ES Bringa - Ben King: "Meg kell érteni, hogy a szabadságunkat tesszük kockára"
Ben King: "Meg kell érteni, hogy a szabadságunkat tesszük kockára"
Fotó: Europress/AFP

Ben King: "Meg kell érteni, hogy a szabadságunkat tesszük kockára"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/04/02 10:11
Emlékeztek még Ben Kingre? Igen, ő az a srác, aki a Dimension Data versenyzőjeként két szakaszt nyert a 2018-as Vueltán. Ugyan amerikai kerékpáros, de már majdnem 10 éve él Olaszországban, így érdemes lehet odafigyelni az ő véleményére, hisz sok mindent látott az elmúlt hetekben.

"Már itthon vagyunk Charlottesville-ben (Virginia), de sokáig azt mondtam, hogy Olaszországban biztonságosabb, mint az USA-ban. Szerintem az olaszok nálunk sokkal jobban álltak a járványhoz. Nem volt könnyű eljönni, megszakad a szívem, ha az otthagyott ismerőseimre gondolok. Étterem tulajdonosok, akiknek be kellett zárni, és ki tudja mikor nyithatnak ki legközelebb. Ha egyáltalán ki tudnak nyitni..."

King egyébként 2011 óta él Luccában, szóval valóban sok barátja van Olaszországban.

"Régen rengeteget jártunk az U23-as amerikai válogatottal Toszkánába versenyezni " - mesélte King a Gazzettának. "És amikor aláírtam az első profi szerződésemet, a BMC akkori edzője Chris Butler felajánlotta nekem, hogy költözzek hozzá. Nem sokat gondolkoztam. Sokan Gironát választják európai központnak, de nekem Lucca tökéletesen megfelel. Jennával itt házasodtunk össze, egy csodálatosan szép, az 1600-as években épült kastélyban. Apró érdekesség róla, hogy az NBC-nél dolgozott a Tour de France ideje alatt, de mégsem onnan ismerjük egymást. Egy közös baráti társaságnak köszönhetően találkoztunk."

91465229_239247743923085_2299696315173460910_n.jpg Fotó: instagram

Az NTT versenyzője már az előző héten elutazott Olaszországból, de természetesen nem volt hétköznapi a hazaútja.

"Szürreálisnak mondanám az egészet. A pisai reptér üres volt, a Rómába induló gépen szinte csak mi voltunk, de az amerikai járaton is lehettünk összesen negyvenen. Soronként egy embert ültettek le. Ugyanakkor miközben már Amerikában kocsiztunk haza, az olasz karantén után bizonyos szempontból felemelő érzés volt látni az embereket a szabadban focizni meg kosarazni. Persze aztán nekem is egyből átfutott az agyamon, hogy itt még mindenki érintkezik a másikkal, nincs kijárási tilalom, pedig láttuk mi zajlik Olaszországban. Pont ezért fordult meg a fejemben, hogy erről valamit írni kellene, hogy az amerikai emberek is megértsék, ez egyáltalán nem vicc." (King a hazaérkezése óta a flobikes.com-on jelentkezik állandó videó és cikksorozattal).

Ugyan nem orvos, nem vírusszakértő, hanem egy profi kerékpáros, de Ben King a maga módján valamennyit akkor is szeretne segíteni.

90711266_238855703936513_222381798913619264_n.jpg Fotó: instagram

"Ez egyáltalán nem csak Olaszország vagy Európa problémája. A járvány terjed, főleg ha sokat találkozol másokkal. Egy ember akár hármat is meg tud fertőzni. Sokan itthon még mindig alábecsülik az egészet, és hajlamosak egy sima influenzának beállítani a dolgot. Jó lenne ha mindenki megértené, hogy ha nem lassul a járvány, akkor a szabadságunkat tesszük kockára. Kövessük a szabályokat, magunk és a mások miatt."

Végül a megszokott kérdés, hogy bírja ő a bezártságot?

"Mióta hazajöttünk Jennával önkéntes karanténban vagyunk, de szerencsére nekem van itthon bicóm, van görgőm, és itt a Zwift. Meg csomót beszélünk chat-en a srácokkal, ami sokat segít. De én amúgy is optimista típus vagyok, szóval gondoljunk arra, hogy ez az egész nem tart örökké." 


 


Hozzászólások