ES Bringa - Bardet: "Bennem is érett a döntés, hogy idén inkább a Touron kellene indulni"
Bardet: "Bennem is érett a döntés, hogy idén inkább a Touron kellene indulni"
Fotó: Europress/AFP

Bardet: "Bennem is érett a döntés, hogy idén inkább a Touron kellene indulni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/22 16:40
Az előző évére - a pöttyöst trikót leszámítva - valószínűleg nem szívesen emlékezik vissza, ezért is döntött úgy a tél során, hogy változtat egy nagyot, és pályafutása során először elindul a Girón. Az élet és a koronavírus-járvány azonban borított mindent, így idén Romain Bardet megint a Touron áll rajthoz. 

Lassan újrakezdődik a szezon. Várod már?

Nagyon. Úgy izgulok, mintha újonc lennék és most ismerném meg a naptáramat.

Alapesetben a Giróra mentél volna, de mégis a Touron indulsz. Miért? 

Azok után ami a világban történt, érhető szerintem, hogy a szponzorunknak minden megjelenésre szüksége van, márpedig franciaként a Tournál jobb reklámot nem kaphatsz. A csapat megkért, de bennem is érett a döntés, szóval semmi feszültség nem volt köztünk. Nem is tudom magam elképzelni szeptemberben otthon ülve, miközben megy a Tour. Ráadásul abban hiszek, hogy ez lesz a lehető legjobb felkészülés a vb-re.

Egy izomból végignyomott Tour, meg az utolsó előtti időfutam tényleg jó felkészülés lehet? 

Nehéz megmondani, olyan lesz ez kicsit, mintha pókereznél. Vagy bejön, vagy nem, ezt majd szeptember végén lehet megmondani. Lehet, hogy azok lesznek előnyben, akik ugyan végigmennek, de nem lesznek harcban az összetettért.

101104505_2614097578830602_6092725245300048398_n.jpgFotó: instagram

A kevés versenynap nem lesz gond?

Ez mindenkire másként hat. Biztos, hogy gyors lesz a kezdés, de én folyamatosan edzésben voltam, a súlyom sem ingadozott, készen állok a rajtra. Szóval a kevés versenynap nem lehet akadály.

Hogy viselted a versenyek nélküli időszakot?

Leszámítva azt a „felfedezést”, hogy mennyire kiszolgáltatott a világunk egy vírusnak, teljesen jól. Angus, a kisfiam február végén született, vele a vártnál sokkal többet tudtam otthon lenni, ami mindenféleképp pozitív. Észre sem vettem, milyen pörgős életet éltem, most végre tudtam egy nagyot pihenni.

Nem gondolkoztál azon, hogy a karantén alatt azért voltak fontosabb dolgok is annál, mint, hogy lehet-e a szabadban edzeni? 

De, és egy időben kicsit idegesített is a téma, aztán belegondoltam abba, hogy biztos nem könnyű mondjuk egy 20 m2-es szobában görgőzni heteken át. Én teljesen jól kezeltem a bezártságot, de amikor először kimentem az országútra, egyből beugrott, hogy milyen király munkánk van. Kint lehetünk a természeteben, gyönyörű tájakon edzhetünk, és általában nem vagyunk időhöz kötve.

Az előnyödre válhat, hogy alapból nem a Tourra készültél? 

Őszintén szólva én is ebben bízom. Tavaly hiába nyertem meg a pöttyöst, nem igazán élveztem a versenyzést. Most nem mondanám meg fejből az útvonalat, de nem is úgy készültem a tél óta, hogy a Tour összetettje lesz a legfontosabb. Hallom a hangokat, hogy a Giro jobb lett volna, de erre majd szeptember végén tudok válaszolni. Azt tudom ígérni, hogy a nézők egy átlagosnál támadóbb szellemű Bardet-val találkozhatnak. 

101037677_306780676984636_1825298224559692578_n.jpgFotó: instagram

És abból nem lesz baj, hogy alapból Latour lett volna a Tour-kapitány?

Szerintem most hagyni kell ezt a hierarchia dolgot, majd a verseny úgyis eldönti, melyikünk a jobb. Nem lesz ebből gond köztünk. Komolyan mondom, még nem is gondolkoztam ezen a kérdésen. Ott leszünk ketten a csapatban, és majd menet közben úgyis kiderül, ki meddig juthat.

Az év végén lejár a szerződésed. Tudni valamit a jövődről? 

Még semmi konkrétum nincs. Nem is indult újra a szezon, így szerintem teljesen normális, hogy a csapatok kivárnak egy kicsit. Bőven van még időm kitalálni, hogy mi lesz velem. De elég fontos döntés előtt állok, szóval szeretnék mindent alaposan megfontolni.


L’Équipe, La Montagne

Hozzászólások