ES Bringa - Trónváltás felsőfokon: Wiggins döntött az Ineos és a Jumbo között
Trónváltás felsőfokon: Wiggins döntött az Ineos és a Jumbo között
Fotó: Europress/AFP

Trónváltás felsőfokon: Wiggins döntött az Ineos és a Jumbo között

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/11/10 18:19
Stílszerűen zárta le 2020-at Bradley Wiggins, aki az emlékezetes szezon búcsúztatásképp kiosztott pár komoly dicséretet - például annak a Primoz Roglicnak is, aki "elrettenthetetlen módon állt fel a padlóról". 


A The Breakaway utolsó idei adásában Wiggins szokásához híven nem fogta vissza magát: Dan Lloydnak és Sean Kellynek elárulta, melyik csapatot tartja a világ jelenlegi legjobbjának.

"A Jumbo-Visma egyértelműen átvette a vezető szerepet az Ineostól, egészen csodálatosan dominálták a Tourt és a Vueltát is. Sokan megpróbálták lemásolni az Ineost, vagy legalább átvenni egy részt a taktikájukból, de nekik sikerült a legmagasabb szintre lépniük" - mondta.

Mint ismert, a Tour de France-on Primoz Roglic az utolsó előtti napon veszítette el a sárga trikót Tadej Pogacarral szemben, a Giro d'Italiáról a koronavírus-járvány miatt verseny közben lépett vissza a Jumbo, és végül az Ineosban tekerő Tao Geoghegan Hart nyert, míg a Vuelta a Espanán Roglicé lett az összetett Richard Carapaz előtt. Az idei mérleg a háromheteseken tehát 1-1 (ha a második helyeket is belevesszük, 2-2) a Jumbo-Ineos párbajban, ennek ellenére Wiggins szerint itt is volt és van döntő faktor, mint ahogy Wout van Aert nagy győzelmei is magukért beszéltek.

Hat éve még egész Hollandia rajtuk röhögött, ma már ők az új etalon - A Jumbo-Visma feltámadása | Eurosport

A kétes hírű Rabobank poraiból feltámadó Jumbo-Vismát ma a kerékpársport legújabb szupercsapataként tartjuk számon, pedig néhány évvel ezelőtt még szponzorok nélkül versenyeztek, és Hollandiában is nevetség tárgyává váltak. A fordulópontot a 2016-os Giro d'Italia, és Steven Kruijswijk hófalas bukása hozta el: sereghajtó költségvetéssel is háromhetes győzelemig jutottak, most címvédőként várhatják a Vueltát.

"A klasszisaik mellett zseniális segítőik vannak, gondoljunk csak Sepp Kussra, akinek óriási áttörést hozott a szezon, vagy épp George Benettre, aki szintén fantasztikusan versenyzett. A keretük egységes, az adott kapitányt mindenki tiszteli, és ez a viszony abszolút kölcsönös, mindenki a másiktól szerez inspirációt. Valóban övék a number one szerepe, és minden esélyük meglesz erre 2021-ben is" - fogalmazott az Eurosport szakértőjeként dolgozó 2012-es Tour-győztes.

Wiggins a Vuelta utolsó szakasza után Roglicról is szót ejtett - a 31 éves szlovén ugyanis hibátlanul zárta az idényt, a Liége-Bastogne-Liége-en aratott emlékezetes győzelme után a spanyol körön megvédte a címét. 

"A Tour végén arról beszélgettünk, vajon mennyire zuhan össze Roglic és egyáltalán lesz-e még valaha ekkora esélye. Szégyent és zavart érezhetett, amikor Pogacar vert helyzetből múlta felül a La Planche des Belles Filles-en.

"Egyszerűen sokkal jobb versenyző, mint Carapaz" - volt edzője szerint nem a jóváírások döntöttek Roglic javára | Eurosport

Bogdan Fink, a szlovén versenyző egykori sportigazgatója szerint ugyan Primoz Roglic a jóváírásokkal nyerte meg a Vueltát, de valójában a sokoldalúsága miatt szerezte meg a piros trikót. Mindenkinek meg lehet a véleménye arról, a bónuszmásodpercek jelenlegi rendszere mennyire igazságos vagy sem, az viszont biztos, matematikailag komoly szerepük volt az idei Vuelta végkimenetelében.

Akkor azt mondtam, a legjobb az lenne, ha minél hamarabb edzene és versenyezne, erre megnyerte a Liége-Bastogne-Liége-t és a Vueltát is. Egyáltalán nem tűnik úgy, hogy hatással lenne rá a Touros eset, elrettenthetetlen módon állt fel a padlóról, elképesztő sportoló. A legutóbbi négy háromhetesén dobogós volt, mentálisan nagyon erős, semmi sem tudja kizökkenteni őt" - tette hozzá Wiggins.

Kíváncsian várhatjuk, Jumbo-Ineos viszonylatban milyen változásokat hoz a következő szezon. Egy biztos: Pogacar vagy épp a Sunweb remeklése is mutatja, az olló egyáltalán nem nyílik olyan nagyra, mint az utóbbi években.

via eurosport.com

Hozzászólások