ES Bringa - Bernal: "Tetszenek a klasszikusok, de maradnék a háromheteseknél"
Bernal: "Tetszenek a klasszikusok, de maradnék a háromheteseknél"
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Tetszenek a klasszikusok, de maradnék a háromheteseknél"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/14 16:46
Egan Bernal egy Lombardia dobogóval zárta a 2019-es idényt, ami számára örökké emlékezetes marad. 

Annak ellenére, hogy az élet alaposan keresztülhúzta a számításait, hisz ha nincs az a bukás a Giro előtt, talán minden teljesen másként alakul. De bukott, kényszerűségből kihagyta az olasz kört, majd első kolumbiaiként megnyerte a Tour de France-t, Ezen kívül volt egyhetes és egynapos győzelme is, szóval ha valaki, ő egyáltalán nem panaszkodhat. Nem is teszi, inkább mesél nekünk erről az évről.


Kimondhatjuk, hogy ez a szezon komoly változásokat hozott az életedben?

Gyakorlatilag minden teljesen megváltozott körülöttem. Első kolumbiaiként megnyertem a Tourt, otthon már nem nagyon tudok nyugiban meginni egy kávét. Szerencsére én nem vagyok az a nagyon szereplős fajta. Imádok csak egyszerűen otthon lenni a barátnőmmel. De ha Tourt nyer az ember, akkor a világon bárhol felismerik, és ezzel én sem vagyok másként.

Tudjuk, hogy montival kezdtél. De mennyit számít mindez a mai sikereidben?

Gyakorlatilag ott tanultam meg a szakmát. Nagyon nagy szerencsének tartom, hogy ezzel a szakággal kezdhettem. De mostanában nem szeretnék visszatérni. Tökéletesen érzem magam az országúton.

Térjünk vissza a Tourra. Mennyire hittél benne, hogy tényleg megnyerheted?

Úgy kezdtem el minden szakaszt, hogy menjek jól, és legyek ott Thomas mellett. De a rövidített hegyi etap végéig eszembe sem jutott a sárga trikó. Sajnálom, hogy ott nem mentünk végig, mert egy győzelem azért hiányzott.

000_1LA8ZH.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Ineosban ott van Froome és Thomas, illetve érkezik Carapaz. Menni fog az együttműködés?

Ilyen egyéniségekkel nagyon jó együtt menni, mivel mindannyian profik vagyunk. Amúgy meg többször elmondtam, hogy tervezhetsz te bármit, ha egyszerűen a fontos pillanatban nem tudsz menni, nem te leszel az első számú ember. Az országút mindenkit a helyére tesz.

Elég jól mentél az olasz egynaposokon, Ez lesz a jövő számodra?

Nem, én háromhetes menőnek tartom magam. Mondom ezt annak ellenére, hogy kifejezetten büszke vagyok a lombardiás dobogóra.

Mennyire foglalkoztat az, hogy jövőre a hegyimenőknek fekszik az olimpiai és a világbajnoki pálya?

A jövő évet illetően engem a háromhetesek érdekelnek. Persze, ha beválogatnak, mindent meg fogok tenni, de engem most a Giro vagy a Tour jobban mozgat. 

Az idénynek gyakorlatilag vége, mi lesz most veled?

Kedden ott leszek Párizsban a Tour útvonalbemutatóján, aztán elintézek minden hivatalos papírt a monacói költözésemmel kapcsolatban. Utána hazarepülök egy kis időre, majd decemberben már jön az első közös edzőtábor.

Ami a kolumbiaiakat illet: nem volt túl nagy évetek, téged leszámítva persze

Ezzel annyira nem értek egyet. Rossz évünk nem volt. De látni kell, hogy mekkora a konkurencia, már nem csak 3-4 ország "irányítja" a sportágat. Idén például hatalmasat mentek a szlovénok. 

000_1LD0NO.jpg Fotó: Europress/AFP

Te otthon most hol állsz a népszerűségi listán?

Elöl, de szerintem Nairo még mindig egy más szint. Ő volt az első, akiben hihettek az emberek, hogy tényleg nyerhet egy nagy kört, és meg is csinálta. Én vagyok az első Tour-győztes, de Nairo senkivel sem hasonlítható össze.

És mi a helyzet Olaszországgal?

Tudjátok jól, nekem ez a második otthon. Imádom az olaszokat. és persze az olasz kajákat. De ne kérdezzetek kedvencet, én nagyjából mindent megeszek. Bár az asztalnál elég szigorú vagyok magammal, a kávét például szigorúan cukor nélkül iszom. Van viszont egy nagy kolumbiai kedvencem, az arepa, ami egy kukoricalisztből készült, töltött lepény. Na azt imádom. A Gran Piemonte reggelén is ettem, majd jött a győzelem:)Tuttobiciweb


Hozzászólások