ES Bringa - Inkább a Giro, mint a Tour - ha a háta is megengedi, Bernal inkább Olaszországban villantana
Inkább a Giro, mint a Tour - ha a háta is megengedi, Bernal inkább Olaszországban villantana
Fotó: Europress/AFP

Inkább a Giro, mint a Tour - ha a háta is megengedi, Bernal inkább Olaszországban villantana

Bodnár GergőBodnár Gergő
2021/01/15 10:48
2019 júliusa és 2020 szeptembere között nem telt el vészesen sok idő, mindössze 14 hónap. Mégis, Egan Bernal helyzete és megítélése teljesen más megvilágításba került.

Amikor mindössze 22 évesen - első kolumbiaiként - megnyerte a sárga trikót, szinte már másnap megjelentek azok a hangok, hogy itt a kerékpáros, aki végre képes lehet a Pantani óta nem látott duplára, vagy akár évekig uralhatja a Tourt. Ehhez képest a legutóbbi versenyen végig sem tudott menni. De a gyengélkedésnek komoly oka volt: egy régi és egyre fájdalmasabb hátsérülés.

A tavalyi év utolsó napján kitetted a Stravára az edzésedet: 274,8 km, 2.800 méternyi szintkülönbség, bő 7 óra alatt, 38.3-as átlaggal. Akkor most már minden rendben veled?

Mondjuk úgy, már majdnem minden rendben. Négy hónapja nem tekertem élesben, szóval elképesztően motivált  vagyok. Hiányzik a mezőny, és a versenyzés. Bár szerintem az idény elején még nem leszek 100%-os.

Könnyed megtaláltad a probléma okát?

Négy különböző országban jártam, specialistákkal konzultáltam, meghallgattam mindenki szakvéleményét. Erre volt szükségem egy olyan időszak után, amikor 5 percet nem tudtam fájdalmak nélkül tekerni. Régi problémáról beszélünk, gyerekkoromban is hátfájós voltam, de olyan szintre jutottam a legutóbbi Touron, ami nem volt normális. Az egész abból jön, hogy az egyik lábam minimálisan hosszabb, mint a másik. Egészen pontosan 1.7 centi különbség van köztük. Ez nyilván kihatással van a gerincoszlopomra, nyomás alatt van az egyik ideg, és innen jön a fájdalom.

000_8PV9LW.jpgFotó: Europress/AFP

Szóval maximum a fájdalom mértéke csökkenthető?

A kezeléssel amit kapok, teljesen el lehet tüntetni, de ez hosszú idő.

Mindenki a Tourra emlékszik tőled, pedig milyen jól kezdted a 2020-as évet...

Nekem se jött be az otthoni készülés, a sok görgő, aztán ott volt a hátam, és nem bírtam a terhelést. Komoly volt a színvonal az összes leállás utáni versenyen.

Szerinted 2019-ben a legerősebb Bernalt láttuk, vagy még nagyon sokat tudsz fejlődni?

Erre nehéz mit mondani, mindenki fejődési üteme más, nem lehet általánosítani. Erre azt tudom mondani, hogy a motiváció megvan bennem, és azért edzek minden nap, hogy jobb és jobb legyek. 

2019-ben még te voltál a sztár, akiről mindenki beszélt, most pedig már Pogacar és Evenepoel tölti be ezt a szerepet. Ez nem zavar?

Egyáltalán nem, soha nem pörögtem ilyen dolgokon. Az országúti kerékpársport kemény dolog, tele van a mezőny erős srácokkal, és folyamatosan jönnek a fiatalok. Ez ilyen, így működik az élet. Múltkor pont eszembe jutott, hogy elképesztően magas a színvonal, és a kínaiak például még meg sem jelentek a sportágunkban. Én keményen készülök, de az majd az országúton derül ki, ez mire elég. Ahhoz, hogy újra Tourt nyerjek, vagy ahhoz, hogy egy társamat segítsem győzelemhez. Az életben az egészség és a boldogság a legfontosabb.

000_8PV9KP.jpgFotó: Europress/AFP

Épp ezért segítettél a szülővárosodban Zipaquirában a rászoruló gyerekeknek?

Élsportoló vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy csak magamra kell gondolnom. Örömet tudtam nekik okozni karácsonykor, és ez jó. Mindig örülök, ha tudok segíteni, ugyanis nem csak a kerékpársport létezik.

Nyilván még korai megkérdezni, de van esély arra, hogy nemet mondasz a Tourra és a Girón próbálkozol?

Nagyon szeretnék Girózni. Tényleg. Nemrég egy otthoni interjúmat kicsit félreértették, szó sincs arról, hogy kizárólag a Tourban gondolkoznék. Én most úgy tekintem magamra, hogy az első számú célom a Giro lehetne. Hogy kivel, milyen sorral, milyen szerepben, azt még nem tudom. Tudjátok mennyire szeretem Olaszországot, csomó barátom van ott a mai napig.

Nálatok Kolumbiában milyen a vírushelyzet? Látni már a fényt az alagút végén?

Szerintem a vakcinának köszönhetően van remény. Remélhetőleg világszerte mindenkinek lesz lehetősége hozzájutni az oltáshoz.

Mi a helyzet a tesóddal? Arról szóltak a hírek, hogy Ronald lassan Európába jöhet tekerni?

Tényleg volt szó róla, de talán még korai. Csak 15 éves. Nem tudom mire lehet képes, viszont tényleg ügyes srác. Szerintem az a legfontosabb, hogy élvezze azt, amit csinál.


GazzettaHozzászólások