ES Bringa - Bernal Tour-győzelme egyszeri csoda lett volna? Az Ineosnál dolgoznak rajta, hogy ne így legyen 
Bernal Tour-győzelme egyszeri csoda lett volna? Az Ineosnál dolgoznak rajta, hogy ne így legyen 
Fotó: Europress/AFP

Bernal Tour-győzelme egyszeri csoda lett volna? Az Ineosnál dolgoznak rajta, hogy ne így legyen 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/02/15 09:56
Ha egy versenyző 22 évesen eléri pályafutása legnagyobb célját, ahogyan azt Egan Bernal tette tavaly nyáron a Tour győzelemmel, gyakran előfordul, hogy később soha nem sikerül megismételnie korábbi teljesítményét. Tisztában vannak ezzel az Ineosnál is, egy friss interjúban Xabier Artetxe, a fiatal kolumbiai bringás edzője mesél arról, milyen módszerekkel dolgoznak Bernal kiégése ellen. 


Hogyan lehet érzelmileg kezelni egy fiút, aki ilyen fiatalon elérte minden kerékpáros álmát?

Ez egy olyan esemény, ami megváltoztatja az életedet, így nehéz kezelni. Két évvel ezelőtt Egan még csak egy nagyon tehetséges kolumbiai srác volt, most pedig már Tour győztesként beszélünk róla. Mindenki felismeri, nem tud úgy kimenni edzeni, vagy akár csak egy bárba, mint korábban. 

Meg kell találni azokat az embereket, akikre számíthat ebben a helyzetben. Mi abban tudunk segíteni, hogy menedzselve minden külső tényezőt megadjuk neki a szükséges eszközöket ahhoz, hogy nyugodtan tudjon edzeni és pihenni.

Külső szemmel úgy tűnik, megvan hozzá a kellő érettsége, hogy kezelje a helyzetet. Te hogy látod?

Gyakran látni az élet bármilyen területén, hogyha valaki ilyen sikert ér el ilyen fiatalon, később nem képes azt megismételni. Bernal viszont nagyon is érett, mindig is tudta, mit akar és nem fog letérni erről az útról. Sokat vár magától, sokat vár a körülötte lévőktől, ez pedig segíteni fog neki.

000_1J69UX.jpg Fotó: Europress/AFP

A csapat viszont mindeddig azt kommunikálta, hogy egy fiatal versenyző, akitől nem szabad győzelmet várni. Ez most megváltozik?

Még mindig csak 23 éves, nem várhatunk el tőle bizonyos dolgokat. A nagy bajnokokra viszont soha nem a külső elvárások hatnak, ők helyezik magukra a nyomást. Végső soron minden profi attól lesz jobb, hogy sokat vár magától és fejlődni szeretne. Bernal is ilyen.

Luke Rowe egyszer elmesélte, hogy a Párizs-Nizza alatt egy reggel megpróbálta neki elmagyarázni, hogyan menjen oldalszélben, majd még aznap tökéletesen végrehajtotta. Különleges képessége van a gyors tanuláshoz?

Ember, egy srác aki 22 évesen megnyerte a Tourt, persze hogy gyorsan tanul. Ugyanakkor még mindig csak két háromhetesen ment összesen, továbbra is tanuló fázisban van. Tudja, hogy még sokat kell fejlődnie és hajlandó figyelni másokra. Fáradhatatlan, folyamatosan kérdez és ez sokat segít a fejlődésében.  

Tavaly az időfutam után Bernal is úgy érezte, hogy elveszítette a Tourt. Ebben hogy halad a fejlődése?

Ez egyértelműen olyan területen, amin dolgoznunk kell. Mivel nem országúti bringásként kezdte, már az első naptól kezdve felmértük, hogy rengeteget kell majd gyakorolnia az időfutam kerékpáron. Dolgozunk a pozícióján, az aerodinamikán, de ez egy gyorsan fejlődő műfaj. A lényeg, hogy megtalálja a saját ritmusát ezeken a szakaszokon, mert (időfutamon) könnyű túlerőltetni magad és utána elfogyni. 

Mi a helyzet Brandon Riverával, aki Bernal gyerekkori barátja, és most leigazoltátok a csapathoz?

Két éve figyeltem őt, mivel Egan folyton szóba hozta. Az első év Európában mindig nehéz, de csak annyit kérünk tőle, hogy dolgozzon megfelelően és találja meg a helyét a csapaton belül. Igazából az a fontos, hogy a jelenléte érzelmi stabilitást ad Bernalnak, ő pedig kihozza belőle a maximumot. Egy jó párost alkotnak és ez sikerekben is megmutatkozik majd.  

Na és Ivan Sosa beilleszkedése hogy halad? 

Számára több időt vett igénybe az átállás az Andronitól az Ineoshoz, de senkinek sem ugyanolyan a fejlődése. Két különböző versenyzőről beszélünk, Sosa az 52 kilójával egy tiszta hegyimenő. Biztosok vagyunk benne, hogy idén előre fog lépni. Persze tudjuk, hogy az időfutam nagy gyengesége, de lépésről lépésre ebben is fejlődni fog. 

000_1OU9ZD.jpg Fotó: Europress/AFP

Bernal egyetlen idei célja a Tour de France lesz, ez hogyan változtatja meg a felkészülését? 

Tavaly ugye a Girora készült, de aztán a sérülése miatt végül a Touron kötött ki. Csendesen kezdte az évet, de aztán a Párizs-Nizzára már csúcsformában volt. Az idei felkészülése hasonlóan alakult mint tavaly, minden rendben ment. A lényeg ilyenkor, hogy jó súlyban van és egészséges.

Ugyanez Froome kapcsán nem biztos, hogy elmondható. Az ő visszatérését hogy látod? 

Egy ilyen komoly sérülés után senki sem tudja igazán, mi fog történni. Az egyetlen amit biztosan tudunk, hogy a felépülése a jó úton halad és rendben tud edzeni. Ha bárki képes visszatérni, az Froome, mindent megtesz majd az ötödik Tour győzelemért. A jövőt azonban senki nem láthatja előre.  


Elespectador.com

Hozzászólások