ES Bringa - Az utolsó járat: Bookwalter kalandos menekülése a spanyol karanténból
Az utolsó járat: Bookwalter kalandos menekülése a spanyol karanténból
Fotó: facebook

Az utolsó járat: Bookwalter kalandos menekülése a spanyol karanténból

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/28 12:09
Ahogy a járvány pár hete kezdett rosszabbra fordulni, a Spanyolországban élő Brent Bookwalter egyike volt azoknak a profi bringásoknak, akik az utazási korlátozások elől menekülve akartak visszajutni hazájukba. A Mitchelton-Scott amerikai bringása most elmeséli, milyen extrém körülmények között sikerült családjával elhagynia a kontinenst. 


2020 különlegesen kezdődött a közel egy évtizede Gironában élő Brent Bookwalter számára, hiszen az amerikai bringás év elején édesapa lett. Ezt leszámítva viszont a dolgok a megszokott kerékvágásban zajlottak, február elején, alig pár nappal fia születés után, Andalúziában el is kezdte a szezont a Mitcheltonnal. A koronavírus ekkor még szinte csak lábjegyzet volt a hírekben, ami a távoli Kína problémájának tűnt.

A dolgok azonban hamar elkezdtek rosszabbra fordulni, a járvány hirtelen megjelent Olaszországban és villámgyorsan terjedni kezdett. Alig pár hét múlva a teljes ország karantén alá került, nem sokkal később pedig Spanyolországban egy még ennél is szigorúbb kijárási tilalmat vezettek be. Bookwalter és felesége ekkor kezdett el a távozáson gondolkodni:

"Először még a karantén kihirdetése után is Spanyolországban szerettünk volna maradni, hiszen ez az otthonunk, a fiunk is itt született. Viszont pont miatta kezdtünk el gondolkodni."

"Átgondoltuk, mi a legjobb amit szülőként érte tehetünk. A feleségem családja Amerikában él, ott nagyobb támogatást kaphatunk, ha baj van. Nem akartuk, hogy ha bármelyikünk beteg lesz, a fiunk egy állami ellátóintézetbe kerüljön. Ezért elkezdtük megszervezni a hazautat."

Az első gondot a kis Waylon útlevele jelentette, hiszen az újszülött sem utazhatott be az USA-ba megfelelő papírok nélkül. Korábban nem érezték sürgetőnek a problémát, így viszont a karantén alá került országban kellett elintézniük a dolgot. Bár az útlevél elkészült, a kijárási tilalom miatt a család hivatalosan nem tehette meg a rövid utat a barcelonai konzulátusig. Bookwalter ennek ellenére autóba szállt, hogy megszerezze a papírokat.

"Nem volt egy nyugodt út. Csomó rendőri ellenőrzés volt, de végül senki sem állított meg."

Az útlevél birtokában végre elkezdhettek repülőjáratok után nézni, a helyzet azonban ismét rosszabbra fordult. Az amerikaiak bejelentették, hogy hamarosan minden Európából érkező járatot törölni fognak, így nem maradt sok idő a szervezésre. 

"Állandóan a különböző légitársaságokat hívtuk, de egyre csak mondták le a járatokat. Nem volt könnyű hazautat találni, a dolgok óráról órára változtak. Nagyon stresszes helyzet volt, kezdtük azt hinni, hogy nem sikerül majd hazajutnunk."

A család végül március 21-ére talált járatot, Hollandián keresztül:

"A mi gépünk volt az utolsó ezen az útvonalon, utána minden járatot töröltek. Feszült utazás volt."

A stresszt tovább növelte, hogy a reggeli járat több, mint 4 órát késett, így Bookwalterék lekésték az amszterdami csatlakozásukat. Szerencséjükre a légitársaság talált számukra helyet az Atlantába tartó esti járaton, így végre elhagyhatták a kontinenst. Megérkezve ugyan a szokásosnál szigorúbb ellenőrzések miatt ismét lekésték a csatlakozást, a másnap reggeli járattal eljutottak észak-karolinai otthonukba. 48 órás utazást követően végre hazaértek és megkezdhették 14 napos önkéntes karanténjukat. 

"Hihetetlen utazást vállaltunk be a kisfiunk miatt. Elindultunk egy teljes karantén alatt lévő országból ahol mindenki kesztyűt és maszkot visel és megérkeztünk ide, ahol a gyerekek az utcán kosaraznak. Mintha nem is ugyanaz a valóság lenne, mint 48 órával ezelőtt volt."

"Ugyanakkor szomorú és frusztráló látni, hogy kezeli Amerika a járványt. Láttuk Spanyolországban, ott mennyire komolyan veszik és mennyire megnehezíti a mindennapokat. Mi hallottuk az ottani megbetegedések számát, de nem hiszem, hogy ezt itt a helyiek felfogták. Remélem megteszik, mielőtt késő lenne."

Mint senki más, Bookwalter sem tudja, mi következik ezután. Egy azonban biztos, a család az összes nehézség ellenére hazajutott amerikai otthonába, miközben egy olyan történettel gazdagodtak, amit még a kis Waylon is nyugodtan mesélhet majd az unokáknak. 


Velonews

Hozzászólások