ES Bringa - Bernal: "Froome, Thomas és én? Bonyolult lehet a kapitánykérdés" 
Bernal: "Froome, Thomas és én? Bonyolult lehet a kapitánykérdés" 
Fotó: Europress/AFP

Bernal: "Froome, Thomas és én? Bonyolult lehet a kapitánykérdés" 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/02/21 09:09
Bár címvédőként is eljátszott a gondolattal, hogy megpróbálja a duplát, Egan Bernal végül csak a Tourra koncentrál majd idén, ahol a feltörekvő fiatalok mellett saját csapattársaival is harcban lehet a győzelemért. Egy, a Kolumbiai kört követően készült interjúban a kapitánykérdés mellett a győzelemmel járó felelősségről és a Giro indulás tervéről is beszélt a fiatal versenyző.


A Tour történetének első kolumbiai győzteseként indultál a hazai körversenyen. Miután nyertél, számítottál rá, hogy a siker ennyire megváltoztatja az életed?

Megmondom őszintén nem nagyon gondolkoztam ezen, annyira váratlanul ért, hogy nyertem. Persze úgy utaztam tavaly Franciaországba, hogy jól akarok szerepelni, győzni akarok, de amikor tényleg nyertem, az nagyon meglepett. Nem tudtam ezután mire számítsak, úgyhogy nem nagyon voltak elvárásaim. Az biztos, hogy az élet számomra és családom számára is teljesen megváltozott.

Mennyi új kötelezettséggel jár bajnoknak lenni? 

Huhh... rengeteg dolog van, néha iszonyatosan fárasztó. Alapból nyugodt természetű vagyok, szeretek egyedül lenni, de persze odakint az utcán ez most szinte lehetetlen. Ahogy itthon versenyzek, érzem a felelősséget ami a szereppel jár. Próbálok nyugodt maradni, de a pokolba is, rengetegen vannak odakint, akik miattam jöttek ki megnézni a versenyt.

El kell fogadnom ezeket a kötelezettségeket, de ettől még én is ember vagyok. Sokan csak a Tour győztest látják bennem, de emellett egy egyszerű 23 éves srác vagyok, olyan mint bárki más. 

Ettől még élvezed a versenyzést, vagy csak egy munka számodra?

Nem, nagyon is élvezem és szeretném ha ez így is maradna. Imádom a versenyek izgalmát, ahogy az adrenalin átjár, miközben pozíciókért küzdök a mezőnyben, figyelek a szélre és arra, hogy mindig elöl maradjak. Ennek az élvezetnek köszönhetően nyertem meg a Tourt és nem szeretném elveszíteni csak azért, mert címvédő vagyok. 

000_1OX9TS.jpg Fotó: Europress/AFP

Alig 23 éves vagy, egyáltalán nem idős, de például Higuita (a Kolumbiai kör győztese) aki nálad is fiatalabb, elmondása szerint néha már öregnek érzi magát. Te is hasonlóan vagy vele? 

Abszolút. Igazság szerint úgy érzem, hogy amikor az újságírók vagy a rajongók a tehetséges fiatal versenyzőkről beszélnek, engem már nem tesznek ebbe a kalapba. Ettől néha öregnek érzem magam, pedig nem vagyok az. Persze az olyanok mint Evenepoel, Pogacar vagy épp Higuita még nálam is fiatalabbak és máris rengeteg versenyt nyertek. 

Komolyan elgondolkoztál, hogy idén megpróbálkozol a Giro-Tour duplával? 

Igen, de aztán a csapattal beláttuk, hogy idén ez nem lenne jó ötlet. Egyrészt épp azért mert csak 23 éves vagyok és soha nem csináltam még két háromhetest egy évben. Másrészt mert Tour győztesként komoly elvárások lennének velem szemben Olaszországban, csak a győzelem vagy a dobogó lenne elfogadható. Utána pedig mehetnék címet védeni a Tourra, úgy hogy idén egy héttel kevesebb pihenő van a kettő között. 

Türelmesen kell hozzáállnom a dologhoz. Nagyon szeretném a Girot, hiszen két évig laktam Olaszországban, de megértem a csapatot. A legjobb döntés, ha idén a Tourra koncentrálok és majd jövőre próbálkozom a Giron.

A csapat: Froome, Thomas, Te és most már Carapaz is... három korábbi Tour és egy Giro győztes egy sorban. Könnyű úgy látni, hogy ebből egy Trónok Harca szerű vetélkedés lesz köztetek. 

Nem tudom, az egész helyzet bonyolult. Itt ülve könnyű lenne azt mondani, hogy minden rendben lesz, de a verseny közben komplikálttá válhatnak a dolgok. Most viszont még nincs értelme ezen gondolkoznom.

000_1LS1S7.jpg Fotó: Europress/AFP

De kapitányként érkezel majd a Tourra Froome és Thomas mellett? 

Ez egy olyan kérdés, amire még én sem tudom a választ. Ebben Dave Brailsford nagyon okos, mindig megoldja, hogy mindenki elégedett legyen a helyzettel.  Beszélek vele és úgy érzem, hogy támogat, de persze ugyanezt érezheti Froome vagy Thomas is. Egyelőre csak azt látom, hogy van két nagyon jó csapattársam, akik ugyanúgy minden tiszteletet megérdemelnek mint én. Ez egy komoly motiváció, hogy keményen edzek és megküzdjek a vezető helyemért. 

Aztán amint túl vagyunk a sík szakaszokon a Touron, elég egyszerűvé válik a kommunikáció, hiszen a hegyekben úgysem lehet titkolni, ki erős és ki nem. Ha valaki jobb formában van a többieknél, a csapat meghozza a szükséges döntést, mert nem akarják elszalasztani a győzelmet. Ha valamelyikük erősebb lesz mint én, talán nehéz lesz, de el kell fogadnom a helyzetet. Azt hiszem ők is hasonlóan gondolkoznak. 

Így volt tavaly is közted és Thomas között?

Persze, hiába volt másfél perc előnye velem szemben az időfutam után, másnap a Tourmalet-n mondta, hogy menjek, mert ő halottnak érzi magát. Más szakaszokon, ahol erősnek éreztem magam, én is mindig odamentem hozzá és megkérdeztem, mi legyen. 

Szerintem idén is meglesz ez a kölcsönös tisztelet egymás irányába. Talán nehéz lesz egymásért dolgozni, hiszen mindketten Tour győztesek vagyunk és minden más sorban egyértelmű kapitányok lennénk, de most mind ugyanannak a csapatnak sikeréért tekerünk. Ezt nem fogjuk csak úgy kidobni az ablakon. 


Elpais.com

Hozzászólások