ES Bringa - Beloki: "Froome bukása egy életre meghatározó emlék"
Beloki: "Froome bukása egy életre meghatározó
emlék"
Fotó: Europress/AFP

Beloki: "Froome bukása egy életre meghatározó emlék"

gyakornokgyakornok
2019/06/22 09:59
"Mentálisan nem vagyunk felkészülve, hogy szembe nézzünk egy ekkora sérüléssel” - mondja Joseba Beloki, az egykori baszk versenyző, majd hozzáteszi reménykedik benne, hogy ebből a kritikus helyzetből Chris Froome vissza tud térni.


Beloki 2003-ban a Tour de France-on, az Alpokban egy lejtmenet során nagy sebességgel sodródott le az útról, nem messze az aznapi célállomástól. Froome-hoz hasonlóan, neki is eltörött a combcsontja, könyöke, csuklója, néhány bordája illetve a szegycsontja és a csigolyája.

Bár az egykori baszk kerékpározó nem ismeri Froome balesetének és sérüléseinek pontos részleteit, ezért nem is tudja teljes mértékben összehasonlítani a saját esetével, de mindenképpen kiemeli, hogy  tapasztalata szerint, az ilyen hatalmas bukás a további életet befolyásoló tényező.

„Nem szabad elfelejteni, hogy minden szervezet más, ugyanúgy ahogy minden sérülés, de ahogy hallottam a Chris-ről szóló híreket, egyből megjegyeztem, hogy a bukás hasonló körülmények között történt mint annak idején az én esetemben, ráadásul hasonló területeken szenvedett sérüléseket, még ha más törései is vannak” - tette hozzá Beloki.

"Azok alapján amit hallottam és olvastam illetve az őt műtő orvos is ezt erősítette meg, a teljes felépülés 6 hónapot vehet igénybe, de úgy tűnik túl van a nehezén és rendbe fog jönni. Ez megnyugtató, mert általában az orvosok a műtét utáni pár napban óvatosabban szoktak fogalmazni.”

000_PAR2003071431005.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hangsúlyozom, ez én véleményen úgy hogy nem vagyok teljesen tisztában Chris helyzetével, de azt tudom, hogy egy ilyen baleset mennyi problémát jelent, és a felépülés egyáltalán nem egyenletes, nem mindig úgy halad, ahogy azt elképzeljük, úgyis fogalmazhatnék, hogy két lépés előre, egy vissza. Kemény időszak elé néz.”

Beloki szerint az országútra való visszatérés kemény mentális próba elé állítja az embert, majd hozzáteszi „lehetetlen dolog az ilyen sérülésekre fejben felkészülni.”

Továbbá, már egy év telt el azóta, hogy 100 % -os állapotban tekert a tavalyi Touron, és innentől kezdve még 6 hónapot vesz igénybe a teljes felépülés. Ez a hosszú kihagyás most még megjósolhatatlan milyen hatással lesz a 2020-as szezonjára.

"Esetleg további műtétekre lesz szükség, például eltávolítani a csavarokat a combcsontból, nekem nem kellett, másoknak igen. És amikor újra elkezdesz tekerni több kérdést is felvetődhet, minthogy szükséges-e pozíciót változtatni az országúti és a időfutam kerékpáron.”

Beloki messze nem az egyedüli a profi kerékpáros világban, aki Froome-nak minél gyorsabb felépülést kíván a súlyos baleset után. ”Chris már bizonyította, hogy egy nagy küzdő, elég csak a tavalyi Giro győzelmére gondolni, amikor nagy hátrányból állt fel. Pszichésen nagyon erős.”

A baszk kerékpáros megvan róla győződve, hogy Froome vissza fog térni.

"Froome megérdemli, hogy megnyerje ötödszörre a Tourt, legalábbis én szeretném ha így lenne, mivel ezzel utat mutathatna a versenyzők számára, hogy a sérüléseket leküzdve is harcolhatunk tovább, nem számít ki mekkora esélyes.”

000_PAR2003071430986.jpg Fotó: Europress/AFP

Beloki 2003-as sérülése utáni karrierje amolyan félig üres, félig tele pohár esete. A háromszoros Tour-dobogós a sérülése után a következő évben tért vissza, de már nem tudott azon a szinten tekerni, mint korábban. Az egykori versenyzőnek – aki jelenleg is dolgozik egy könyvön, ami a bukásáról és annak utóéletéről fog szólni, és reményei szerint a tél folyamán jelenik meg - még most is jelez a teste, ha változás áll be az időjárásban.

Mindamellett a legnagyobb változás a tapasztalata alapján mentális téren érzékelhető leginkább.

"Amikor egy ilyen bukást szenvedsz el a rehabilitáció alatt elkezded értékelni magadban a dolgokat, mint értél el idáig kerékpárosként, és elgondolkozol rajta milyen kockázatot vállaltál ezért, majd felteszed magadnak a kérdést legközelebb óvatosabban kellene menni, jobban lassítani a kanyarokban.”

„Persze általánosságban beszélek, és ha visszagondolok a 2014-es Touron történtekre, akkor látható, hogy az a bukás Froome karrierben nem okozott nagy törést, de ez a mostani helyzet sokkal súlyosabb”

"A mai napig, ha zuhanyzok és látom a sebeket a könyökömön és csípőmön, visszaemlékezek a műtét utáni órákra, a gyógyulásig tartó időszakra. Elgondolkodsz azon mit tudtál csinál a bukás előtt és mit utána, de hidd el nekem ez megváltoztatja az értékrended.”


Szöveg: Takács Tamás
Forrás: cyclingweekly

Hozzászólások