ES Bringa - Brailsford: "Dühömben majdnem otthagytam a kerékpársportot"
Brailsford: "Dühömben majdnem otthagytam a kerékpársportot"
Fotó: Europress/AFP

Brailsford: "Dühömben majdnem otthagytam a kerékpársportot"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/02 10:59

Alig több mint fél év alatt nagyot fordult a világ Sir David Brailsforddal, a Sky/Ineos első emberével. Hét hónappal ezelőtt a brit csapatvezető még úgy érezte, ideje elhagynia a kerékpársportot. Most viszont csapata újabb Tour győzelme után felszabadultan nyilatkozott a nehéz időkről és a sikerekről egyaránt.

2018 decemberében a Sky médiavállalat általános megdöbbenésre bejelentette, hogy kiszáll a tíz éve támogatott, ezalatt a kerékpársport legsikeresebb csapatává váló Team Sky mögül. A csapatvezető Sir Dave Brailsford ekkorra túl volt egy brit parlamenti vizsgálaton, mely bűnösnek találta az "etikai határok átlépésében" a Bradley Wiggins 2012-es Tour győzelme alatt történt visszásságok miatt. A saját bevallása szerint mindenkire dühös brit menedzser ezen a ponton úgy érezte, talán ideje befejeznie karrierjét:

"Volt egy pillanat, amikor elgondolkoztam. Ez egy természetes lehetőség lett volna: emelt fővel távozni"

Ezt az érzést erősítette benne a tavalyi Tour de France emléke is, ahol a szalbutamol ügye alól épp csak tisztázott Chris Froome miatt csapata a szokásosnál is negatívabb fogadtatásban részesült:

"A tavalyi Tour alatt iszonyú dühösnek éreztem magam. Úgy éreztem, mintha harcban állnék az egész világgal."

000_1761FD.jpg Fotó: Europress/AFP

Brailsford azonban mégis úgy döntött, marad a kerékpársportban, az új szponzor érkezésére pedig egy új kezdet lehetőségeként tekint:

"Azt mondtam magamnak: várjunk csak, én túlságosan szeretem ezt a sportot! Az életnek pedig természetes része a változás. Szóval úgy gondoltam, a fenébe is, csinálom tovább!

Alig fél év távlatából visszatekintve úgy tűnik, hogy Brailsford jól döntött. A csapat immár az Egyesült Királyság leggazdagabb embere, Jim Ratcliffe szponzorálja az Ineos vállalat révén, a sor pedig nyolc év alatt a hetedik sikerét aratva ismét megnyerte a Tourt. Igaz, a verseny ezúttal talán kicsit szorosabbra sikeredett, mint az elmúlt években:

"Ebből is látszik, hogy több módja van a Tour-győzelemnek. Rengetegen kezdtek el leírni minket. Aztán a végén a csapatmunka győzedelmeskedett az egyénieskedés felett, a stratégia a káosz helyett."

Ez a csapatmunka pedig olyan sikeres volt, hogy nem egyszerűen a győzelem jött össze, hanem 2012 után ismét kettős sikert aratott a csapat, a címvédő Geraint Thomassal a dobogó második fokán. A sárga trikót pedig ezúttal Egan Bernal szerezte meg, aki a csapat történetének messze legfiatalabb Tour de France győztese:

"Tudtuk, hogy van egy csoportnyi nagyszerű, de idősödő versenyzőnk, ezért nagy erőket fektettünk az új generáció legjobbjainak felkutatásába. Végül úgy döntöttünk, Egan (Bernal) a mi emberünk. Keményen küzdöttünk, hogy megszerezzük őt, de szerencsére nagyszerű ütemben fejlődik"

000_1J563M.jpg Fotó: Europress/AFP

Szintén fontos megjegyezni, hogy a kolumbiai Bernal a csapat első nem brit nemzetiségű sárga trikósa, ami Braislford szerint is komoly változások előjele lehet az Ineosnál: 

"Amikor belekezdtünk ebbe a projektbe, angol-szász alapokra helyeztük az egészet. Most viszont egy erős kolumbiai és spanyol magja lehet a csapatnak. Fontos, hogy ezek a versenyzők otthon érezzék magukat nálunk és kihozhassák magukból a legtöbbet. Épp ezért sokat invesztálunk spanyol anyanyelvű edzők alkalmazásába is"

Ennek az említett spanyol-ajkú magnak a meghatározó alakja lehet a jövőben Bernal, az idén megszerzett Ivan Sosa, vagy a pletykák szerint jövőre csatlakozó friss Giro győztes, Richard Carapaz is. Az Ineos jövője tehát fényesnek látszik, Brailsford pedig készen áll arra, hogy továbbra is egy lépéssel mindenki előtt tartsa csapatát:

"Ehhez a munkához nem árt, ha van bőr a képeden. Egyúttal rugalmasnak is kell lenned, hogy eldöntsd, épp mi a legfontosabb. Néha magadba kell nézned és keményen dolgoznod tovább"  

Szöveg: Szabó Bence

Forrás: cyclingtipps.com és telegraph.co.uk 

Hozzászólások