ES Bringa - Bettiol: "Szomorú lenne egy Giro nélküli szezon"
Bettiol: "Szomorú lenne egy Giro nélküli szezon"
Fotó: Europress/AFP

Bettiol: "Szomorú lenne egy Giro nélküli szezon"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/18 14:27
Ha tavaly április hetedike előtt bárkit megkérdeztünk volna Alberto Bettiolról, valószínűleg annyi lett volna meg róla, hogy olasz és az EF-nél teker. Merthogy akkor még nagyon messze volt attól, hogy sztárnak számítson a kerékpársportban. 

Bár nem volt ő rossz egynapos menőnek elkönyvelve, profi győzelmet korábban egyáltalán nem szerzett, egy igazán nagy sikernek pedig a közelébe sem került. 

"Hogy mi volt a Flandria-győzelem legnagyobb tanulsága? Maga a tudat, hogy tényleg ott vagyok a világ legjobbjai mellett, és meg is tudom verni őket. Egy nap szeretnék nyugiban visszatérni ezekre az utakra, és alaposan körbenézni. Mert csodálatos környék. Verseny közben azonban erre nem sok lehetőségem volt.” 

Az április visszatérés a járvány miatt elmarad, ugyanakkor ősszel akár esély is lehet a pótlásra. De annak a Flandriának Bettiol már úgy vághat neki, hogy tudja mire képes, merthogy az a bizonyos nagy győzelem teljesen lenyugtatta.

Te merre vagy most?
Otthon, Luganóban. Itt szerencsére még a szabadban lehet edzeni. Bár kezdem érezni, hogy komolyodik a helyzet.

Nemrég kiderült, hogy a Flandriát is el kell tolni. A versenyt, amit tavaly te megnyertél.
Ha arra gondolok, hogy ott még a második világháború alatt is tekertek, akkor ez tényleg nem mindennapos dolog. Ez lett volna a célom, de most nekem is valami mást kell találnom helyette.

És ha őszre kerülne a verseny?
Remélem semmi nem marad el teljesen. Egy Giro nélküli szezon elképesztően szomorú lenne.

Bettiol Flandria-győzelmének az autója örült a legjobban | Hosszabbítás

"Mi volt a Flandria-győzelem legnagyobb tanulsága? A tudat, hogy tényleg ott vagyok a világ legjobbjai mellett, és meg is tudom verni őket. Egy nap szeretnék nyugiban visszatérni ezekre az utakra, és alaposan körbenézni. Mert csodálatos környék. Verseny közben azonban erre nem sok lehetőségem volt."

Te is megjártad a Párizs-Nizzát az előző héten, milyen volt a verseny belülről?
Engem nem is a nézők hiánya döbbentett meg legjobban, hanem az, hogy az utolsó szakasz során sok embert láttam síelni a környező hegyekben. De úgy, mintha minden rendben lenne. A szervezők profik voltak, megtettek mindent, amit lehet. Amúgy nálunk az EF-nél megmondták, hogy bárki bármikor nyugodtan kiszállhat, ha azt érzi jó döntésnek.

A mezőnyben nem voltak olyan hangok, hogy az UCI végre komolyan is megszólalhatna?
Én inkább úgy válaszolnék, hogy ez a játékos szakszervezetnek egy jó lehetőség, hogy jelezze, itt van és létezik. Teljesen újra kell húzni a versenynaptárat, és a tervezési szakaszban fontos lenne a jelenlétük. Mert a mi érdekeinket is képviselni kellene.

EL6RS8zW4AA1RP2.jpg Fotó: twitter

Mivel egy idei nem lesznek versenyek, akár értékelhetnéd is az eddigi évedet.
Úgy kezdtem, ahogy szerettem volna. Annak ellenére, hogy februárban volt egy komolyabb megfázásom, ami soha nem segít. Télen szerencsére teljesen le tudtam állni, húztam egy vonalat, és lezártam a tavalyi évet. Ami - köszönhetően a Flandria megnyerésének - biztosított arról, hogy ott vagyok a top versenyzők mellett. Ez pedig nem feszültté tett, hanem épp ellenkezőleg. Teljesen lenyugtatott. Úgy tekerhetek, hogy nem kell többé azt a fontos győzelmet hajszolnom.

A csapatod is hozza az egyre szebb eredményeket, és ott van nektek Higuita, aki dobogós lett a Nizzán.
A verseny alatt végig vele voltam egy szobában. Nagyon normális, nyugodt srác, aki egy állat tud lenni a kerékpáron. Ha így folytatja, lassan esélyes lesz valamelyik háromhetesen.


Tuttosport


Hozzászólások