ES Bringa - Cancellara: "Ma könnyebb a fiataloknak, mint 20 évvel ezelőtt volt"
Cancellara: "Ma könnyebb a fiataloknak, mint 20 évvel ezelőtt volt"
Fotó: Europress/AFP

Cancellara: "Ma könnyebb a fiataloknak, mint 20 évvel ezelőtt volt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/29 09:15
"Könnyebb ma a fiataloknak az áttörés, mint 20 évvel ezelőtt volt" - mondta Fabian Cancellara egy interjúban, melyben azt latolgatta, melyik fiatal tehetségnek milyen esélyei lehetnek a jövőben.

Ott van mindjárt Wout van Aert, aki jól megy a klasszikusokon, az egyenkéntin és a sprintekben is. Mintha emlékeztetne egy kicsit Cancellarára. 

"Értem, mire gondolnak, akik ezt gondolják. Fizikális szempontból valóban van hasonlóság. Van Aert izmos, rengeteg erő van benne, míg Van der Poel szálkásabb, ő inkább hegyi-menő alkat. Kíváncsi vagyok, hogy alakul majd Van Aert pályafutása. Nem egyértelmű még, miben lesz a legjobb: a klasszikusokon vagy az időfutamban. Amit észrevettem vele kapcsolatban, hogy nagyon hidegvérű. Nem fél semmitől."

"Normális esetben azt mondanám, hogy amit ők csinálnak, annak nincs értelme. Egyszerre nyomják a cyclocrosst és az országutat. Én ebben alapból nem hiszek. Abban hiszek, hogy csinálj egy dolgot, de abba tegyél bele mindent. Ők azonban két dolgot is nagyon jól csinálnak. Azt mondanám, hogy nyomják csak párhuzamosan a kettőt még egy évig, utána azonban dönteni kell."

"Attól, amit ők csinálnak, én iszonyatosan elfáradnék. Elképesztő, ahogy újra tudják tölteni magukat minden hétvégére. Esőben, hóban, hidegben, sárban...Valószínűleg az a titkuk, hogy iszonyatosan élvezik. Fiatalon nálam is ez volt, aztán ahogy öregszik az ember, ezt egy kicsit elveszíti. Ott van például Sagan. Azt mondják, nincs jó szezonja, de nézzük meg, milyen helyzetben is van. Rengeteg pénzt keres, az egész csapat köré épül, és óriási nyomás van rajta. Ilyenkor a versenyzés már nem csupa móka."

vanaert.jpg Fotó: Europress/AFP

Remco Evenepoel sem kerülte el Cancellara figyelmét. Szerinte nagyon okosan versenyzett a belga körön. 

"Viszont most megint adnunk kell neki egy kis időt. Ha ugyanis a következő két évben egyáltalán nem nyer semmit, az is bőven rendben van. Ez a fiú még csak 19 éves. Jó kezekben van Patrick Lefevere-nél, de hagyjuk őt hibázni is. Ugyanez a helyzet Bernallal. Vajon megnyerheti a Tourt? Talán igen, de az az igazság, hogy ideje, mint a tenger."

Cancellara egyáltalán nincs meglepve, hogy ennyire jönnek a fiatalok.

"Őszintén mondom, hogy könnyebb ma nekik, mint nekünk volt 20 évvel ezelőtt. És most nem csak a doppingra gondolok. Sokat változott a sportág azóta. Sokkal több ismeret áll rendelkezésünkre edzéselméletből. A kerékpárosok így rájuk szabott programok alapján edzhetnek, ami azt jelenti, hogy sokkal felkészültebben érkeznek a profik közé."

"Nekünk svájciaknak is van egy óriási tehetségünk, Stefan Küng. Évek óta küzd, hogy betörhessen a legjobbak közé. Mégis azt kell mondjam, az a normális, amit ő csinál, Evenepoel pedig a kivétel, az extra."

Fabian úgy véli, egy pályafutásnak van számos kulcspillanata. Ilyen például, hogy jókor kell jó csapatot választani. Szerinte Tiesj Benoot épp időben készül otthagyni a Lotto-Soudalt.

benoot.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az új levegő jót tesz majd neki, új motivációt talál majd magának. A döntés, amelyet most meghoz, alapvetően befolyásolhatja a karrierjét. Ha az Ineoshoz megy, akkor jó eséllyel segítő lesz belőle. A Sunwebnél kapitány is lehet, ami persze nem mindig jó. Ott van Jelle Vanendert, akinek a Lottós szerződését át kellett dolgozni. Engedett az anyagiakból, de cserébe kisebb a nyomás rajta."

"Bárhogy is dönt, Benoot számára fontos, hogy a kihívást válassza. Ha a pénz vezérli, akkor rossz útra téved. Ha a sportoló érdekeit nézi, a pénz is majd jön magától."


(Forrás: nieuwsblad.be)

Hozzászólások