ES Bringa - Bernal: "Talán azt a legnehezebb kimondani, hogy enyém a 2019-es a Tour”
Bernal: "Talán azt a legnehezebb kimondani, hogy enyém a 2019-es a Tour”
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Talán azt a legnehezebb kimondani, hogy enyém a 2019-es a Tour”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/27 20:49

Nyugodtan telt a Tour de France huszadik, lerövidített szakasza. Vincenzo Nibali nyerte az utolsó hegyi etapot, Egan Bernalon maradt a sárga trikó, Julian Alaphilippe pedig lecsúszott a dobogóról. A pöttyös trikó Romain Bardé-é, a dobogóra pedig Geraint Thomas mögé Steven Kruijswijk ért oda.

Így látták az Albertville és Val Thorens közti szakaszt a főszereplők:

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)

„Nagyon kemény Tourom volt, de mindenképpen szerettem volna hazavinni egy szakaszt, és az elején egyből belekeveredtem egy szökésbe. Nagyon kellett nyomni, mert jöttek a többiek. Véget nem érő hegy volt, az utolsó 500 méter csak nem akart elfogyni. Hallottam, hogy mennyi a különbség a pelotonhoz képest, szóval akkor kellett elindulnom. Nagyon régen nyertem itt etapot, úgyhogy kifejezetten akartam ezt a mai napot. Nagypapámnak szeretném ajánlani a győzelmet, aki tavaly hunyt el, ez a siker az övé. Bernal nagyon jó kondiban volt. Úgy volt, hogy a Giron is összecsapunk, de nem tudott jönni. Nagyon durva volt belülről ez az utolsó hét, ő pedig nagyon jó lábakkal rendelkezett, rendkívül erős volt. Nagy jövő áll előtte.”

nibali-tour.jpgFotó: Europress/AFP

Egan Bernal (Ineos)

„Nagyon nehezen hiszem el, hogy én nyerem a Tourt. Persze el kell még jutni Párizsba, de gyakorlatilag én lettem az első, kezdek megbarátkozni a gondolattal, és kimondani, enyém a sárga trikó. Nehéz szakasz volt, annak ellenére, hogy rövid. A Jumbonak köszönhetően nagy volt a menés, fel akartak jönni a dobogóra, de a helyünkön voltunk, jól alakult minden. Ez egy nagy pillanat, hihetetlen, rajtam a sárga! A legnehezebb kimondani, hogy enyém a 2019-es a Tour… Most az a legfontosabb, hogy átmehessek Párizsban a kapun, és Kolumbiának Tour-győztese van! Hatalmas büszkeség ez nekem, egy valóra vált álom, egy egész ország sikere. Itt van a barátnőm, édesapám, könnyek között mindenki. Pár évvel ezelőtt nagyon messze voltam, de most sárgában nyilatkozok, vegyes érzések kavarognak még bennem.”

000_1J565D.jpgFotó: Europress/AFP

Geraint Thomas (Ineos)

„Sosem vagyok teljesen elégedett, tavaly is sajnáltam, hogy nem nyertem több szakaszt. Csodás nap volt, megvédtük a sárga trikót, mindketten sokat dolgoztunk ezért. Nagyszerű volt, ahogy Egan átvette tegnap a sárgát. Kruijswijk közel volt hozzám, megpróbálhattam volna utolérni Nibalit, de akkor veszélybe hoztam volna a sárga trikót. Végül Kruijswijk gyengébb volt nálam, de mindig utólag okos az ember. Bernal a legjobb ember, aki előttem végezhetett, egy lépéssel előrébb jár előttem a hegyeken. Sokan szidnak minket, de ismét megmutattuk, hogy egységesek vagyunk és képesek vagyunk jól teljesíteni. Este eszünk egy hamburgert, legurítunk pár sört, de semmi extra. Holnap hazamegyek a feleségemhez, jó lesz becsukni a házam ajtaját, és másnap nyugodtan, otthon megreggelizni.”

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)

„Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, jobban nem is alakulhatott volna. Olyan közel voltam a dobogóhoz, mindig reménykedtem és küzdöttem, aztán amikor sikerül is elérni, az óriási érzés. Hatalmas munkát végeztek a srácok, de ez kellett is, mert még a vége is nagyon kemény volt. Tudtam, hogy Buchmannra figyelnem kell, várnom kellett és tartani a megfelelő távolságot. Árnyékként tapadt a kerekemre. Holnap nagyon boldog leszek, amikor begurulunk Párizsba, ezért jöttem ide.”

ineos-tour.jpgFotó: Europress/AFP

Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

„Nem voltam olyan formában, mint egy-két évvel ezelőtt. Ez a trikó a reményt szimbolizálja a számomra. Nem volt jó Tourom, ma sem élveztem kifejezetten a versenyt. Nemcsak társak, hanem barátok vannak a csapatomban, így akár jól megyek, akár nem, összezárunk és egymásért küzdünk. Miattuk megpróbáltam magamból kihozni a maximumot, ennyi volt most benne.”

Nicholas Portal (sportigazgató, Ineos)

„Nagyon keményen dolgoztak a srácok, és mi hittünk bennük és magunkban. Versenyzőink nyitottak és őszinték, sosem éreztük, hogy baj lenne. Végig kontrolláltuk a versenyt. Fél éve már tudtuk, hogy a harmadik hét nagyon nehéz és kritikus lesz, de erős volt a csapatunk. A rádión gratuláltam Bernalnak a szakasz végén, 22 évesen, első kolumbiaiként hihetetlen, amit véghez vitt. Remélem, annyi Tourt nyer majd, amennyit csak tud! Thomasnak nagyon kemény tele volt, és nem sokan vannak, akik az első Tour-siker után a következő évben is győzni tudnak, ennek ellenére nagyon stabil volt.”


Forrás: cyclingnews.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások