólások