ES Bringa - Bardet: "A harmadik héten felrobbantjuk a Tourt"
Bardet: "A harmadik héten felrobbantjuk a Tourt"
Fotó: Europress/AFP

Bardet: "A harmadik héten felrobbantjuk a Tourt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/02 16:40
Legutóbb harmincnégy évvel ezelőtt győzött francia kerékpáros a Touron, Bernard Hinault. Most itt van két kiváló versenyző, Romain Bardet is Thibaut Pinot, akiktől egy nemzet várja óriási rajongás közepette, ám mégis egyre türelmetlenebbül, hogy valamelyikük otthon tartsa végre a sárga trikót. Az alábbiakban megnézzük, mi mindent tettek azért, hogy valahogy csökkentsék a rájuk nehezedő nyomást.

Kezdjük talán onnan, hogy Pinot 2016 májusában, némiképp meglepő módon, határozott nemet mondott Emanuel Macronnak. Az akkori francia gazdasági miniszter ugyanis meghívta a legjobb francia versenyzőket az irodájába egy informális találkozóra. 

Ott álltak sorban mind, a jövő nagy francia reménységei makulátlanul felöltözve: Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Alexis Vuillermoz, Warren Barguil és Romain Bardet. Csak Pinot hiányzott a csapatból. Marc Madiot, csapatfőnök elég dühös is volt, de Thibaut odament hozzá, és megkérdezte, "Mit akarsz, Marc? Azt, hogy illegjek-billegjek a politikusok előtt, vagy azt, hogy megpróbáljam megnyerni a Tourt?"

Ez egyértelműen egy olyan válasz volt, amivel el lehet hallgattatni egy csapatfőnököt. És ez még akkor is igaz, ha Pinot a Tourt nem tudta befejezni abban az évben. Hörgőgyulladás miatt fel kellett adnia a versenyt a 13. szakasz előtt. 2017-ben pedig olyan magas láza volt, hogy a 17. szakasz során ismét csak kénytelen volt kiszállni.

Ebben a két évben Bardet a második, illetve a harmadik helyet szerezte meg összetettben, amivel reményt adott a franciáknak a következő évekre. Ugyanakkor jó nagy nyomást is tett saját magára és valamennyi honfitársára. 

Romain bizonyos szempontból ideális Tour-menő. Általában júliusban van topformában, ráadásul lehet neki drukkolni, mert szeret ösztönből versenyezni, imádja a váratlan támadásokat. 

Thibaut ennek az ellentéte. Kiegyensúlyozottan teker egész évben, de a nyár valahogy eddig sosem volt az ő időszaka. Ráadásul többször inkább a Girót választotta, és szívesebben szállt harcba a rózsaszínért, mint a sárgáért.

pinot2.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2018-as Tour mindkét 1990-es születésű francia számára csalódást hozott. Pinot rajthoz sem tudott állni, mert a Girón összeszedett tüdőgyulladásából próbált meg kilábalni. Bardet pedig hatodik lett közel hét perc hátránnyal Geraint Thomas mögött, ami nem rossz, de két egymást követő dobogó után azért mégiscsak csalódás. 

Ezen a ponton akár mindketten hátat is fordíthattak volna a Tournak, és rámehettek volna inkább az egynaposokra. Bardet ugyanis tavaly második lett a vb-n, és harmadik a Liége-en, Pinot pedig megnyerte a Lombardiát. Végül azonban úgy döntöttek, hogy az idén is a Tourra koncentrálnak.

"Thibaut rendkívül szenvedélyesen nézte otthon a Tourt, miközben gyógyulgatott" - mesélte Julien, a testvére, a FDJ edzője. "Az, hogy nem lehetett ott, felkeltette benne a vágyat, hogy vissza akar oda térni, és el akar érni végre valami jó eredményt."

Bardet rendkívül ambiciózusan azt nyilatkozta februárban a L'Equipe-nek, hogy "Meg fogom nyerni a Tourt." Tehát még csak nem is azt, hogy "Meg akarom", vagy ilyesmi. Más kérdés, hogy Romain később azt mondta, hogy az újság rosszul idézte őt. Ettől függetlenül maga az interjú elég komoly önbizalomról árulkodott.

"Geraint azt mondta nekem, hogy négy évvel ezelőtt, amikor annyi idős volt, mint én, nem tudta volna végrehajtani azt, ami tavaly végül sikerült neki. Ez mindenképpen reményt ad nekem, őrületesen nagy reményt. Úgy érzem, most jön majd az én időm, úgyhogy a harmadik héten felrobbantjuk a Tourt olyannyira, hogy kerékpárosok hevernek majd mindenfelé."

bardet2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Bardet és Pinot is ebben a szezonban lesz 29. Most jön el az ő idejük" - mondta Cycrille Guimard, korábbi legendás sportigazgató, a francia válogatott volt edzője. "Lehet, hogy az időfutamban még mindig nem elég jók, de rendkívül sok tapasztaltuk van, és iszonyatosan motiváltak. Megtanultak versenyezni. Persze van rajtuk nyomás, nem is kicsi, elsősorban a francia sajtó részéről."

Erre kiváló példa, hogy amikor Pinot 2012-ben szakaszt nyert a Touron, és tizedik lett összetettben, a L’Equipe a címoldalon tette föl a kérdést, "Vajon megnyerheti a Tourt?"

Pinot a következő évi versenyen szó szerint belebetegedett a megfelelési vágyba, amivel elkezdődött a végletekig ellentmondásos kapcsolata a Tourral. Bardet pedig, miután második lett Chris Froome mögött 2016-ban, azt mondta:

"Húha, ez így túl gyors. A negyedik helyre vártam magam, és második lettem. Csapdába kerültem. Most már minden évben dobogósnak kell lennem."

Az idén mindketten úgy határoztak, hogy az eddigieknél sokkal jobban elvágják magukat a médiától, és szinte valamennyi interjúfelkérést visszautasítottak. Közben pedig igyekeztek minél inkább élvezni a felkészülést. Guimard szerint éppen ez lehet a kulcs a sikerhez.

bardet1.jpg Fotó: Europress/AFP

"A legfontosabb, hogy mennyire vagy friss" - erősítette ezt meg Julien Pinot. "2016-ban Thibaut túl korán volt túl erős, és nagyon sokat versenyzett. Nem követjük el újra ugyanezt a hibát."

Pinot az idén elvonult vidéki otthonába és az edzések között az állataival foglakkozott. Sok időt töltött kecskéi, birkái, tehenei és csirkéi társaságában, akiket egyébként nagyon szeret. Sokat ült a traktorán is, és hordta a szénát egyik helyről a másikra. Ez segített neki folyamatosan feltöltődni és mentálisan frissnek maradni.

Bardet sokat versenyzett tavasszal a klasszikusokon, különösebb eredmények nélkül, de azért ő is próbált sokat otthon lenni. Aztán elment edzeni a Pireneusokba. Szinte egyedül. Nem tartott vele egyetlen csapattársa sem, újságírók meg pláne nem, egy valaki viszont igen, az édesapja, Philippe. Vele egyébként posztolt is egy közös képet a Tourmalet tetején.

A motiváció és a pihenés lehet a két francia két titkos fegyvere az idén.

"Ráadásul nincs veszítenivalójuk" - mondta Julien Pinot. "Mindkettejüknek vannak korábbról jó eredményeik, az idei verseny egy bónusz lesz. Az a lényeg, hogy élvezzék, hogy érezzék jól magukat."

pinot1.jpg Fotó: Europress/AFP

Nem tudni, vajon Thibaut és Romain is úgy érzik-e, hogy nincs veszítenivalójuk. Az viszont tény, hogy ami az összetettet illeti, továbbra is ők a két első számú francia. Pierre Latour egy kartörés miatt kénytelen volt sokat kihagyni, Warren Barguil messze van a 2017-es, pöttyös trikós formájától, Julian Alaphilippe pedig eddig még nem bizonyított háromhetes-menőként. 

Bár rengeteg jó összetett versenyző teker majd a mezőnyben, a két talán legjobb Chris Froome és Tom Dumoulin nem lesz ott a rajtnál.

Adódik a kérdés: Romain, Thibaut, mikor, ha nem most?


(Forrás: Procycling)

Hozzászólások