ES Bringa - Bardet nem zárja ki, hogy ott lesz a Girón
Bardet nem zárja ki, hogy ott lesz a Girón
Fotó: Europress/AFP

Bardet nem zárja ki, hogy ott lesz a Girón

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/31 14:10
Romain Bardet a csalódást okozó Tour után befejezte a szezonját, most pedig azt mondja, motiváltabb, mint valaha. 2020-ban a Giro, a Tour, az olimpia és a világbajnokság is érdekli. 

A 28 éves francia az idén csak árnyéka volt önmagának, meg sem közelítette azt a formát, amellyel 2016-ban és 2017-ben dobogóra állhatott a Touron. Megszerezte ugyan a pöttyös trikót, ám az aligha jelentett gyógyírt arra a megrogyásra, amit például a Tourmalet-n láthattunk tőle. 

"Ilyesmit eddig még sosem tapasztaltam" - mondta Bardet. "A fejlődésem eddig nagyjából folyamatos volt, és mindegyik szezon egy kicsit jobb volt, mint az azt megelőző. Ráadásul a Touron korábban mindig jól mentem, úgyhogy elég nehéz volt feldolgozni azt, ami az idén történt."

Ezek után hozta meg azt a döntést, hogy kihagyja a szezon második felét. Sokan kiégésről beszéltek és megkérdőjelezték az elkötelezettségét a sportág iránt.

"Fáradt voltam és csalódott. De továbbra is imádom ezt a sportot és egy pillanatra nem vesztettem el a hitem magamban. Hiszem, hogy még jó lehetek. Arról volt szó, hogy sehol nem akartam úgy rajthoz állni, hogy nem vagyok versenyképes. Nem akartam 50. helyekért menni. Logikus lépés volt, hogy megálljak, időre volt szükségem."

"Úgy tűnik megérte, mert most friss vagyok és készen állok a szezonra. Alig várom a Tour Down Undert. Októberben kezdtem újra az edzéseket. Megyek egy kicsit pályán, novemberben majd jön egy kis cyclocross, ami remélhetőleg segíteni fog abban, hogy visszaszerezzem az erőmet, a robbanékonyságomat, az idén ugyanis ez hiányzott. Nem voltam képes gyorsítani, anélkül pedig nemigen lehet versenyt nyerni. Egyébként valószínűleg a monti is előkerül majd, meg sífutni is fogok."

bardet2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Sokat tanultam az idén. Például azt, hogy az embernek meg kell tanulnia megújulni. Ha minden évben ugyanazt csinálod, akkor lehet, hogy egy idő után már nem fogsz tudni fejlődni." 

Bardet korábban többször mondta, hogy szeretné majd magát egyszer kipróbálni a Girón. Még semmi sem biztos, de úgy tűnik, erre most nagyobb az esély, mint eddig bármikor.

"Erre most reális esély van. Kíváncsi vagyok, mire lennék képes egy háromhetesen, ami nem a Tour de France."

Bár a jövő évi Girón jóval több időfutam-kilométer lesz, mint a Touron, a jelek szerint Bardet-t ez nem zavarja.

"Ez nem probléma, hisz az idén is sok volt, és egy olyan valaki győzött Carapaz személyében, aki nem éppen időfutam-menő. A Giro még így is sokkal nyitottabb, mint a Tour."

Bardet azonban a jövő évet illetően nem csak nagy körökben, egynaposokban is gondolkodik. A tokiói olimpia mezőnyversenyére majd 2020. július 25-én, hat nappal a Tour végét követően kerül majd sor. A világbajnokság pedig szeptember végén lesz Svájcban, mindkettő egy hegyi-menőknek kedvező terepen.

bardet3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Imádom az egynaposokat, úgyhogy az olimpia és a vb nagy motivációt jelent a számomra, ráadásul szerencsém van a két útvonallal, fekszenek nekem. Két háromhetesen is szeretnék részt venni jövőre, úgy gondolom, egy jól megtervezett versenynaptárral ezek a tervek összehozhatók."

"Sűrű lesz a 2020-as szezon, ezért is jó, hogy az idén hamar befejeztem. Sokkal frissebb vagyok, mint szoktam, ami képessé tehet arra, hogy nagy dolgokat érjek el jövőre."


cyclingnews

Hozzászólások