ES Bringa - Bradley Wiggins: "Sokáig nem látunk olyat, amit Pedersen tett”
Bradley Wiggins: "Sokáig nem látunk olyat, amit Pedersen tett”
Fotó: Europress/AFP

Bradley Wiggins: "Sokáig nem látunk olyat, amit Pedersen tett”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/03 09:38
Mads Pedersen vehette fel a szivárványszínű trikót a yorkshire-i világbajnokság mezőnyversenyét követően. Bradley Wiggins, az Eurosport szakértője két korábbi spanyol kerékpáros győzelméhez hasonló meglepetésként értékelte a dán versenyző első helyét.

"Pedersen győzelméről Óscar Freire első, 1999-es, valamint Igor Astarloa 2003-as sikere jutott eszembe, azok okoztak akkoriban hasonló meglepetést, mint most a fiatal dán. Valverde tavalyi aranyérmére számítottunk, ahogy szerintem maga a spanyol is bízott benne. Ha akkor Romain Bardet nyer, az szintén a váratlan kategóriába tartozott volna.

„Ennek a trikónak nagyon különleges a története, csak kevés kiemelkedő kerékpáros képes rá, hogy megszerezze. Amit Pedersen véghez vitt ilyen fiatalon, az rendkívüli, és könnyen lehet, hogy sokáig nem látunk ehhez hasonlót. Pontosan ezért különleges az országúti világbajnokság.”

Amikor tavaly második lett a Flandriai körversenyen, már láthattuk, hogy ez a srác más, most pedig ezt a nagy sikert kell feldolgoznia.”

pedersen-uci-vb.jpg Fotó: Europress/AFP

Wiggins szerint az időpont miatt is speciális a vb, hiszen a szezon vége felé már sokan a családra, barátokra, pihenésre gondolnak a mezőnyben, nem beszélve az (őszi) angliai időjárásról.

„Nagyon kemény úgy tekerni, hogy a hideggel és a csapadékkal is dacolnod kell. Persze amikor ráülsz a biciklire, csak hajtasz és átmész mindenen, ami az utadba kerül, legyenek bármilyen zordak a körülmények.”

Dennisről, Thomasról és Froome visszatéréséről

A 2012-es Tour de France-győztes elmondta véleményét a francia körversenyt rejtélyes körülmények közt feladó Rohan Dennisről, Geraint Thomasról és a sérülése miatt a Tourt és a vb-t is kihagyó Chris Froome-ről is.

„Az sem volt biztos, hogy Dennis elindult a vb-n a Tour után… Igazi különc, egy jelenség a kerékpározás világában. Mindig feszegeti a határait, átéli és élvezi, amit csinál, és ezzel megfertőzi a sportág szerelmeseit is. Kiszámíthatatlan, bármelyik pillanatban képes meglepetést okozni. Vitathatatlanul jó híre van, ugyanakkor egy kis rendszert vihetne a mindennapjaiba.”

Wiggins (j.) Victor Campenaertsszel, a 'Kristallen Fiets 2018' (Crystal Bicycle) győztesével |

Geraint Thomasról Wiggins azt mondta, méltatlanul alábecsülik azt a munkát, amit idén elvégzett a honfitársa, és szerinte lett volna esélye megvédeni 2018-as Tour-győzelmét. Chris Froome-ot pedig egyszerűen földönkívülinek tartja a brit.

„Sokszor nem is gondolunk bele, mit jelent minden versenyen a topon lenni és a maximumot nyújtani. Holott a kerékpárosok is emberek, akiket ugyanúgy befolyásolnak a külső körülmények, mint bárki mást.”

„Froome? Vele kapcsolatban már semmi nem lep meg. Az biztos, hogy más bolygóról jött. Úgy gondolom, a sérülése extra motivációt jelent számára, hogy még nagyobb kedvvel és erővel térjen vissza. Elképzelhető, hogy a bukása olyan sokáig távol tartotta a biciklitől, hogy a visszatérése óriási adrenalinlöketet ad neki, és neki erre volt szüksége, hogy kitörjön a versenyzés monotóniájából.”

2019 legjobb sztorijai

Bradley Wiggins végül két anekdotát mesélt el az idei évről, melyekre mindenképpen emlékezni fog évek múltán is.

„Philippe Gilbert-t mindenképpen megemlíteném 2019-ből, megmutatta, hogy igenis, kell vele számolni! A másik, amit kiemelnék, egy személyes történet az idei Tourról, a Val Thorens-i szakaszról. Olyan rossz idő volt, hogy első alkalommal nem ültem fel az eurosportos motorra, hogy bejárjuk a pályát. Vincenzo Nibali – akit imádok és bálványozok – aznap az élbolyban tekert. Ekkor előtört belőlem a kerékpár-fanatikus, és teljes odaadással elkezdtem az olasznak szurkolni.”

„Még egy szurkolóval is összevesztem egy Nibali által eldobott kulacson. A befutó után egy szerelő felhívott a csapatbuszra, hogy közös fotót készíthessek Vincenzóval. Még mindig szoros a kapcsolatom a sportággal és ez maradéktalanul boldoggá tesz. Kiváltságosnak érzem magam, hogy tovább élvezhetem a kerékpározást, még ha már a másik oldalról is teszem ezt.”


marca.com

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások