ES Bringa - Buchmann a jövőbe tekint
Buchmann a jövőbe tekint
Fotó: Europress/AFP

Buchmann a jövőbe tekint

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/03 08:15

Emanuel Buchmann előzetesen egy top 10-es helyre pályázhatott az idei Tour de France előtt, ezzel szemben az előkelő negyedik végzett. Ő viszont nem ünnepelteti magát, hanem máris a következő évet tervezgeti.

Ha a Bora-Hansgrohe csapatáról szó esik, akkor mindenki Peter Sagan-ra gondol először. Buchmann viszont magának is helyet szeretne a csapatban, olyannyira, hogy jövőre nem bánná, ha köré épülne a Bora Tour-kerete.

Sagan 2017 óta a német csapat ékköve, és a Tour csapatának is a vezére. Ez idén sem volt másképp, hiába volt talán gyengébb a tavasza. Buchmann-ra Patrick Konrad és Gregor Mühlberger próbált vigyázni a hegyeken. Jövőre a német versenyző szeretné ezt az összeállítást jobban egyensúlyba hozni.

"Jövőre a dobogót célzom meg. Ehhez változtatni kellene a csapat összeállításán, szükségem lenne plusz egy vagy két hegyi segítőre. Ahhoz, hogy a mezőny elején diktálhasd a tempót, erős csapat kell, körém."

Persze nem lehet Buchmann csalódott az idei teljesítményével és eredményével, de abban igaza van, ha magasabbra tenné a lécet, akkor kellenek az erős társak mellé.

000_1ID3BO.jpg Fotó: Europress/AFP

Negyedik lett a verseny első igazán komoly hegyén, a Torumalet-n, a következő nap a Prat d'Albis-on pedig Thibaut Pinot és a vele együtt célba erő, későbbi győztes Egan Bernal-t leszámítva mindenkit ott hagyott. A Pau-i 1:19-et kapott Julian Alaphilippe-től és 15. lett, az alpesi hegyi szakaszokon pedig rendre a fő esélyesekkel ért célba. Jogosan lehetett elégedett tehát a saját teljesítményével.

"Remek érzés, kell majd egy kis idő mire feldolgozom, mi is történt itt. Ez a negyedik hely egy álom. Életem legizgalmasabb három hete volt a mostani és egyértelműen ez a legjobb eredményem."

Nagy harc volt a dobogóért, Alaphilippe elfogyott a harmadik hét végére, de Geraint Thomas és Steven Kruijswijk is erős maradt, így Buchmann nem érhetett oda.

"Kicsit sem vagyok csalódott. Mindketten erősebbek voltak, ezt el kell ismernem, de a hegy sem volt tökéletes számomra. Hihetetlenül hosszú volt. Végig full gázon mentünk." 

000_1J38JE.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindenesetre az kiderült, hogy Emanuel Buchmann három hetes menővé vált. 2015 óta profi és az első Tour-ján, ugyanebben az évben, a 11. szakaszon egy szökés után lett harmadik. Két évre rá a Dauphine-n már haza vihette a fehér trikót, a Tour de France-on pedig a 15. helyen végzett. Itt mutatta meg először azt, hogy jó lehet egy háromhetesen is a későbbiekben. Tavaly a Vueltán már odaérhetett volna top 10-es helyre, azonban erre mostanáig várnia kellett.

Ebben az évben nem volt reflektorfényben, de azért a baszk körön és a Dauphine-n elért harmadik hely magáért beszél. A jövőben egy három hetesen is várható tőle egy dobogó, saját elmondása szerint is:

"Folyamatosan fejlődöm. Ha ezt folytatni tudom, akkor bármi lehetséges...."


Szöveg: Jankó Gergely

Hozzászólások