ES Bringa - Bernal a Giro, Froome az olimpia felé nyitna
Bernal a Giro, Froome az olimpia felé nyitna
Fotó: Europress/AFP

Bernal a Giro, Froome az olimpia felé nyitna

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/30 10:52
Nincs könnyű helyzetben az Ineos, hisz a jövő évi nagy köröket illetően a bőség zavarával küszködnek. Négy GT-győztes is a soraikban teker, köztük a történelmi ötödik Tour-győzelemre pályázó, de még mindig nem teljesen egészséges Chris Froome. A helyzetet tovább bonyolítja a tokiói olimpia, melynek mezőnyversenyét mindössze hat nappal a Tour utolsó szakasza után rendezik. 

Chris Froome saját bevallása szerint is a nulláról kell, hogy felhozza a formáját ráadásul még mindig nem épült fel teljesen a júniusi bukásából, és vár még még rá egy műtét is. A legnagyobb motivációt természetesen az jelenti a számára, hogy harcba szállhasson az ötödik Tour-győzelméért. 

"Mindent elölről kell kezdenem, vagy, ha úgy jobban tetszik, még annál is mélyebbről. A lábaimban az erőegyensúlyt vissza kell állítanom 50-50 százalékra, a jelenlegi 65-35-ről. Lesz még műtétem is. El kell távolítani egy fémlemezt és hat csavart, ami elég kényes dolog a körülötte lévő izmok és a lágy részek miatt."

"A legnagyobb hajtóerő számomra a Tour de France. Vissza akarok térni erre a versenyre. Most még korai volna megmondani, hogy mindez lehetséges lesz-e, de az biztos, hogy mindent meg fogok tenni érte."

Dave Brailsford, csapatfőnök hangsúlyozta, hogy erős csapattal akarnak nekivágni a Tournak, a lehetséges kapitány személyéről azonban, érthető okokból nem tudott még nyilatkozni.

"Van választék bőven, hisz van ugye négy GT-győztesünk is" - mondta Brailsford Froome-ra, Egan Bernalra, Geraint Thomasra és a Movistarból érkező Richard Carapazra utalva. "Az útvonal alapján azt mondom, sokoldalú versenyzők kellenek a csapatba. Olyanok, akik bármire képesek."

froome.jpg Fotó: Europress/AFP

A csapat megnézte Japánban a jövő évi olimpia mezőnyversenyének helyszínét. Froome-ot felvitték kocsival a Fuji tetejére, aki aztán kerékpárral bejárta a pálya utolsó részét.

"Még soha nem nyertem egynapost, de az olimpia útvonala fantasztikus. Alig várom, hogy belevessem magam és alaposan kielemezzük, hogyan lehetne megnyerni egy ilyen versenyt. Ezt az egész helyzetet, amiben vagyok, felfoghatnám nagyon negatívan is, én azonban inkább megpróbálok valami példa nélküli dolgot kihozni belőle."

Froome mellett Bernal sincs könnyű helyzetben. Logikus választás volna a részéről a  Tour, hisz címvédőként, 1-es rajtszámmal a hátán tekerhetne három héten keresztül. Azonban nagyon tetszik neki a jó sok heggyel teletűzdelt Giro is, ráadásul a kolumbiait egyébként is erős szálak fűzik Olaszországhoz. 

A Girón ugyan van közel 60 kilométernyi időfutam, ami nem feltétlenül kedvez neki, van azonban egy brutális harmadik hét is, valamint összesen öt hegyi befutós szakasz. 

"Nagyon különleges a Giro útvonala. Van ugyan három időfutam, az egyik ráadásul az utolsó napon, de van jó sok hosszú, 200 km fölötti szakasz, amit én nagyon szeretek. És vannak jó hosszú emelkedők is, amelyek szintén kedveznek nekem. Lehet, hogy veszítek majd időt az egyenkéntin, a hosszú emelkedőkön azonban sokat nyerhetek."

bernal.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nyilvánvalóan vissza akarok menni a Tourra, ugyanakkor a Girón is ott akarok lenni. Most még nem akarok dönteni, élvezni szeretném egy kicsit a szabadságot."

Ráadásul az is elképzelhető, hogy nem egyik vagy másik, hanem mindkettő.

"Eddig minden évben csak egy háromhetest mentem, de lehet, hogy jövőre kettő lesz. Attól is függ, milyen állapotban leszek az első után. Ha Froome lesz jobb formában, az is nagy megtiszteltetés volna a számomra, ha hozzásegíthetném őt az ötödik Tour-győzelméhez."

"Végül úgyis az lesz az Ineos kapitánya a Touron, aki a legjobb formában lesz a verseny előtt."


cyclingnews, velonews

Hozzászólások