ES Bringa - Bob Jungels: Be akarom bizonyítani, hogy a nagy körök is nekem valók
Bob Jungels: Be akarom bizonyítani, hogy a nagy körök is nekem valók
Fotó: Europress/AFP

Bob Jungels: Be akarom bizonyítani, hogy a nagy körök is nekem valók

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/11 09:46

Bob Jungels számára megvolt az áttörés 2018-ban. A 25 éves luxemburgi kerékpáros áprilisban megnyerte az egyik legrégebbi és legnagyobb presztízzsel bíró nagy klasszikust, a Liège-Bastogne-Liège-t. 

"Egy ilyen győzelem szinte szárnyakat ad, hogy ilyen közhelyesen fejezzem ki magam" - mondta Jungels, aki jelenleg a Quick-Step kapitányaként teker a Tour de France-on. "Önbizalmat adott, motivációt, hogy minél előbb álljak vissza edzésbe. És hitet, mert valahogy így már képes vagyok azt gondolni, hogy tulajdonképpen nincs lehetetlen."

Már 2010 óta lehetett tudni, hogy egy óriási tehetség, és hogy a nagy dobásnak előbb-utóbb jönnie kell. Ebben az évben nyerte meg ugyanis a junior időfutam-világbajnokságot. Majd két évre rá, még mindig csak 19 évesen, behúzta a Paris-Roubaix U23-as versenyét is. 

Amellett, hogy kiváló időfutam-menő, remekül mozog a hegyeken is, nem véletlen tehát, hogy a figyelme a többnapos versenyek, majd a nagy körök felé (is) fordult. Az elmúlt két évben top 10-ben végzett a Girón, így aztán nem meglepő, hogy az idén már első számú ember a Touron. 

Noha a győzelme a Liège-en a tehetségét tekintve nem volt meglepetés, abból a szempontból azért igen, hogy korábban nem igazán voltak kiugró eredményei az ardenneki klasszikusokról. Időfutammenő képességei nagyban segítették őt a verseny során. Egy győzelem sosem jön rosszkor, ám ha valakit hónapokon keresztül betegségek sújtanak, különösen jól tud esni.

"Többször bizonyítottam már, hogy fekszenek nekem a hosszú versenyek, de egy ilyen győzelem nem adatik meg mindenkinek. A szezonkezdet nem volt könnyű, így aztán különösen boldog voltam a verseny után. Őszintén szólva egy nagy kő esett le a szívemről."

bob2.jpg Fotó: Europress/AFP

Miután Dan Martin az Emirates-hez szerződött, ő lett a csapat első számú összetett-menője. Igazából az egyetlen a sok klasszikus-specialista és a sprinter között. Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria, valamint ő jelenthetik a hosszútávú jövőt a Quick-Step számára. Alighanem rajongótábora is lesz majd bőven, hisz egy jó kiállású, szimpatikus srácról van szó, aki a közösségi médiában is kiválóan boldogul, ráadásul angolul és franciául is gond nélkül nyilatkozik. 

Ahogy a klasszikusokat tekintve az idei volt az áttörés éve a számára, úgy a háromheteseken a tavalyi, annak ellenére, hogy 2016-ban előrébb végzett a Giro összetettjében. Tavaly a GC-top 10 mellé szerzett szakaszgyőzelmet is, több napon keresztül viselte a rózsaszín trikót, valamint megnyerte a fiatalok versenyét is.

"Ez volt életem eddigi legnagyobb kihívása. A valaha volt egyik legkeményebb Giro volt ez, plusz ott volt egy csomó nagy nevű rivális. Óriási sikerként tekintek erre az eredményemre. Öt napot töltöttem rózsaszínben, ami rengeteget segített nekem abban, hogy megtanuljam, hogyan is kell kezelni a nyomást. Ez az öt nap iszonyú sokat kivett belőlem."

Kiváló időfutam-menő képességei miatt sokan Tom Dumoulinhez hasonlítják.

"Ez az összehasonlítás teljesen megállja a helyét. Nem vagyok egy született hegyi-menő, általában a veszteségek minimalizálására törekszem, és az egyenkéntin próbálom visszahozni az elvesztett időt. Ugyanakkor az időfutam-képességeimet próbálom átmenteni a hegyekre is. Nyilván nem tudom Quintana, Nibali, meg a többiek legdurvább támadásait átvenni, de elég hosszú ideig tudok menni nagyon keményen. Azokat a kártyákat kell jól kijátszanom, melyek a rendelkezésemre állnak."

bob3.jpg Fotó: Europress/AFP

A kerékpárt csak azután vette igazán komolyan, hogy junior időfutam-világbajnok lett. Viszont a sikeréhség, és hozzá a kellő önbizalom már nagyon korán megvolt benne.

"Mindig hajszoltam a sikert, ezzel sosem volt probléma. Amúgy meg, amikor megkérdezték a suliban, hogy mi akarok lenni, én mindig azt mondtam, hogy 'legenda'. Próbáltak róla meggyőzni, hogy ez nem is foglalkozás, de én kitartottam. Egy pici szerintem még mindig ott van ez a fejemben."

A Tourral kapcsolatban nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat, azon túl, hogy az alapvető célja az, hogy eljusson Párizsba. 

"Rendkívül izgatott vagyok, hogy ismét, immáron kapitányként lehetek ott a Touron. Remélhetőleg sikerül majd igazolnom a Girón elért eredményeimet. Néhány évig nem tudtam eldönteni, hogy inkább a klasszikusokra menjek rá, vagy a háromhetesekre. Aztán, amikor azt kezdték el mondani, hogy a nagy körök nem nekem valók, akkor be akartam bizonyítani nekik, hogy tévednek."

A Girón már bizonyított. Most a Touron van a sor. 


(Forrás: Procycling)
Hozzászólások