ES Bringa - Bernal: "Nem szeretnék Tour-függővé válni"
Bernal: "Nem szeretnék Tour-függővé válni"
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Nem szeretnék Tour-függővé válni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/20 16:10
"Csak akkor értettem meg igazán mit jelent a Tour-győzelem, amikor hazaértem és láttam, hogy a szurkolók örömükben miattam sírnak."

Egan Bernal élete július 28-a óta teljesen megváltozott. Ha készült rá, ha nem, többet már nem lesz ugyanaz a srác, aki a Tour de France előtt volt. Huszonkét évesen nyert sárga trikót, ő lett Kolumbia történetének első Tour-győztese. Ez pedig komoly felelősséggel és természetesen nagy népszerűséggel jár.

De a részletekről, az elmúlt hetekről, és a következő évi tervekről, meséljen inkább ő.

Sikerült már helyretenni a dolgokat? Felfogtad, hogy mekkora eredményt értél el?
Amikor Párizsban a dobogón állsz, ez még nem lehetséges. Nekem akkor esett le az egész, amikor hazamentem, és tömegek fogadtak. A fiatal srácok örömükben sírtak, az újságírók meg tátott szájjal figyeltek a sajtótájékoztatón, amikor a Tourról meséltem. Nem tudom pontosan leríni az egészet, de azt hiszem tényleg történelmet írtam. Ez egy olyan eredmény, amit már nem vehet el tőlem senki.

Kevesebb, mint 2 hónap telt el a győzelmed óta. Mennyit változtál?
Én semmit, de a világ körülöttem nagyon sokat. Mondjuk Brailsford felkészített erre. Most kell nagyon odafigyelnem magamra, hogy jövőre ne legyen problémám semmivel.

Sok helyen lehetett hallani rólad, hogy egyszerűen imádsz edzeni. Ez igaz?
Nekem nem teher 6-7 órát menni. Lenyomok három órát, jön egy kávé szünet, feltöltődöm, és nyomom tovább. Szeretem ezt csinálni.

068_FtpTrial-AA_08082019_994217.jpg Fotó: Europress/AFP

A másik érdekesség veled kapcsolatban a "Pantanis kapcsolat". Mindketten január 13-án születtetek, hétvégén pedig ott leszel az emlékversenyén.
Elég kimondani a nevét, és mindenki tudja kiről van szó. Aki valamilyen szinten teker, ismeri a nevét. Az 1999-es Oropás győzelme felejthetetlen.

Érdekes ez a szezon, hisz az olyan rutinos versenyzők, mint Valverde vagy Gilbert is nagyon jól mennek, miközben van der Poel, Evenepoel és Bernal személyében megérkezett az új generáció.
Ez a szép a kerékpárban. Mindannyian ott vagyunk együtt a mezőnyben, és egymás ellen megyünk. A szurkolók pedig azt imádják, ha a legjobbakat láthatják.

Tényleg jól kell menni itt az idény végén ahhoz, hogy erős legyen a 2020-as éved?
Igen, mivel nem akarok most meghízni 10 kilót, hogy aztán januárban őrült módjára kelljen edzenem. Hiába a Tour utáni ünneplés, a formám jelenleg egész jó. A Lombardiára készülök, de az addig rám váró egyik egynaposomon sem fogok stresszesen tekerni. Ha kulacsot kell vinnem a többieknek, felviszem, ha a grupettóval érek be, akkor velük.

Tudni rólad, hogy újságírónak készültél. Egyre több helyen jelenik meg az a megállapítás, hogy a Bernal-éra elkezdődött. Ezzel egyetértesz?
Egy Tour-győzelem után sok mindent írogatnak. De zavarni nem zavar. Én próbálok magamra figyelni. Tekerek, edzek, profi mód élek, mert csak úgy lehet nagy győzelmeket szerezni, ha minden apró részletre odafigyelsz. De nem tudom mit hoz a holnap. Nem tudom mennyi van még bennem, és meddig tudok fejlődni. Én teszem a dolgom, mert ez a része múlik rajtam. 

000_1JD9SE.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Ineos-kerete már így is bombaerős, ráadásul érkezik Carapaz. Nem lesztek egy kicsit sokan?
Az elmúlt két évet tökéletesen lehoztuk, nézzétek meg a Tour dobogóját. Szerintem ebben az esetben is az őszinteség a kulcsszó. Az előző két Touron nem volt komoly vita a csapaton belül. Thomas és Chris is olyan srác, akik realistán látják a dolgokat, és mindent meg lehet velük beszélni. Amúgy én azt mondom, a hegyek úgyis mindig mindenkit a helyükre tesznek. Rendben, jön Carapaz. De ha egy fontos emelkedőn én leszakadok, ő meg jól megy, akkor nincs miről beszélni. Nyilván van egy alaptaktika, de verseny közben egy logikus döntés felül tudja írni az előre megbeszélteket.

Idén Giróban gondolkodtál, de egy bukás mindent megváltoztatott. Mi lesz veled jövőre?
Egy dologban biztos vagyok: nem szeretnék Tour-függővé válni. Tisztában vagyok vele, hogy vannak más komoly versenyek. Nem egy, hanem három nagy kör létezik, szóval meg lehet nyerni az összeset. Két feltétele van annak, hogy ott legyek valamelyik háromhetesen: a csapat döntése, illetve ideális útvonal. Ha megyek a Tourra, akkor szeretnék tökéletes formában ott lenni a rajtnál. De ez úgy nehéz, hogy előtte három hétig máshol versenyeztem. A Giro viszont a terveim között szerepel, mert tényleg nagyon szeretnék indulni rajta.


Gazzetta


Hozzászólások