ES Bringa - Brailsford: „Mintha egy bombagólt rúgtunk volna”
Brailsford: „Mintha egy bombagólt rúgtunk volna”
Fotó: Europress/AFP

Brailsford: „Mintha egy bombagólt rúgtunk volna”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/16 18:57

Egyes versenyzők – mint például Thibaut Pinot vagy Richie Porte – jelentős hátrányba kerültek, mások – ilyenek az Ineos kerékpárosai – a javukra fordították, hogy a tízedik szakasz vége előtt mintegy 30 kilométerrel szétszakadt a mezőny.

Az Ineos a csapatidőfutamon a második lett |Az Ineos a csapatidőfutamon a második lett |Fotó: Europress/AFP

A címvédő Geraint Thomas és a szintén esélyes Egan Bernal is jó pozícióban, a mezőny elején helyezkedett, amikor a Quickstep robbantott és a peloton három részre vált. Porte és Pinot mellett Rigoberto Urán és Jakob Fuglsang is szerencsétlenül jött ki a helyzetből, ők 1:40-et kaptak, de a legrosszabbul a bukó Mikel Landa járt, ő 2:09-et.

„Olyan, mintha egy bombagólt rúgtunk volna!”

„Az időkülönbség jelentős, nagyon ritka, hogy ennyi összetett győzelemre is esélyes rivális ellen egyszerre, egy szakasz alatt ekkora előnyre tegyünk szert, hacsak nem hegyi befutós etapról vagy csapatidőfutamról van szó. Nem is emlékszem ilyenre, ez szuper” – lelkendezett a szakasz után Dave Brailsford, az Ineos általános igazgatója.

Bernal ráadásul a fehér trikót is magára ölthette, miután Giulio Ciccone Landával együtt érkezett be, összetettben pedig Thomas mögött már a harmadik a kolumbiai.

egan_bernal-white.jpgFotó: Europress/AFP

„Egan a Párizs-Nizza előtt sosem tekert ekkora oldalszélben, szóval az egy hasznos tapasztalat volt számára. Amit velünk ott megtanult, ma kamatoztathatta. Geraint úgy tudja ezt a helyzetet kezelni, mint bárki más, ráadásul ott van vele Luke Rowe, Dylan Van Baarle, Michał Kwiatkowski és Gianni Moscon” – folytatta Brailsford.

Az Albitól nyugatra kétórányi autóútra fekvő Auchban született Nicolas Portal sportigazgató a szünnap előtt arról beszélt, az előző szakaszok megtervezésében sokat segített helyismerete.

ineos.jpgFotó: Europress/AFP

„Mindig azt mondjuk, hogy meg kell értenünk az utat. Számomra ez nem okoz nagy nehézséget, mert idevalósi vagyok.”

„Általában nem jellemző itt a nagy szél, mert nem teljesen sík a terep, inkább meglepetésszerűen csap le.”

"Reggel megnéztük, hogyan alakul a széljárás, és csak reméltük, hogy úgy alakul majd, ahogy láttuk, és ami alapján elterveztük a napot” – magyarázta Portal.

Brailsford hozzátette: azon csapatok közé tartoztak, akik mindent feltettek, amikor elkezdett fújni a szél, a szűk utak és lejtők pedig szintén hozzájárultak a mezőny szétszakadásához.

„Ez is azt mutatja, hogy a Tour más, mint a többi körverseny, olyan, ahol egyetlen pillanatra sem pihenhet meg az ember. Mentálisan nagyon megterhelő, de nem teheted meg, hogy kikapcsolsz, mert ha így teszel, akkor kiszállsz a versenyből, ahogy azt meg is tették ma sokan.”

Thomas Saint-Étienne felé teker a 8. szakaszon |Thomas Saint-Étienne felé teker a 8. szakaszon |Fotó: Europress/AFP

Portal a pihenőnap kapcsán azt mondta, örülnek, hogy úgy mehettek szünetre, hogy Thomas és Bernal is az első háromban van, a sárga trikóra pedig még nem gondolnak, mert „még nem látják a teljes képet.”

„Az időfutam jó esély lesz Thomasnak megszerezni a sárga trikót. Miért ne? De egyelőre a földön kell maradnunk, tesszük a dolgunkat, ahogy eddig is” – mondta Brailsford.

Tíz szakasz után Thomas a második, Bernal a harmadik helyen áll összetettben. A két versenyző között négy másodperc a differencia.


Forrás: cyclingnews.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások