ES Bringa - Bernal: "Ez a Tour egészen az utolsó napig nyílt verseny lesz"
Bernal: "Ez a Tour egészen az utolsó napig nyílt verseny lesz."
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Ez a Tour egészen az utolsó napig nyílt verseny lesz"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/20 18:12
A Tour címvédője nemsokára megkezdi európai felkészülését az idei versenyre, a legjobb kolumbiai bringásokat szállító különjárattal ma meg is érkezett a kontinensre. Az indulás előtt nem sokkal azonban még a hazai sajtónak nyilatkozott az esélyekről, a riválisokról és persze a csapaton belüli helyzetről. 


Hogy érzed magad pár nappal az indulás előtt?

Nem volt egyszerű év eddig, de úgy érzem, jól tettem a dolgomat. Próbáltam hasonlóan felépíteni az idényt mint tavaly, a Kolumbiai körön el is kezdtem formába kerülni, addig minden jól ment. Aztán amikor a járvány kitörésével hazatértünk, kezdődtek a bonyodalmak. 

Sokan másképp álltak a dologhoz, nagyon keményen nyomták amikor elkezdődött a karantén és próbálták fenntartani a formájukat. Én kieresztettem kicsit, pihentem pár napot, utána pedig megpróbáltuk nyugodtan újratervezni a szezont. Nem csak azért volt nehéz időszak, mert nem tudtam kint edzeni, hanem a járvány miatt is. Próbáltam a családdal tölteni az időt, amennyire lehetett, ami jó döntés volt, mert így mentálisan frissen kezdhettem újra az edzéseket. 

Ezek után milyen lesz a színvonal a Touron?

Azt gondolom, nagyon magas. Néhányan egészen őrült dolgokat csináltak a görgőn a karantén alatt, a történtek pedig mindenki számára fontossá teszik a szezon hátralévő részét. Sokan küzdenek majd új szerződésért, másoknak pedig jóval kevesebb lehetőségük lesz a szokottnál, hogy megmutassák magukat. Nem fognak egy versenyt arra használni, hogy formába kerüljenek egy másikra, hanem az eredményért mennek majd, ami emeli a színvonalat.

bernal-sarga.jpgFotó: Europress/AFP

Kik leszek a legnagyobb riválisok?

A Jumbo-Visma mindenképpen ott lesz, nagyon erős csapattal tudják támogatni a három kapitányukat. Viszont nem tudjuk, ki milyen formában érkezik, így sokan jól mehetnek. Talán lesznek olyanok, akikkel előzetesen nem sokan számolnak, mégis harcban lehetnek. Sokáig nem versenyezünk, van aki profitálhat ebből a helyzetből. A Tourról beszélünk, ez pedig egy nagyon szokatlan év, úgyhogy mindenre fel kell készülnünk.

Mennyire hiányoznak neked a legendás emelkedők az útvonalból?

Amikor láttam a szakaszokat, feltűnt hogy sok az új emelkedő, ahol a verseny még nem járt korábban. Persze lehet elemezni a profiljaikat, de az nem ugyanaz, mint ismerni az utat. Tartogathatnak meglepetéseket, de ezek mindenki számára meglesznek. Sok a rövid, robbanékonyságot igénylő emelkedő, amik jó versenyt eredményezhetnek. Szerintem az első hetekben 6-7 versenyző küzdhet a szakaszokért és az összetettért, ami remek lesz a tv-nézők számára. Egészen az utolsó szakaszig nem lehet majd tudni, ki fogja nyerni a Tourt.

Milyen lesz a verseny a kolumbiaiak számára? 

Megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, de nem ígérhetem meg, hogy megnyerjük a versenyt. Nem mind a győzelemért utazunk, többen egy másik kapitányt segítenek majd, aki esetleg nem is kolumbiai. Nem szólhat minden a győzelemről, két lábbal a földön kell állnunk. 

Persze megpróbálok majd nyerni, és nagyon örülök majd ha sikerül, de ha nem jön össze sem történik semmi. 23 éves vagyok, még rengeteg minden áll előttem. Azzal a tudattal megyek majd a versenyre, hogy jól felkészültem és mindent megtettem a győzelemért.

Froome távozásának híre mennyire lepett meg?

Ez egy nehéz helyzet, mert egy igazi bajnokról van szó. Jól kijövünk egymással és nagyon tisztelem amit elért, meg amit a bukása után véghezvitt. Sokan inkább visszavonultak volna, ő viszont versenyezni és nyerni szeretne. A csapat viszont nem tud neki egyértelmű kapitányi szerepet adni, hiszen ott vagyunk Thomas és én, meg sokan mások, akik jól mehetnek az egyheteseken. 

Szerintem egy csapatváltás jót tehet neki. Jövőre már rivális lesz és nehéz lesz ellene menni. Most viszont még csapattárs és továbbra is jól együttműködünk. Amíg nálunk teker, a lehető legjobban próbáljuk megérteni egymást.

000_1LS1S7.jpgFotó: Europress/AFP

Gondolod, hogy a riválisok előnyt kovácsolhatnak abból, ami köztetek történt?

Próbálom magam elszeparálni a pletykáktól. Sokan egy pszichológiai hadviselésként kezelik ezt az egészet, mások pedig egyáltalán nem látják a jelentőségét. Én igyekszem nem követni túlságosan a híreket, mert rossz hatást válthatnak ki. Próbálok magamra koncentrálni és a lehető legjobb formában érkezni a versenyre. 

Szerinted a csapatnak el kéne döntenie előre, ki legyen a kapitány, hogy elkerüljétek ami a Movistarnál történt?

Nem feltétlenül. Talán lesz egy előzetes elképzelés az erősorrendről, de még egyelőre nem tudom mi a terv. Lehet, hogy három kapitányunk lesz, vagy kettő, esetleg egy kiemelt ember. A következő versenyek adnak majd egy képet, de nem jelentenek biztosat.

Nem bonyolult a helyzet, jó formában kell érkezni és megmutatni, hogy jól tudsz menni. A csapatnak rengeteg tapasztalata van abban, hogyan kell megnyerni a Tourt, tudni fogják, ki milyen formában van. Ha Froome-nak kell segítenem, mert jobb állapotban van mint én, akkor megteszem, mert mindannyiunkat az Ineos fizet. Remélem Thomas és ő ugyanígy tesznek majd. Profik vagyunk, nem csinálunk majd olyat, ami miatt elbukhatjuk a versenyt. Az országút majd eldönti ezt a kérdést. 


Velonews, AS Colombia

Hozzászólások