ES Bringa - Bettiol nem lenne meglepve, ha pár nagy hegyen megdőlnének a rekordok
Bettiol nem lenne meglepve, ha pár nagy hegyen megdőlnének a rekordok
Fotó: Europress/AFP

Bettiol nem lenne meglepve, ha pár nagy hegyen megdőlnének a rekordok

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/23 09:22
Nem  Vincenzo Nibali, az állandó edzőtárs volt az első aki utalt rá, hogy őt néha - és erre nincs szebb szó - bizony cseszegetni kell. Korábban már Greg Van Avermaet is jelezte, Bettiol egy erős srác, de nem mindig teszi oda magát az edzéseken. Ha viszont minden stimmel vele, nagy dolgokra képes, lásd a tavalyi Flandriát. 
Az EF olasz versenyzője most elmeséli, miért nem lesznek számára a folytatásban kiemelt versenyek, mit vár a mezőnytől, és miért számít arra, hogy pár legendás hegyen megdőlhetnek a rekord idők.

"Bettiol egy nagyon erős srác, de sokszor cseszegetni kell, hogy rendesen dolgozzon". Ezt nyilatkozta rólad nemrég Nibali.

Most erre mit mondjak. Ahogy kijött a cikk, Vincenzo egyből felhívott, és elmagyarázta a dolgokat. Én is éreztem, hogy az újságok szerettek volna ebben az ínséges időben valami nagyot írni. De ebből semmi feszültség nem volt köztünk, már csak azért sem, mert valahol igaza van. Ezzel már régebben is volt gondom, szerintem ezt a korábbi edzőim is megerősíthetik. A karantén alatt csomót tekertem Vincenzóval, jól megismerhetett, mert tényleg rengeteg időt töltöttünk együtt. Edzésen nem egyszer leszakítottam valamelyik emelkedőn, aztán felmerült bennem a kérdés: ha így tudok menni egy hegyen, és gyorsabb vagyok Nibalinál, miért csak 2 versenyt nyertem a profik között? Szerinte is hiányzik belőlem a gyilkos ösztön, hogy többet tudjak kihozni magamból az éles helyzetekben.

Ami az idei évet illeti, az egyik győzelmed pont tavasszal jött.

Két versenyen indultam, az elsőn nyertem egy időfutamot, aztán jött a Nizza, ami elképesztően furcsa volt. Egész Európában megállt az élet, mi meg tekerünk tovább. Mikor egy nappal előbb lefújták az egészet, akkor vettük csak észre, mekkora a baj valójában. Én sem tudtam hazarepülni a szüleimhez Olaszországba.

Bettiol: "Most komolyan, el tudjátok képzelni a Tour de France-t nézők nélkül?" | Eurosport

"Képzeld el, hogy autót vezetsz, de nem mész gyorsan, nagyjából 20-30 km/h-s sebességgel gurulsz. Egyszer csak beakad a gázpedál, hirtelen 300-at mutat az óra, de mégsem pánikolsz. Mert érzed, hogy bár nem mentél még ilyen gyorsan, mégis ura vagy a helyzetnek."

Jöttek volna a nagy egynaposok, ti meg a járvány miatt otthon ültetek. Bár, nem mindenki tekerhetett rendesen.

Mi Svájcban szerencsére igen, de Piepoli az edzőm mondta is az elején: ne erőltessem túl magam, annyit menjek, amennyi jólesik. A csapattal pár zwiftes versenyen elindultunk, már csak a megjelenés miatt is, de amúgy a legtöbb időt Nibalival töltöttem. Volt, hogy sötétedés után értünk haza egy tekerésből. Montiztunk is, de azt többet nem vállalom. Mindig leszakított, és esélyem sem volt utolérni. Elektromos kerékpár kellene, hogy tartsam vele a lépést:)

Viszont egy dátum már biztos: augusztus 1, Strade Bianche.

Igen, és tuti, hogy már ott őrült menés lesz. Mindenkiben dolgozik a bizonyítási vágy, így szerintem a mezőny nem fog finomkodni. Nem lennék meglepve, ha pár nagy hegyen megdőlnének a rekordok. Eszembe jut a sérülésből visszatérő De Marchi. Nem kicsit lesz motivált, hogy amikor csak lehet, szökni tudjon.

Mennyire tartasz a vírustól és az újrakezdéstől? 

A csapattól kaptunk egy mailt, ahol az orvosunk mindent elmagyarázott. De ebben nincsenek extra dolgok, gyakori kézmosás, távolságtartás másoktól, és ilyenek.

000_1FG243.jpgFotó: Europress/AFP

A Strade Bianche után, jöhet a Sanremo. Az neked egy kiemelt verseny lesz?

Idén egyszerűen nem lehet válogatni, minden verseny fontos, ahol elindulok. Még a Strade Bianche is, amit egyszerre imádok és utálok. Gyönyörű verseny, de a bukások miatt sok sikerélményem még nem volt rajta.

Egyébként milyen versenyzőnek tartod magad? Be lehet téged sorolni valamelyik kategóriába? 

Jó kérdés, én is gondolkoztam már ezen, de nehéz válaszolni, mivel korábban minden terepen tudtam nyerni. A rövid, 4-5 kilométeres emelkedőket még jól bírom, de ha 7-8% fölé megy a meredekség, az nekem már sok. A hosszú, 6 órás versenyeket viszont kifejezetten szeretem, ott 5-10 percen keresztül képes vagyok a maximum wattot kihozni magamból, így nyerhettem Flandriát. 

Azzal a győzelemmel könnyebb lett a helyzeted a csapaton belül?

Könnyebb nem, de kétségtelenül több ajtót megnyitott. Nálunk az EF-nél meg kell küzdeni a kapitányi posztért, akkor leszel kiemelt ember, ha jól is mész. A tavalyi Flandria előtt is top formában voltam, de csak volt mellettem két egynapos specialista. Mi nem vagyunk a Quick-Step, nálunk azért minden sokkal nyitottabb.


Bicisport

Hozzászólások