ES Bringa - Amikor a kerékpár egyik legnagyobb bajnoka taknyos újoncnak érezte magát
Amikor a kerékpár egyik legnagyobb bajnoka taknyos újoncnak érezte magát
Fotó: Europress/AFP

Amikor a kerékpár egyik legnagyobb bajnoka taknyos újoncnak érezte magát

LantiLanti
2020/03/03 20:30
Fabian Cancellaránál viszonylag kevés jobb kerékpárost hordott a Föld a hátán. A 2016-ban visszavonult svájci legenda 3-3 alkalommal nyerte meg a világ két legnehezebb egynaposát, a Flandriát és a Paris-Roubaix-t. 

Ezen kívül győzött két olimpián, négy világbajnokságon, nyert hét szakaszt a Tour de France-on, és közel harmincszor volt rajta a sárga trikó. 2008-ban az esélyeket meghazudtolva győzött a sprinter-felségterületnek számító Milánó - San Remón, és 16 év alatt még számos sikert ért el.

Ám hiába a szinte felfoghatatlan mennyiségű győzelem és dicsőség, pályafutása utolsó versenye előtt Cancellara úgy érezte magát, mint egy remegő lábú újonc. 

Az olasz felmenőkkel rendelkező svájci bringás 2016-ban a riói olimpia időfutam versenyével zárta le fényes karrierjét, amit stílusosan meg is nyert. Ám az előtte való este olyat élt át, amit előtte még sosem.

"A legnehezebb pillanat a verseny előtti este volt. Egyedül voltam a szobámban, és pár apróságot készítettem elő a következő napra, és akkor hirtelen rám szakadt. A kételkedés" - mesélte Cancellara az Eurosportnak. 
"Ez lesz az utolsó versenyem. És ez az olimpia. Meg akarom nyerni, de vajon elég jó formában vagyok hozzá? Képes leszek rá? Milyenek lesznek az ellenfeleim."
"Mennyire erős Froome? Mi a helyzet Dumoulinnel? Vajon tényleg fáj a keze? És hogy van Tony Martin térde? Hirtelen azt sem tudtam, hova menjek; úgy éreztem magam mint egy kis amatőr. Mintha az első versenyemre készülnék."

Cancellara_rio_olimpia_erem.jpg

A svájci csapatnál viszont fel voltak készülve a hasonló esetekre, és volt olyan a helyszínen, aki segíteni tudott az akkor már 34 éves legendának.

"Szerencsére volt velünk egy mentális tréner a Svájci Olimpiai Csapatnál, akit évek óta ismertem. Írtam neki egy üzenetet, hogy legyen szíves, jöjjön át, mert beszélnem kell vele. Feljött, és megkérdezte, mi a probléma."
"Elmondtam neki, hogy úgy érzem magam, mint egy kis amatőr kerékpáros. Mint aki elveszítette a 16 év tapasztalatát. Két másodperc alatt eltűnt minden felkészültségem, és úgy éreztem magam, mint aki először ül kerékpáron."
"Azt felelte, ez egy nagyon jó jel. Azt mutatja, hogy készen állok. És tényleg. Utána remekül aludtam, és mikor másnap felkeltem, minden tökéletes volt. Úgy álltam fel a rajtdobogóra, hogy 100%-ig tudtam összpontosítani."

Cancellara végül az egész világot meglepve több mint 47 másodperccel verte a sokkal fiatalabb Tom Dumoulint, és több min egy percet adott Chris Froome-nak. 

"Úgy éreztem magam, mintha egy kis gép lennék. Minden tökéletesen a terv szerint alakult. Minden összeállt. Teljesen ki tudtam zárni a környezetet, a saját világomban voltam végig. Olyan volt, mint egy alagút, de végig láttam a fényt a végén."
Hozzászólások