ES Bringa - Bernal: "Froome a barátom, remélem velünk teker majd a Touron"
Bernal: "Froome a barátom, nem volt dühös a nyilatkozatom miatt"
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Froome a barátom, remélem velünk teker majd a Touron"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/06 15:22
A kolumbiai versenyző szerint sokan félreértették korábbi nyilatkozatait és egyáltalán nincs köztük konfliktus Froome-val. A címvédő továbbra is állítja, a Touron a legerősebbért dolgozik majd a csapat, a jelenlegi helyzetben pedig a rutin és a fiatalság ugyanannyit érhet


Milyen tanulságokat vontál le a mostani járványhelyzetből?

Ez a helyzet mindenkit meglepetésként ért. Az élet mindenki számára teljesen megváltozott. Az olyan egyszerű, személyes dolgoktól, hogy nem tudunk valakit rendesen, kézfogással üdvözölni, egészen az országot érintő gazdasági és egészségügyi problémákig.

Mennyire érintett téged személyesen? 

Nem panaszkodhatom, szerencsésnek érzem magam. Engem támogat a csapatom, a sok ember akikkel együtt dolgozom. Vannak sokkal fontosabb területei az életnek, amik érintettek. 

Már megvan az új versenynaptár, de mi lesz, ha nem lehet majd tekerni?

A versenyek meg lesznek tartva, ebben teljesen biztos vagyok. A hogyan még egy kérdés, a háromhetesek sok embert vonzanak, most azon dolgoznak ezt, hogy lehet kivitelezni. De a Tour a Giro és a Vuelta meglesz, ahogy a többi verseny is augusztustól.

És Chris Froome ott lesz a Touron az Ineossal?

Szerintem igen. Sok szó esett erről a témáról, hogy szezon közben vált csapatot. Nagyon-nagyon jó kapcsolatot ápolok Chrissel, de ez tényleg egy kényes téma. Megértem a helyzetét, de remélem velünk teker majd. Ő valaki, aki négyszer megnyerte a Tourt, kétszer a Vueltát és egyszer a Girót, rengeteg tapasztalata van. Ismeri a Tourt és fontos tagja a csapatnak. 

Van rajtad nyomás, amikor a lehetséges problémákról beszélsz? 

Kéne hogy legyen, de jelenleg nyugodt vagyok, a legjobb módon készülök. Még hosszú út van a Tourig és egyikünk sem versenyzett még, hogy lássuk, hol állunk. A legfontosabb dolog most Egan Bernal számára, hogy jó állapotban érkezzen a versenyre, jól felkészüljön, nyugodt legyen és élvezze a versenyt. 

Az elhangzottak kizökkentettek téged? 

Most egyensúlyban vagyok, ahogy kell. Nem éri meg belemenni ezekbe a dolgokba. Ami a lényeg, hogy ha jönnek a hegyi szakaszok, Chris, Thomas és én őszinték legyünk egymáshoz. Ha látjuk, hogy valaki erősebb, segítsük őt. Látni kell, hogy ha mondjuk ott vagyunk egy 10 fős csoportban és valaki rosszul érzi magát, vannak más opciók is. Senki nem mondhatja, hogy "én vagyok a kapitány". Ha dolgoznom kell Froome-ért, megteszem. Ahogy egész biztosan ő és Geraint is megteszi majd értem. 

Igaz, hogy Froome dühös volt a nyilatkozataid miatt? 

Egyáltalán nem igaz. Ténylegesen az történt, hogy átbeszéltük a dolgokat, mert mi hárman folyamatosan beszélgetünk. Az emberek úgy vették, mintha dühös lenne rám, de ez nem így volt. Sohasem volt mérges a kijelentésem miatt. Barátok vagyunk és mind nyerni szeretnénk, de a legfontosabb, hogy a csapat, az Ineos nyerjen. 

Hogy értetted akkor, amit mondtál?

Nem úgy, ahogy sokan vették. Voltak, akik agresszívnek értelmezték a nyilatkozatomat. Azért mondtam, mert ezt gondoltam, Froome pedig szintén elmondta a véleményét, amit tisztelni kell. A csapat majd dönt, de ez még messze túl korai. Még nem is versenyeztünk, különben is meg kell várnunk a Tour első pár szakaszát. Ahogy az is nagy kérdés, ki hogy jut majd oda. 

Bernal-Froome.jpgFotó: Europress/AFP

Az esélyesek azonos állapotban érkeznek majd? 

Én azt mondom, hogy lesznek meglepetések. Van aki tudott magaslaton edzeni, mások nem. Van aki korábban kimehetett az utakra. Mindenkinek a Tour jár a fejében és azon lesz, hogy jó formában érkezzen. 

Ez a verseny más lesz mint az előzőek, mert szinte az összes nagy név ott lesz...

Azt gondolom, hogy a körülmények miatt sokkal többen küzdenek majd a győzelemért és egy színvonalasabb Tour lesz. Egy más fajta kihívás lesz, nem csak sport szempontból, hanem általánosságban is. 

A fiatalok általában gyorsabban felveszik a ritmust, előny ez Thomassal, Rogliccal szemben? 

Nem tudom. A veterán bringásoknak megvan a tapasztalatuk, hogy jó állapotban érkezzenek. Nem túl jóban, hiszen a versenyen veszik fel a ritmust, a harmadik hétre érik el a legjobb formájukat. A fiatalok tényleg hamarabb veszik fel a ritmust, de hogy ez előny-e, azt nem tudom.

Mi lesz számodra a kulcs a Tour győzelemhez? 

Mindenhol másodperceket kell nyerni. A kulcs a regeneráció, a jó alvás, a megfelelő táplálkozás, a váratlan helyzetek kezelése, ezek mind fontosak. 

Még mindig azt gondolod, hogy a címvédéshez több mint egy perc előnnyel kell nekivágnod az időfutamnak? 

Még mindig ezt gondolom, semmi nem változott. Szükségem lesz egy, vagy másfél percre a TT előtt. Nem lesz egyszerű, de akkor lennék nyugodt. Persze sok függ azon, ki a második, de ha a specialistákat nézed, biztos hogy szükség lesz előnyre. A szakasz hegyen ér véget, de előtte számos kilométer lesz, amin a specialisták előnyt szerezhetnek.

Bernal-TT.jpgFotó: Europress/AFP

Mi lehet a te előnyöd? 

A hegyek nyilván nekem kedveznek, ott kell kialakítanom a különbséget. A lényeg hogy jó előnnyel érkezzünk az időfutamra, hogy védhessük ezt a különbséget és legyen esélyünk nyerni. 

A vb-t nyolc nappal rendezik a Tour után és hegyes útvonalon. Megcélzod mindkét versenyt? 

Először végig kell mennem a Touron, az az elsődleges cél. Ha vége, elemzem majd, milyen állapotban vagyok a vb-re. Jó lenne menni és harcolni a győzelemért, de majd Párizsban megnézzük, mit tehetünk ezért. 

Megnyerheted mindkét versenyt?

Jó lenne indulni, mert még sose mentem világbajnokságon. Jó lehetőség lenne, de látnom kell majd, milyen formában vagyok a Tour után. Nincs értelme elindulni, ha nem versenyezhetek a győzelemért.


El Timepo

Hozzászólások