ES Bringa - Bardet: "Egyszerűen szükségem van valami újra"
Bardet: "Egyszerűen szükségem van valami újra"
Fotó: Europress/AFP

Bardet: "Egyszerűen szükségem van valami újra"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/27 11:19
Hiába nyert pöttyös trikót a tavalyi Touron, a jó összetett eredményre egy pillanatig sem volt esélye. Kifejezetten korán, már július végén befejezte az előző évet, hogy a mostanit a lehető legkorábban, Ausztráliában kezdhesse. 

És ez számára korán sem megszokott, de egyszerűen meg kellet újulnia. Egy olyan drasztikus változásra volt szüksége, ami kizökkenti a jól megszokott ritmusból, hisz hosszú évek óta azonos rendszer szerint telt a tavasza. Mivel a Tour de France-ra készült, és szinte csak az létezett számára. Most már ő is látja, ez nem volt túl jó döntés.


Miért Ausztráliában kezdted az évet?
Mert egyszerűen szükségem volt valami újra. Hét éve azonos rendszer szerint élek, és szinte ugyanazokon a versenyeken indulok a Tourig. Valamit lépni kellett, mert már egy robotnak éreztem magam.

Lehet, hogy nem a legszebb szó, de kezdtél ráunni a Tourra?
Ezt így nem mondanám, de egy kis szünetre szükségem van, főleg a 2019-es verseny után. Egy kicsit el kell felejtenem, hogy újra rápöröghessek.

Mit léptek erre a döntésedre a csapatnál?
Megértették, mivel ők is látták, hogy nem vagyok boldog. Tudják, hogy mennyire elkötelezett vagyok a csapatunk felé, hisz hosszú évekig más sem létezett számomra, mint a Tour. Felvetettem párszor a Giro lehetőségét, de nem volt rá esély. Talán a 2017-es dobogóm után kellett volna azt mondani, hogy állj, és próbáljunk ki valami újat. Nem tudom a szponzoraink mit szóltak a döntésemhez, de az biztos, hogy így legalább más is lehetőséghez juthat.

Az AG2R-nek azért nincs hozzád hasonló embere az összetettre, nem?
Nem csak az összetett létezik egy nagy körön, de arra szerintem egyébként is ott van Latour, aki már egyáltalán nem tapasztalatlan versenyző. Jó, lehet nem a dobogó lesz a célja, de lehetőséget kell neki adni. A szakaszokra meg ott van Oli (Naesen).

EO31uGbWAAM5r9i.jpg

Huszonnégy évesen hatodik voltál a Touron, két évvel később dobogós. Vagyis pontosan tudod mit jelent nyomás alatt teljesíteni.
Pontosan. A francia sajtó és közönség komoly elvárásokat támaszt velem szemben. Amikor két dobogó után "csak" hatodik voltam összetettben, azt sokan nagy csalódásként élték meg.

Valahol érthető, ha benned látták a nagy Bernard Hinault utódját...
Állandóan ezek az összehasonlítások...komolyan nem értem mi szükség van erre. A francia média számára csak a Tour létezik, semmi más. Már októberben elkezdenek írogatni, aztán hónapról-hónapra rosszabbodik a helyzet. De nem csak én vagyok az egyedüli francia. Ott van Pinot, vagy Alaphilippe is.

Igen, idén mondjuk Alaphilippe elvitte a show-t.
Neki megvan az a hatalmas előnye, hogy a Tourig halomra nyeri magát, és nem ez a fő versenye. Ja, és külföldön teker, nem egy francia sorban. A csapata számára nem kizárólag a Tour létezik.

Az év végén lejár a szerződésed, van esély a váltásra?
Nem tudom, erre most nem is gondolok. Szeretnék lehozni egy erős szezont. Amúgy jól érzem magam az AG2R-nél, a csapatom mindenben támogat, ugyanakkor lassan 30 éves vagyok. Tehát ha külföldre szeretnék menni, akkor mostanában kellene...

Idén először indulsz a Girón. Mi lesz a cél, az összetett győzelem?
Persze. És mondom ezt annak ellenére, hogy újonc leszek, és nem tudom mi vár rám Olaszországban. Nibali, Carapaz vagy Simon Yates jól ismerik a Girót, ráadásul már nyertek háromhetest. Szeretnék jól menni, de az olimpián is. Nekem ez lesz az egyetlen és egyben utolsó esélyem arra, hogy érmet szerezzek.

EO87AW4WkAESmWF.jpg

A Girón ott lesz a mezőnyben Evenepoel, akire szintén nem kis nyomást helyez a sajtó. Lenne valami tanácsod számára?
Nem hiszem, hogy szüksége lenne a tanácsaimra, mivel minden tekintetben előttem jár. Tizenkilenc évesen San Sebastiant nyert, ennyi idősen rólam senki nem is hallott. Egy igazi rock sztár most Belgiumban, én nem félteném. Bár személyesen nem ismerem, Olitól hallottam róla történeteket...És ha a nagy Eddy Merckx azt mondja, hogy ez a srác nála is jobb lehet...

Mit vársz tőle a Girón?
Szerintem ő a jövőben nyerhet háromhetest. De szeretnélek megkérni titeket, hogy ezt még ne idén várjátok tőle. Adjatok neki 5 évet, mert nem lehet mindenki van der Poel, hogy állandóan nyerjen valamit.

Ő szerinted egy igazi őstehetség?
Igen, az. Egy született zseni, a génjeiben van a kerékpár. Amihez csak hozzáér, arannyá változik. Szerencsére az olimpián montiban fog indulni...


Het Nieuwsblad

Hozzászólások