ES Bringa - Cancellara: elemek feltötve
Cancellara: elemek feltötve
Fotó: Europress/Getty

Cancellara: elemek feltötve

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/27 11:30

A legenda szerint Aldo Sassi, már 13 évvel ezelőtt megjósolta, hogy Fabian Cancellarából nagy versenyző lesz. Sőt, 2001 környékén a MAPEI csapatának karizmatikus főnöke, 5-6 kilós fogyás esetén, még a Tour győzelmet sem tartotta lehetetlennek. Ehhez kapcsolódik a következő történet: nem sokkal azt követően, hogy Cancellara már kétszeres junior időfutam világbajnokként bekerült a felnőttcsapat keretébe, Sassi megbetegedett. Az olasz származású versenyző, a következő mondattal hívta fel a főnökét. „Szia, csak szerettem volna jobbulást kívánni. Fabian vagyok, tudod az a srác, aki 5 kilóval vékonyabban Tourt nyerne…”

Hát, Tour de France-t végül nem nyert, de 7 klasszikus egynapost igen. 2016 végén visszavonul, vagyis még két éve van a mezőnyben. „Sikerült teljesen kipihennem magam. Nem is tudom mikor voltam utoljára 7 hetet egyhuzamban otthon. Semmi betegség, semmi probléma. A spanyolországi edzőtáborban is minden rendben volt. Feltöltöttem az elemeket."

Idén harmadszor nyert Flandriai kört, amivel beírta magát a történelemkönyvekbe. Bár Tom Bonnen egyik legnagyobb ellenfelének számít/számított, a belga szurkolók mégis rajonganak érte. Miért? Mert soha egy rossz szava nem volt a riválisaira (persze, egy-két Sagan miatti kiakadását nem felejtettük el).

Talán még azt sem túlzás kijelenteni, hogy Cancellara nagyobb népszerűségnek örvend Belgiumban, mint saját hazájában. Ez természetesen a kerékpársport iránti érdeklődésből fakad. Az ugyanakkor nem sűrűn szokott előfordulni, hogy az északi országban egy külföldi iránt annyira rajonganak, mint a Spartacus becenévre hallgató klasszis iránt.

Április 6-án, harmadszor nyert meg a Flandriai kört

A felkérések száma őrülten megnőtt - mesélte Tim Vanderjeugd, a Trek sajtósa. „A tél folyamán Fabian a média rendelkezésére állt, ám onnantól kezdve, hogy beköszöntött a tavaszi klasszikusok időszaka, az én feladatom, hogy biztosítsam számára a kellő nyugalmat.” Mindez nem túl egyszerű feladat, hiszen tényleg mindenki rá kíváncsi. „Lehet, hogy olasz-svájci útlevele van (édesapja Donato, Potenza városából vándorolt ki Svájcba, a kevés munkalehetőség miatt) nagyon sok, számunkra fontos értékkel rendelkezik - mondta Hugo Coorevits, a Het Niuewslbad újságírója. „Egy igazi harcos, határtalan bátorsággal, tehetséggel, aki számára a család mindig is meghatározó volt. Ráadásul nagyon sok hölgynek tetszik a markáns külseje.”

Marc Ghyselinck, a Het Laatste Nieuws tudósítója is hasonlóan vélekedik: Van benne valami, amit nem tudunk pontosan megfogalmazni, de mégis sztárt kreál egy jó versenyzőből. Ez benne és Saganban is megvan. Szerintem a szurkolók a vérmérsékletét is kedvelik. Ő nem az a fajta versenyző, aki mindig csak kalkulál. Éppen ezért nagyon látványos akciókat mutat be.” Utóbbi állításra az E3 Harelbeke a legjobb bizonyíték, ahol a több mint egy perces hátrányba kerülése után egyedül kezdte üldözni Saganékat igaz, a végén nem járt sikerrel. De más talán meg sem próbálta volna.

Cancellara klasszikusokon elért helyezései, az elmúlt 4 évben:

Milano-Sanremo: 2-3-2-2

Flandriai kör: 1-1-nem ért célba-3

Paris-Roubaix: 3-1-nem indult-2 

A belga riporterek még azt is kiemelik, hogy soha, egyetlen rossz szót sem mondott Boonenről, ahogyan a belga sem róla. Amikor tavasszal Tomot és párját nagyon komoly tragédián érte (Lore spontán elvetélt), a svájci az elsők között üzent, és kívánt sok erőt és kitartást, hozzátéve, hogy a család mindennél fontosabb. Majd a Harelbekén is azonnal odament az Omega profijához, hogy személyesen is megtegye ugyanezt.

Jövőre nem változtat, vagyis Dubaiban kezd, aztán katari és az ománi körön áll rajthoz. Láthatjuk a Strade Bianchén, a Tirrenon valamint a Sanremon, és természetesen április 5-én a Flandriai körversenyen is.

„Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy a téli szünet és a leállás után, mi a legnehezebb. Erre azt válaszolom: hogy elindulni és elhagyni a szeretteidet. Nálunk a karácsony a családról szól. Együtt vagyunk, eszünk-iszunk és lazítunk. Én sem figyelek a kerékpárra, kibontok egy jó bort és élvezem az ünnepet. Fiatalabb versenyzőként, amikor nem vagy ennyire elkötelezett, sokkal egyszerűbb minden. Az előző évet lezártam. Szép volt, emlékezetes, de ennyi. Nincs értelme tovább foglalkozni vele. Annyit azért mondanék, nem leszek elégedett, ha jövőre is csak a Flandriát tudom megnyerni. Egyébként meg a Trektől kiváló karácsonyi ajándékot kaptam, hisz leigazoltuk Steegmanst.”

Aki kiváló segítő lesz a tavaszi egynaposokon.

 

Hozzászólások