ES Bringa - Benoot nyerne valami nagyot az idén: egy Tour-szakaszt vagy egy klasszikust
Benoot nyerne valami nagyot az idén: egy Tour-szakaszt vagy egy klasszikust
Fotó: Europress/AFP

Benoot nyerne valami nagyot az idén: egy Tour-szakaszt vagy egy klasszikust

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/15 10:57
Tiesj Benoot három hónappal ezelőtt még szakaszt nyert és összetettben második helyen zárt a Párizs-Nizzán. A karantén időszakát jól átvészelte, többek között a képkirakózásnak és a kertészkedésnek is köszönhetően. Várja már, hogy újrainduljon a szezon, célja egy klasszikus vagy egy Tour-szakaszgyőzelem.

Az eddigi legjobb Tiesj Benoot tekert az idei Nizzán?
Az emelkedőkön mindenképp. Soha nem másztam még ilyen jól hegyre. Az utolsó napon a 6 km hosszú La Colmaine-en fölfelé megvertem Pinot-t, Nibalit és Higuitát, csak Quintana volt nálam jobb bő fél perccel. Ilyen korábban még nem történt velem. 

Ha nem törlik az utolsó szakaszt, megnyerhetted volna a Nizzát.
Igen, meg lehetett volna. 18 másodperc volt a hátrányom, és a csapatom nagyon jól ment a megelőző napokban. De tudtuk, hogy szombaton vége lesz, úgyhogy ezzel már nem foglalkozom. Ahogy Schachmann vitatható bukásával sem, akinél, helyesen vagy sem, de alkalmazták a három kilométeres szabályt. A zsűri úgy látta, nem a saját hibájából bukott. De ezen már túl vagyunk, és én elégedett voltam a második helyemmel, úgyhogy a körülményekhez képest jó érzésekkel kezdtem meg a karantént.

Hogy érintett a COVID-19?
Egy jó barátom megfertőződött, az apukája pedig kórházba is került. Én nagyon óvatos voltam, úgyhogy egyelőre megúsztam.

Mi segített a karantén alatt?
A barátnőm hozott képkirakót, úgyhogy azzal elvoltam, meg csináltam egy zöldséges kertet. Sütőtököt ültettem, de van metélőhagyma, bazsalikom, menta és még jó néhány gyógynövény a kertben. Jó érzés látni, ahogy fejlődnek. Most, hogy egy kicsit többet vagyok távol, kezdenek elburjánzani. Valószínűleg teljesen fel kellene számolnom, a barátnőmet ugyanis nem igazán érdekli a kertészkedés. 

Időközben még vizsgáztál is az egyetemen.
Igen, ipari és nemzetközi marketingből. Már csak három kis tárgyam van, plusz a szakdoga. Remélem, 2021 végéig meglesz a mesterdiplomám alkalmazott közgazdaság-tudományból.

Benoot szerint a magaslati edzőtábor a kulcs a sikeres tavaszi egynaposokhoz | Eurosport

A hétvégén Tiesj Benoot is megkezdi a 2020-as szezont új csapatánál, a Sunwebnél. A belga klasszikus-menő túl van egy négyhetes tenerifei edzőtáboron, mely úgy érzi, kiválóan sikerült. Olyannyira, hogy szerinte ez a jövő, és tíz év múlva a tavaszi egynaposokra készülők is mind ezt csinálják majd.

Rólad nem hallani, hogy olyan őrült kihívásokba fogtál volna az elmúlt hónapokban, mint Oliver Naesen vagy Remco Evenepoel.
Megértem a többieket, de nekem nincs szükségem ilyesmire. Letekertem a magam adagját a csapat részletes edzésterve alapján, így aztán fizikálisan és mentálisan is nagyon friss maradtam. A Nizza után egy kicsit kifújtam magam, voltam sütögetni, ittam egy sört. Ez is kell a mentális frissességhez. Az fog a legjobban menni az újraindulás után, aki a legjobban kezelte az elmúlt hónapokat. 

Újra fogunk indulni július végén?
Remélem. De, hogy végig tudjuk-e csinálni az őszt, az kérdéses. A legújabb hírek alapján nem biztos. Mindenesetre mi a Sunwebnél rendkívül szigorúan betartunk mindent. Én tudatosan igyekszem nem aggódni. Az a mottóm, hogy kontrolláld, amit kontrollálni lehet, a többi fölött úgysincs hatalmad. Remélem, mielőbb lesz vakcina, és minden megoldódik. 

Mik a céljaid a szezonban?
Egy nagy győzelem. Egy Tour-szakasz vagy egy klasszikus. Tartozom már magamnak ezzel a 2018-as Strade Bianche és az idei Nizza-szakasz után. Szeretnék ott lenni a vb-n is, szerintem a hegyeken nyújtott teljesítményem alapján biztos a helyem a csapatban. 


hln.be

Hozzászólások