ES Bringa - Brailsford: "A kerékpársportnak új üzleti modellre van szüksége"
Sir Dave Brailsford
Fotó: Europress/AFP

Brailsford: "A kerékpársportnak új üzleti modellre van szüksége"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/04/23 09:22
Az Ineos első embere szerint minden csapatot nehezen érint a válság, bár vannak sorok, akik jobban viselik a helyzetet. Brailsford szerint a megoldást a gazdasági modell átalakítása jelentené, hogy a csapatok kevésbé függjenek a szponzoraiktól és a bevételek nagy részét jelentő Tour de France megrendezésétől.   


Sokan, sokszor felszólaltak már az országúti kerékpár egyoldalú, szinte teljes mértékben a szponzoroktól függő gazdasági modellje ellen. A járvány miatt kialakult nehéz helyzetben ezek a hangok újra felerősödtek, most pedig az Ineos csapatvezetője, Sir Dave Brailsford is a változás mellett érvelt. Hiába irányítja a sportág leggazdagabb csapatát, a kényszerszünet szerinte mindenkinek komoly problémát jelent:

"Ha csak jövőre versenyezhetnénk újra, az mindenkire komoly nyomást helyezne. Ez a helyzet minden sportban, ami teljes mértékben a szponzori bevételektől függ."

Brailsford tudja, hogy a válság nem egyforma mértékben befolyásolja a csapatok helyzetét (bár nem említi, de vélhetően saját sora, Ineos is könnyebben birkózik meg a nehézségekkel), mégis úgy látja, hogy az egységes fellépés mindenkinek érdeke:

"Különböző szponzorok más és más területen érdekeltek, így másként is érintettek a jelenlegi helyzetben. Bár a csapatok gyakran egymással küzdenek a bevételekért, csak akkor működik jól a sport, ha (anyagilag) egészséges csapatok alkotják egy egészséges környezetben. Mindenki érdeke, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassuk egymást."

000_18S6I8.jpg Fotó: Europress/AFP

Brailsford szerint a hasonló helyzetek hosszútávon csak a gazdasági modell átalakításával kerülhetőek el:

"Az üzleti modell modernizálása minden fél részéről bölcs lépés lenne. Mindenki érdekeit szolgálná egy stabilabb rendszer, ami lehetővé tenné, hogy a szereplők közép- és hosszútávon tervezzenek, ne mindent a rövidtávú túlélésért tegyenek. Ez egy óriási változás lenne."

A brit csapatvezető szerint az is fontos lenne, hogy csökkentsék a Tour de France kiemelkedő szerepét a versenynaptárban:

"Ha idén egy versenyt választhatnánk, amit megrendeznek, nyilván a Tour lenne az. Jobb modellre van szükségünk, ahol a nagy versenyek jobban eloszlanak a naptárban és nem függünk ennyire az egyiktől."

Brailsford tehát hosszútávon a változásokat támogatja, idén azonban még nem tehet mást, mint alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez. Ez pedig azt jelenti, hogy a Tourt szerinte is mindenképpen meg kell rendezni, akkor is, ha ez szigorú egészségügyi intézkedések mellett, és nézők nélkül történik majd: 

"(A verseny megrendezésének) komoly kockázatai vannak és ezreket közel engedni egymáshoz az utak mellett nem lenne a legjobb ötlet. Néhány intézkedést meg kell hozni, hogy a verseny biztonságban végigmehessen, ami most kiemelkedően fontos."

000_Q121M.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Ineos csapatvezetője arra is kitért, hogy ha lemegy a Tour, a csapat tervei változatlanok a versenyt illetően, azaz továbbra is az Egan Bernal- Geraint Thomas kapitánypárossal terveznek, akikhez Chris Froome is csatlakozhat, ha felépülése tavalyi súlyos sérüléséből jól halad majd. Brailsford számára a dilemmát a keret többi részének kijelölése jelenti majd, a Tour azonban továbbra is elsőbbséget élvez minden más pótolt versennyel szemben:

"Most több versenyzőnk van, akik alkalmasak a Tour keretbe kerülésre, mint korábban. Nehéz döntéseket kell majd hoznunk, de a hierarchia nem változott. Ha túlságosan megosztjuk az erőinket, az csökkenti az esélyünket a győzelemre."


Forrás: BBC, Sporza

Hozzászólások