ES Bringa - Bernal: "Ez a sárga trikó egész Kolumbia sikere"
Bernal: "Ez a sárga trikó egész Kolumbia sikere"
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Ez a sárga trikó egész Kolumbia sikere"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/29 09:26
"Szeretném megköszönni a csapatnak a lehetőséget és azt, hogy hittek benne. G-nek pedig azért vagyok hálás, mert végig segített. Azt hiszem, most én vagyok a világ legboldogabb embere. Megnyertem a Tourt. Még mindig nem hiszem el."

Ezt mondta  tegnap este Párizsban, a Tour de France dobogóján, sárga trikóban Egan Bernal. Négy nyelven is köszönetet mondott az őt segítőknek, miközben talán azon gondolkozott, honnan jutott el idáig.

Két éve ilyenkor még a szebeni kör dobogóján pezsgőzött, most a Champs-Élysées-n figyelte őt az egész világ. Huszonkét évesen nyerte meg a Tour de France-t, minden idők harmadik legfiatalabb győzteseként.

Jó üzletet csinált vele a Sky/Ineos, ez nem kérdéses. Nagyon megérte kifizetni érte azt a 400.000 eurót. Bernal pedig tegnap este nem felejtett el köszönetet mondani Olaszországnak és az Androni csapatának. Mert, elmondása szerint, az ott eltöltött két év alatt lett belőle igazi kerékpáros. Az Ineosnál meg Tour-győztes.

"Hogy mi hiányzik legjobban Olaszországból? A jó fagyi, meg a Nutella!" - mondta gondolkodás nélkül, miközben kiemelte, ez a sárga trikó egész Kolumbia sikere. Merthogy ő az ország történetének első Tour-győztese.

000_1J63Y9.jpg Fotó: Europress/AFP

"Büszke vagyok arra, hogy kolumbiai lehetek. Ez a győzelem az országomé és a szurkolóké, hisz a sikeremben ők is benne voltak. Végig elképesztően sokan buzdítottak az utak mentén."

Meg persze a családé, akik tegnap természetesen ott voltak Párizsban. Xiomara a barátnő (akit Egan 5 évvel ezelőtt a montinak köszönhetően ismert meg), a papa German, aki rendszeresen motoros edzésekkel segíti a fiát ("csak ő tudja, milyen sokat megyek, mikor otthon készülök"), és az öccse Ronald, aki először gratulált neki a befutó után.

Egy valamit viszont ne felejtsünk el: Egan Bernal idén nem a Tourra készült. De egy - utólag már nyugodtan leírhatjuk - szerencsés véletlen miatt kihagyta a Girót, Ahol ő lett volna az Ineos kapitánya. Egy héttel az olasz kör rajtja előtt ugyanis edzésen bukott, eltörte a kulcscsontját, így újra kellett terveznie a szezonját. 

000_1J64G5.jpg Fotó: Europress/AFP

És miután egy hónappal később Froome is megsérült, egyértelmű volt, hogy ott lesz Thomas mellett. Mint társkapitány. Hiába próbálta minden nyilatkozatában azt hangsúlyozni, hogy ő G-ért fog menni.

"Nem is kérdés, egy durva Giróval a lábamban nem mentem volna így a Touron. És akkor most nem állhatnék itt, hogy válaszoljak a kérdéseitekre" - mondta Bernal.

Akit még tavaly megkérdezett egy kolumbiai újságíró arról, mi a legnagyobb félelme az életben. Egan akkor ezt válaszolta: "Azt hiszem az, hogy nem hagyok majd semmi maradandót magam után."

Tegnap este hivatalosan is megnyerte a Tour de France-t.
Szóval ez a mondat már értelmét vesztette.

Hozzászólások