ES Bringa - Bruyneel a Soler-ügyről: "Ha egy olyan sorban mész, ahol cél a piros trikó, akkor minden másodlagossá válik"
Bruyneel a Soler-ügyről: "Ha egy olyan sorban mész, ahol cél a piros trikó, akkor minden másodlagossá válik"
Fotó: Europress/AFP

Bruyneel a Soler-ügyről: "Ha egy olyan sorban mész, ahol cél a piros trikó, akkor minden másodlagossá válik"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/02 11:25
A tegnapi szakasz egyik legérdekesebb pillanata volt Marc Soler kiakadása. Már azok közül melyeket láthattunk, hisz a murvás szakaszon ugye Roglic és Lopez is bukott.

Solert megállította a csapata, pedig reális esélye volt a szakaszgyőzelemre. A spanyol versenyző nem átlagos módon reagált, eléggé kiakadt a fülére mondott utasítás miatt.

Erről az esetről mondta el a véleményét a szokásos podcastjében Johan Bruyneel, aki sportigazgatóként 13 nagy körversenyt nyert.

"Nálam Soler reakciója minden volt, csak nem profi. Meg lehet érteni, mert a szakaszért ment, és erre valamelyik nagy körversenyen nem sokszor van esélyed. De ha egy olyan sorban mész, ahol két ember is jól áll összetettben, és a nagy célotok a piros trikó, akkor minden más másodlagossá válik. Kapott egy utasítást a kocsiból, hisz a Movistarnál nyilván azt szerették volna, hogy menjen tempót Quintanának, hogy még jobban el tudjon lépni Roglictól és Lopeztől. Soler beállt vezetni, bár nem sült el valami jól a dolog, hisz Nairo nem tudott komolyabb előnyre szert tenni. Ezt viszont a sportigazgatók nyilván nem láthatták előre.

Szerintem ilyenkor az a legfontosabb, hogy ha van is egy terved a szakasz előtt, azon tudj gyorsan változtatni, amennyiben a verseny úgy kívánja. Nyilván könnyű utólag kritizálni őket, de az tisztán látszik, hogy a Movistarnál volt egy terv, és nem véletlenül állították meg az emberüket. Annak ott és akkor volt az értelme. Soler nyilván nem volt boldog, de ezt így, ilyen látványosan nem lehet kimutatni. Főleg amikor tudom, hogy ott van mellettem egy kamera."


"Soler óriási tehetség, ez biztos. Nem hiszem, hogy ez a mozdulatsor kihatással lenne a jövőjére, ugyanakkor nyilván ilyen esetek megmaradhatnak a sportigazgatókban. Lehet, hogy most jött ki rajta az, hogy eddig mindig volt valaki előtte a sorban, és a fontos helyzetekben még alig mehetett magáért. Soler fiatal, sok van benne, de éreznie kell azt, mi a szerepe, és hol a helye a csapaton belül. 

Ez amúgy kifejezetten nehéz a profi világban, főleg ennyi idősen. Könnyű úgy jól menni, ha egy kapitány árnyékában tekersz, és megint más az a szitu, amikor csak tőled várják az eredményt, és te vagy a kiemelt ember. Szerintem tegnap egyértelmű volt minden, ketten tisztán előtte voltak a sorban, és ő is pontosan tudta, mi a felállás a csapaton belül."

Hozzászólások