ES Bringa - Bernal: "Folytatni kell a versenyzést, akár nézők nélkül is"
Bernal: "Folytatni kell a versenyzést, akár nézők nélkül is"
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Folytatni kell a versenyzést, akár nézők nélkül is"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/08 09:54
Az elmúlt 100 évben, még Eddy Merck, Jacques Anquetil, Bernard Hinault vagy Miguel Indurain sem tudott olyan fiatalon Tourt nyerni, mint ő. Nem sokkal múlt huszonkettő, amikor tavaly megszerezte a sárga trikót, amivel második világháború óta ő lett a legfiatalabb Tour de France-győztes kerékpáros.

Egan Bernal viszont azt mondja, hogy a számoknál vagy a statisztikáknál vannak sokkal fontosabb dolgok.

"A rekordok nem igazán érdekelnek, nekem más céljaim vannak. A Tour mellett ugyanis szeretném a Girót, majd a Vueltát is megnyerni. Ez sokkal jobban foglalkoztat” – mondta a kolumbiai versenyző a La Stampának. 

Bernal március eleje óta otthon van Zipaquirában, így folyamatosan 2500-2600 méter magasban tudott edzeni. Mert pár hete már „letehette” a görgőt, és miniszteri külön engedéllyel kimehetett az országútra.

"És nem is annyira rossz a formám, a lehetőségekhez képest persze. Júliusban szerveznek nekünk egy gépet, így az összes kolumbiai el tud majd jutni Európába. Nem mondom, hogy kockázatmentes lesz a folytatás, mert a mi sportágunkban a személyes érintkezés, a rengeteg utazás meg a nagy személyzet miatt szinte kikerülhetetlen, de én is azt vallom, hogy folytatni kell. Akár nézők nélkül. Ami természetesen nekem se tetszene.”

Azt jól tudjuk, hogy Bernal fő céljai idén is a Tour de France lesz, és mivel az Ineos-ban Thomas mellett Froome szintén arra a versenyre készül, ebből akár feszültségek is lehetnének.

"Szerintem teljesen normális, hogy ők is ott szeretnének jól menni. Froome-ot a történelmi ötödik győzelem, Thomas-t pedig a második sárga trikó motiválja. Ameddig el nem kezdődik a verseny, azonosak az esélyeink, aztán majd az úton kiderül, hogy ki mire képes. De a kapcsolatunk amúgy teljesen jó, eddig is mindig teljes őszinteséggel közelítettünk egymás felé.” 

000_1OU9ZD.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2020-as év tehát a Tourról szól, de mi lesz jövőre? Hisz a múltja miatt Bernal félig szinte olasznak tekinthető, így 2021-ben akár meg is célozhatná a Girót.

"Nekem is ez a célom, viszont idén sajnos lehetetlen ott lenni mindkét versenyen. De ha jövőre Girót megyek, megpróbálom majd összehozni a Tourral.” 

Vagyis a Pantani óta nem látott duplától, pontosabban ennek megpróbálásától, ő sem zárkózik el. Mint, ahogy attól sem, hogy rámenjen valamelyik nagy – és persze neki fekvő – egynaposra. 

"A Lombardiát bár nagyon szeretném, a dátum módosítások miatt sajnos most nem tudok indulni rajta. Ez ilyen, ha pótolni akarjuk a fontos versenyeket, akkor lesznek összecsúszások. A Liége viszont október elejére került, ami így kifejezetten jónak tűnik. A vb-t viszont még hagyjuk, a pálya tényleg jó, de minden azon múlik, hogy milyen állapotban leszek a Tour de France végén.”

Hozzászólások