ES Bringa - Brailsford: "Alaphilippe minden idők egyik legjobbja lehet"
Brailsford: "Alaphilippe minden idők egyik legjobbja lehet"
Fotó: Europress/AFP

Brailsford: "Alaphilippe minden idők egyik legjobbja lehet"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/24 08:51

Sir Dave Brailsford, a Team Ineos sportigazgatója a Tour de France második pihenőnapján a hivatalos sajtótájékoztatón egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy "az elmúlt időszak messze legizgalmasabb Tourja lehet az idei."

Van is ebben ráció, ugyanis az a Julian Alaphilippe vezeti az összetettet, aki nem éppen egy kimondott összetett menő, a legerősebb lábakkal a hegyeken eddig Thibaut Pinot rendelkezett, akinek eddig minden háromhetesén volt egy nagyon rossz napja. A címvédő Geraint Thomas és a Team Ineos pedig közel sincs ahhoz, amit az elmúlt 6-7 évben láttunk a csapat elődjétől, a Sky-tól. Rajtuk kívül versenyben van még a sárga trikóért Egan Bernal, Steven Kruijswijk, és Emanuel Buchmann.

000_1IM8D4.jpg Fotó: Europress/AFP

Brailsford arra mutatott rá, hogy Chris Froome hiányával ez az első olyan év, amikor nincs egyértelmű esélyese a francia körnek, még ha a tavalyit ugye nem is ő nyerte.

"Ez hatalmas lökés volt a Tour elején, amihez az is hozzáad, hogy Alaphilippe remekül kezdett és sokkal tovább bírja a hegyeket, mint az előzetesen bárki gondolta volna." Csapata a Deceuninck - Quick Step legjobb hegyimenőjének tartott Enric Mas csak a 27. több, mint 44 perc hátránnyal. "Valószínűleg ez dob a legnagyobbat a versenyen és ennek köszönhetően bármilyen végkifejlet is előfordulhat."

A francia a várakozásokkal ellentétben megnyerte a pau-i hegyi időfutamot, majd a Tourmalet-n is adott Thomasnak, bár vasárnap a foix-i befutón Alaphilippe készült el az erejével és veszített a brittel szemben 27 mp-t, Pinot-tól pedig 1:16-ot kapott.

000_1IY6WN.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az összetett menőknek valahogy le kell szakítaniuk sárga trikóst, de emellett egymásra is figyelniük kell. Emiatt egy teljesen más Tourt láthatunk, mint az elmúlt években." - folytatta Brailsford. "Szerintem senki se gondolta, hogy Julian ennyire jól fog menni és nála lesz a Pireneusok után a sárga trikó. Ha megnyeri ezt a versenyt, minden idők egyik legnagyobb kerékpárosa lehet."

A Team Ineos is szokatlan helyzetben van, ugyanis a hegyeken nem ők diktálják a tempót, mint korábban, és nem is ők a legerősebbek, inkább Pinot és a Groupama-FDJ dominál, de Brailsford élvezi a kihívást.

"Ez egy remek, izgalmas verseny. Többször ültünk már egy második pihenőnapon és hallottuk azt, hogy eldőlt már a verseny, nem várható több izgalom. Azonban most pont az ellenkezője áll fenn, fogalmunk sincs, mi lesz a vége és ez remek!"

Hogy az Ineos sportigazgatója tényleg így gondolja-e, arról lehetnek kétségeink, de a versenynek tényleg jót tesz, hogy nem a megszokott dominanciát látjuk a csapatától.

Szöveg: Jankó Gergely

Hozzászólások