ES Bringa - Caleb Ewan: "Nem hiszem, hogy nagy lesz rám Greipel cipője"
Caleb Ewan: "Nem hiszem, hogy nagy lesz rám Greipel cipője"
Fotó: cyclingnews

Caleb Ewan: "Nem hiszem, hogy nagy lesz rám Greipel cipője"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/11 16:46

A csalódásokkal terhelt 2018-as év után Caleb Ewan végre magáénak tudhatja mindazt, amire a szíve és a lába is vágyott: egy új csapatot, maximális támogatást és kiváló hangulatot. A TDU-ra készülő ausztrál sprinter beszélt arról, hogyan érzi magát a Lotto-Soudalnál, valamint arról is, hogyan romlott meg a kapcsolata korábbi csapata, a Mitchelton-Scott néhány vezetőjével.

Pedig a 2018-as év a terveknek megfelelően, szakaszgyőzelmekkel indult, és úgy tűnt, gond nélkül halad két fő célja, a Sanremo és a Tour de France felé. Június végére azonban kiderült, hogy a csapat nem viszi el a Tourra, a főnökeivel való összetűzések miatt. Parkolópályára tették, mert azt hitték, biztosan megszerezte őt a belga Lotto, így a Vueltára sem mehetett el. Végül a brit kör utolsó szakaszán szerzett győzelme lett a záró momentuma az ausztrál csapatnál. 

"Eredményeket tekintve csalódás volt az év, de fizikálisan előreléptem. Mondom ezt úgy, hogy a szezon második felében nehezen jöttek a győzelmek." 

"És rossz volt, hogy nem mehettem a Tourra, holott épp akkor voltam csúcsformában. Nagyon nem ezt érdemeltem."

"Sőt, nem mehettem egyik háromhetesre sem, pedig korábban voltak már győzelmeim, szóval azt nem lehet mondani, hogy ne tudnék nagy kört menni."

Ewan és a Mitchelton-Scott közötti kapcsolat május-június táján kezdett elfajulni, addig az ausztrál sprinter biztos Tour-résztvevőnek számított. Olyan pletykák keltek szárnyra, melyek szerint Ewan már alá is írt a Lotto-Soudalhoz. Mivel a belga csapat nem cáfolta az értesüléseket, a helyzet még tovább romlott. 

"Minden csak pletyka volt. Nem írtam alá semmit. Valóban mentek a tárgyalások, Greipel valószínűleg ezért gondolta, hogy már pont került a tervezett szerződés végére. Sejthető volt, hogy náluk folytatom, de még nem volt megegyezés."

Ezt követően Ewant és fölvezető vonatát kihúzták a Tourra készülők listájáról. 

"Úgy gondolom, nem voltak korrektek velem. Ők nyilván azt mondják, hogy nem voltam elég jó, hogy ott lehessek. Sosem fognak mást mondani. Én azonban tudom, hogy megérdemeltem volna azt a helyet."

ewan.jpg Fotó: cyclingnews

"A mostani csapatom mindenben támogat. Ez a különbség köztük és a Mitchleton között. Greipelt is támogatták, még akkor is, ha épp nem ment neki elég jól, és nem rakták ki az utolsó pillanatban."

"Adatokkal tudom bizonyítani, hogy jó formában voltam a Tour előtt. Matt White arra hivatkozott, ahogy a Sanremo és a Tour között versenyeztem. A Kalifornián hoztam dobogókat, de mivel akkor jöttem le magaslatról, és már hónapok óta nem versenyeztem, ezért nem lehetett tőlem győzelmeket várni. Szlovéniában pedig pont buktam azon a két szakaszon, amelyeken a sprintereknek lehetett volna esélyük. De ez nem is számít, a lényeg, hogy, ha az a cél, hogy extrát hozzak a Touron, akkor nem lehetek csúcsformában már a Kalifornián is."

Ewan azt mondja, hogy ezek után egyenes út vezetett a csapatváltáshoz. 

"Az ember nem maradhat egy olyan csapatban, ahol magasról tesznek az ambícióira. Már a Sanremóra is úgy mentem, hogy nem kaptam meg a kellő támogatást. Azt hiszem, ezen elment ott egy győzelmi esélyem."

Mint emlékezhetünk, Vincenzo Nibali bátran megindult az utolsó 10 km-en belül, közben Ewan jól tartotta magát a többi sprinterrel. Csapattársa, Matteo Trentin azonban támadott, ahelyett, hogy őt segítette volna és megpróbálta volna visszahozni Nibalit. Ewan szerzett egy második helyet, ami persze nagyon szép, de akár nyerhetett is volna.

"Matteo nem azt csinálta, amit megbeszéltünk. Úgy volt, hogy ha a Poggio után még versenyben vagyok, akkor segíteni fog engem, ehelyett azonban saját magáért ment."

ewan2.jpg Fotó: cyclingnews

Végül a Mitchelton nem is tett ajánlatot Ewannek, így az ausztrál sprinter megegyezett a Lotto-Soudallal, amit augusztus 1. után be is jelentett. 

"Végül is a kapcsolat nem romlott meg mindenkivel. Nyilván voltak, akik nem akarták, hogy kihozzam magamból, ami bennem van, de a csapattársaimmal, és a munkatársak 95 százalékával jó viszonyban maradtam." 

"Az a helyzet, hogy valószínűleg nem bánták, hogy elmegyek. Útjában voltam az összetett-ambícióiknak." 

"Talán egy kicsit akarták is, hogy maradjak, hogy ausztrálként szerezzek győzelmeket nekik, így viszont minden akadály elhárult az elől, hogy az összetettre koncentrálhassanak."

Új csapatánál Ewant mintha kicserélték volna. Felszabadult, ömlik belőle a humor meg a sok sztori. A kétezres évek közepén Robbie McEwen hozta a győzelmeket, aztán André Greipel, most pedig ő lett a harmadik sprintergeneráció vezéralakja. 

"Fúú, remélem, tényleg így lesz. Sok mindent elmond a csapatról, hogy Robbie és André is itt versenyeztek hosszú éveken át, én is valami hasonlóra készülök. Jó itt lenni, jól érzem magam, mindenki nagyon kedvesen fogadott. Frissen, újult erővel vágok neki a szezonnak."

ewan4.jpg Fotó: Europress/AFP

Ahogy neki, úgy a csapatnak is fontos, hogy jól induljon az év. Ennek megfelelően Ewan gőzerővel készül a Tour Down Underre. Hazai közönség előtt bizonyíthatja, hogy jól döntött az átigazolással

"Természetesen lesz rajtam nyomás, hogy versenyt nyerjek. De vágyom erre, hisz végre magaménak érezhetem a csapat támogatását. A Mitcheltonnál ezt csak néha, és csak kisebb versenyeken kaptam meg." 

"Mindent megteszek majd, hogy kihozzam a legjobbat magamból. Nem hiszem, hogy nagy lesz rám Greipel cipője."

A német sprinter 11 szakaszt nyert a Touron a Lotto színeiben, azon a versenyen, ahol Ewan az idén fog majd bemutatkozni. Persze addig vár még rá a TDU, a Sanremo és a Giro is.


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások