ES Bringa - Bettiol: "A Flandrián mi voltunk a Quick-Step"
Bettiol: "A Flandrián mi voltunk a Quick-Step"
Fotó: Europress/AFP

Bettiol: "A Flandrián mi voltunk a Quick-Step"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/15 09:45
Az idei Flandria győztese mesél pályafutása nagy napjáról, az EF-hez való visszatérés fontosságáról, és arról, hogyan változtatta meg karrierje legnagyobb sikere az életét.   


Idén április hetedike előtt Alberto Bettiol nagyon messze volt attól, hogy sztárnak számítson a kerékpársportban. Sőt, az igazat megvallva, valószínűleg csak a keményvonalas rajongóknak mondott bármit a neve. Bár nem futott rossz tavaszt, profi győzelmet korábban egyáltalán nem szerzett, igazán nagy sikernek pedig a közelébe sem került. Aztán következett Flandria, az ott történtek pedig gyökeresen megváltoztatták az olasz versenyző pályafutását.

"Sose nyertem egyetlen versenyt sem. Miért nyertem volna meg pont a Flandriát? Miért lettem volna egyáltalán esélyes?"- elmélkedett emlékezetes győzelmi beszédében Bettiol.

Egy remek csapattaktika és egy nagyszerű pillanatban indított támadás a Kvaremonton viszont állva hagyta az esélyesek csoportját, az olasz versenyző pedig kihasználta a lehetőséget, és egyedül hazaérve behúzta a tavasz egyik legfontosabb klasszikusát. Hónapok teltek el a verseny óta, Bettiol azonban még mindig nem szokta meg teljesen a győzelemmel járó nagyobb figyelmet:

"Egy kis időbe telt, mire felfogtam, mit értem el. A győzelem óta nyilván nagyobb figyelmet kapok, mint előtte. Emlékszem, két nappal később ki se tudtam menni edzeni, mert mindenki aláírást szeretett volna szerezni tőlem az utcán. Szóval most másképp kell szerveznem az életemet... az időmet, az edzéseket, a felkéréseket. Ha viszont arra gondolok amit elértem, nem akarnám visszacsinálni"

000_1FG29H.jpgFotó: Europress/AFP

"Mindig azt mondom, hogy a győzelem megváltoztatta, hogy néznek rám az emberek, de ez fordítva nem igaz. Ugyanúgy tekintek a családomra, barátaimra mint eddig. Szóval egy kicsit megváltozott az életem, de azért nagyon nem. Én ugyanaz az ember vagyok, mint április hetedike előtt voltam."

A Flandrián aratott siker talán nem változtatta meg az olasz versenyzőt, volt viszont valami, ami nagyon komoly hatást gyakorolt az életére, és tulajdonképpen a győzelemhez is hozzásegítette. Bettiol ugyanis a szezon előtt visszatért korábbi csapatához, az Education First-höz, ahol korábban pályafutása kezdete óta versenyzett. Amikor a csapat 2017-ben anyagi gondba került, eligazolt a BMC-hez, ott azonban nem találta meg a számításait, így amikor lehetőség adódott a visszatérésre, azonnal élt a lehetőséggel. 

"Amikor csapatot váltasz az olyan, mintha a családodat cserélnéd le, mindent a nulláról kezdesz. Egy olyan csoporthoz csatlakozol, akik évek óta ismerik egymást, ez pedig mindig nehéz. Hetekig tudnám sorolni, mennyi minden volt más a BMC-nél. Nem jobb, nem rosszabb, csak más. Ha egész karrieredben egy csapatnál vagy, nem is realizálod, máshol mennyire másképp mennek a dolgok."

"Viszont talán a BMC-s tapasztalatnak is köszönhetem, hogy megnyertem a Flandriát. Segített megértenem, milyen fontos nekem az EF, és hogy a dolgok nem is voltak olyan rosszak a csapatnál."

Az, hogy visszakerült korábbi edzői mellé, abban is segített Bettiolnak, hogy újra megtalálja az előző év során elvesztett önbizalmát: 

"Kevés ember hitt bennem igazán valaha, de Jonathan Vaughters (az EF csapatfőnöke) és Charly Wegelius (sportigazgató) igen. Igazán még én sem hiszek magamban soha. Még most is szükségem van valakire, aki elhiteti velem, hogy valamire képes vagyok."

043_BELGAIMAGE-147817295.jpgFotó: Europress/AFP

A csapatváltás mellet az is fontos szerepet játszott a fejlődésében, hogy elkezdett nagyobb figyelmet fordítani olyan, ma már elengedhetetlen részletekre, mint a regeneráció, a megfelelő pihenés és a táplálkozás. Ez utóbbi különösen nehezére esett egy olyan versenyzőnek, aki nem véletlenül kapta meg a "Mamma di Pasta" becenevet a mezőnyben.

"Azt gondoltam, oké, amit eddig csináltam elég volt arra hogy  5. legyek, vagy 7. ... de ennél én többet szeretnék. Ha olyat akarsz elérni, amit még soha, olyat kell tenned, amit korábban nem tettél. Ezért megváltoztattam az edzéstervemet, és le is adtam egy kis súlyt."

Bettiol három kilóval könnyebben kezdte a szezont, az eredmény pedig nem is maradt el. A tavasz során számos top10-es helyezést szerzett, mire elérkezett a Flandria napja, tudta, hogy jó formában van. A siker titkát azonban nem csak az erejében, hanem a nagyszerűen felépített csapattaktikában látja:

"Mindig azt mondom, nem én voltam a legerősebb, de a legfrissebb igen, mert a csapat egészen a Kvaremontig tökéletesen megvédett. Elvégezték azt a munkát, amit Van Avermaet-nek vagy Naesennek egyedül kellett. Volt egy egyértelmű tervünk, és ezt 110%-ig végre is hajtottuk. Tulajdonképpen a Flandrián mi voltunk a Quick-Step."

043_BELGAIMAGE-147820809.jpgFotó: Europress/AFP

Az erős csapat lehetővé tette Bettiolnak, hogy egész nap spóroljon, és csak akkor lendüljön támadásba, mire a többiek már lefárasztották magukat: 

"Nem hiszem, hogy egymást nézték, amikor támadtam, egyszerűen nem tudtak lépést tartani velem."

Ez volt tehát a nagy győzelem titka az olasz versenyző szerint. Bettiol viszont szeretné, ha a Flandrián aratott siker nem egy kiugró eredmény lenne karrierjében, hanem az első a számos nagy győzelem közül. Bár az év második felében nem jöttek kifejezetten az eredmények, ott volt a Touron és a Yorkshire-i vb-n is, az olasz bajnokságon szerzett dobogós helyezései pedig azért nem mutatnak rosszul. Ezt a lendületet szeretné átvinni a következő idényre is:

"Elsősorban azt szeretném elérni, hogy megmaradjon a pozitív hozzáállásom. Legyen egy terv amihez tartom magam, ugyanakkor ne féljek hibázni. Szeretnék továbbra is tiszta fejjel, és nyomás nélkül versenyezni."   


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Procycling Magazin

Hozzászólások