ES Bringa - Bennati elköszönt
Bennati elköszönt
Fotó: Europress/AFP

Bennati elköszönt

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/19 17:29
"Szeretnék bejelenteni valamit, de egyúttal szeretném mindezt úgy megtenni, hogy közben mosoly van az arcomon. Befejezem a pályafutásomat, ami szerintem sikeresnek és teljesnek mondható."


A döntést meghozta, pedig nem így tervezte. Daniele Bennati szeretett volna még egy szezont lehúzni a mezőnyben, és valamelyik nagy körversenyen elbúcsúzni. Erre egy sérülés miatt azonban nem lesz lehetősége, de így is teljesnek mondja a (!) 18 idényen keresztül tartó profi pályafutását. 

Mindhárom nagy körön nyert szakaszt, a Girón ponttrikós is volt, talán csak egy komoly klasszikus hiányzik a karrierjéből. Melynek utolsó pár évében már egyértelműen segítőnek, és országúti kapitánynak számított. Pedig volt időszak, amikor a világ egyik leggyorsabb kerékpárosának számított.   

A 2007-es Tour de France-on övé lett a párizsi befutó, egy évvel később három győzelme volt a Girón (és ciklámen trikót is nyert). 2013-ban került a Saxohóz, ahol Bjarne Riis faragott belőle igazi segítőt.

Daniele Bennati mostanra jutott el oda, hogy tényleg befejezi, pontosabban be kell fejeznie. Hisz már nem tud fájdalom nélkül tekerni.

DzCZmtLWoAANtXV.jpgFotó: twitter

Miért pont most hoztad meg a döntést?
A terv nem ez volt, de kényszerhelyzetben vagyok. Nekem is jobban tetszett volna, ha valamelyik háromhetes végén tudok elköszönni, vagy mondjuk a Sanremón.

De akkor mi történt?
A motivációval nincs gond, de a hátammal igen. Áprilisban volt egy bukásom a Vuelta a Castilla y Leon-on, ahol eltört két csigolyám. A sérülés pedig nem múlt el következmények nélkül. Az intenzív és hosszabb erőkifejtések után azonnal előjön a fájdalom, ami sokszor alvás közben is zavar. Egyszerűen nem tudok tovább tekerni. Megpróbáltam visszatérni, de például az Adriatica Ionicán olyan fájdalmaim voltak, hogy fel kellett adnom a versenyt. Szóval gyakorlatilag nem volt más választásom.

2007-ben két szakaszt nyertél a Touron, a következő idényben hármat a Girón. Egy időben te voltál Petacchi legnagyobb ellenfele. Miért csak ez a két éved sikerült igazán erősre?
Az igazság az, hogy a pályafutásomat végigkísérte egy makacs Achilles-ín sérülés, ami komoly kihatással volt a teljesítményemre. Nagyon sokszor kellett kihagynom hosszabb-rövidebb időszakot miatta. Ennek ellenére komplettnek érzem a karrieremet, talán csak egy nagy klasszikus hiányzik. Ilyen lett volna a Sanremo.

Volt a karrierednek egy pontja, amikor szerepet cseréltél, és minden megváltozott
Igen, pont amikor a Saxóhoz kerültem, és elkezdtem Riis-szel dolgozni. Ő volt az aki kitolta a pályafutásomat, hisz azt javasolta, hogy váltsak szerepet, és legyek segítő. Így amolyan országúti kapitányként olyan egyéniségek mellett lehettem ott, mint Contador, Valverde vagy Quintana.

És most?
Nem tudom mi lesz velem, hisz erre a bejelentésre nem készültem hónapok óta. Egyet tudok, jó lenne a sportág közelében maradni. Ez a tervem.

Vannak olyan pletykák, melyek szerint te válthatnád Davide Cassanit a szövetségi kapitányi poszton
Bárcsak így lenne...de szerintem erről még nagyon korai beszélni.

Jó régen, a kétezres évek elején kezdtél. Mennyit változott azóta a sportág?
Sokat. Én személy szerint most azonnal betiltanám a wattmérőket. Ez elveszi a show-t, kiöli belőled az improvizációs készséget és a spontaneitást. A fiatal srácok csak ezt nézik, miközben nem hallgatnak a testük adta jelekre. 

EJtsSAoXUAAaTWd.jpgFotó: twitter

És a biztonság kérdése? Sajnos rengeteg mostanában az edzés közben elütött versenyző...
Így van. Edzés közben tényleg veszélyben vagy. Én Arezzo környékén lakom, nem a legforgalmasabb úton szoktam átmenni a városon, így sok kocsival nem is találkozom. De ha valaki megelőz, akkor azt 120-al teszi...A fiam szerencsére focizik, nyilván nem erőltetném ezek után, hogy tekerjen. Biztosan félteném.

Volt 54 profi győzelmed, ki lehet ezek közül emelni egyet?
2007-ben megnyertem a Tour utolsó szakaszát. Azért az semmihez sem hasonlítható érzés. Szóval az van a lista elején, aztán jön a Giro és az ott szerzett ponttrikó. De azokra az eredményekre is büszke vagyok, melyekben segítőként voltam benne. Olyan versenyzőkért mehettem, mint Cipollini, Simoni, Cunego, Nibali, Cancellara, Basso, a Schleck tesók, Contador, Valverde és Quintana.

Közülük kire nézel fel a leginkább?
Nagyon nehéz választani, hisz elképesztő egyéniségekről beszélünk. De azt hiszem Cipollini van az első helyen. Nekem ő volt a csúcs. Aztán jön Cancellara, majd Contador. Hihetetlen személyiségük volt.

Szóval akkor tényleg befejezted?
Igen, mostantól meg kell próbálnom kerékpár nélkül élni. Nem szó szerint, de versenyezni többet nem fogok.Gazzetta, Tuttobiciweb

Hozzászólások