ES Bringa - Az újítás, mely eldöntötte a '89-es Tourt 
Az újítás, mely eldöntötte a '89-es Tourt 
Fotó: Europress/AFP

Az újítás, mely eldöntötte a '89-es Tourt 

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/28 11:20
Hosszú idő óta végre egy igazán izgalmas Tourt láthattunk az idén. Nehéz eldönteni, hogy ez volt-e a jobb, vagy a 30 évvel ezelőtti, amikor Greg LeMond és Laurent Fignon csatáztak egymással. 1989-ben mindössze nyolc másodperc döntött az amerikai javára, ráadásul a végeredményt akkor egy forradalmi újítás is jelentősen befolyásolta. 

1989 tavaszán, egy félreeső úton, valahol Franciaország északi részén négy ember izgatottan hajolt egy kerékpár fölé. Két versenyző, egy csapatfőnök, és egy mérnök. Egy titkos kísérlet zajlott éppen, ugyanis LeMond egy új kormányt tesztelt az időfutam-kerékpárjára, melyet egy, a triatlonban is érdekelt szponzor segítségével szúrt ki magának. 

"A modern kerékpározás kezdete" - mondja harminc évvel később José De Cauwer, LeMond csapatfőnöke. "Abban az időben a kerékpársport tudományos szempontból még gyerekcipőben járt." 

"Épp, hogy volt már egy számítógépünk, de a wattmérő még sehol nem volt, az aerodinamikáról pedig még nem tudtunk semmit. Volt egy pulzus monitorunk és egy sebességmérőnk, ennyi."

Ez azonban elég is volt, ugyanis az első teszt eredménye finoman szólva is kecsegtető volt. LeMond három km/h-val gyorsabb sebességre volt képes a triatlonos kormánnyal, mint a hagyományos kerékpárjával, ráadásul ugyanolyan pulzusérték mellett. Konkrétan 53 km/h volt a tempó és 150 a pulzus. Mögötte ott tekert a csapattársa, Jaanus Kuum hagyományos kormánnyal, akinek az volt a feladata, hogy kövesse LeMond minden mozdulatát. Ugyanolyan erőkifejtés-változás mellett az ő pulzusa az egekbe szökött.

A teszt tehát eredményes volt, az új kormányt azonban három hónapra félretették, nem most volt rá ugyanis szükség.

greg3.jpg Fotó: Europress/AFP

Májusban LeMond ott volt a Girón, de szenvedett. A feladást, sőt még a végső visszavonulást is fontolgatta. Két és fél évvel korábban a sógora véletlenül meglőtte őt egy vadászat során. Kis híján elvérzett, 35 ólomgolyó örökre ott marad a testében, és azóta árnyéka önmagának. 1983-ban, mindössze 22 évesen ő lett az első nem európai világbajnok, 1986-ban pedig az első nem európai Tour-győztes.

Végül maradt, nem adta fel, és a Giro utolsó napján tekert egy szenzációsat, második lett az időfutamban. Hosszú idő óta ez volt a legjobb eredménye. "Ennek örömére bontottunk is egy üveg whiskey-t" - meséli De Cauwer

Az egyik csapattárs, Frank Hoste fejében egy jelenet örökre nyomot hagyott. "Hazafelé tartottunk a repülőn, LeMond felkelt a székéből és elkezdett üvölteni. 'Visszatértem! Visszatértem!' Mindenki azt hitte, megbolondult."

Július 1-én egy prológgal indult a Tour, melyen LeMond negyedik lett, de még az új kormány nélkül. A titkos fegyvert az ötödik szakaszra, a 73 km-es időfutamra tartogatták. Volt még azonban egy bökkenő, a versenybíróságnak ugyanis engedélyeznie kellett az újítást. Ehhez a csapatfőnök a színészi képességeit is bevetette. Az egyenkénti reggelén De Cauwer szomorú arccal jelent meg a zsűri elnökének hotelszobájánál, a kerékpárral a kezében.

"LeMond komoly hátfájással küszködik" - mondta a csapatfőnök, majd a kormányra mutatott, hogy az segítene neki. A zsűrielnök ott állt fehér papucsban és fürdőköpenyben, és közölte, hogy minden rendben, mehet a dolog.

Greg megnyerte az időfutamot, sőt, átmenetileg összetettben is átvette a vezetést. Abban azonban, hogy a végső győzelemre is lehet esélye, ekkor még elég kevesen hittek. 

A Pireneusokban Fignon, esélyeshez méltón fel is vette a sárga trikót. Aztán az Alpok hegyi időfutama után ismét LeMond volt elöl, néhány nappal később viszont már újra Fignon. 

greg4.jpg Fotó: Europress/AFP

Az amerikainak azonban nem csak a franciával kellett megküzdenie, voltak ugyanis belső problémák is. Bár az ADR csapatnak De Cauwer volt a főnöke, a tulajdonosa egy bizonyos François Lambert volt. Ez csak azért fontos, mert Lambert úr nem szeretett fizetni a versenyzőknek, sőt a számlákat sem feltétlenül szerette kiegyenlíteni. A kerékpárosok sztrájkkal fenyegetőztek, így aztán, hogy megelőzze a nagyobb bajt, Da Cauwernek mélyen a saját zsebébe kellett nyúlnia. 

Jött az Alpe d'Huez, az utolsó kemény hegyi szakasz, amelyen LeMond nagyon nehéz pillanatokat élt át. "Elég okos volt ahhoz, hogy az esélyesek csoportja mögé helyezkedjen, hogy senki ne lássa őt" - meséli De Cauwer. "Fignon csapatfőnöke azonban kiszúrta őt, és mindenképpen informálni akarta a versenyzőjét. Rádió híján, csak az autókból lehetett híreket szerezni, így óriási meccs indult a csapatkocsik között a pozíciókért. Ütközések is voltak, nem volt egyszerű."

LeMond végül kapott közel másfél percet a szakaszon, így összetettben 50 másodperc hátrányba került Fignonhoz képest. Egy olyan nap volt már csak hátra, az utolsó szakasz 24.5 km hosszú egyenkéntije, amikor érdemben változhatott az összetett. Ettől függetlenül szinte mindenki úgy számolt, hogy a verseny eldőlt.

"A csoda azonban mégis megtörtént" - folytatja De Cauwer. "LeMond iszonyatosan felkészült volt. Az összes aknatetőt ismerte a pályán. Úgy ébredt, hogy borzasztóan erősnek érezte magát. Úgy lőtt ki a rajtból, mint egy ágyúgolyó. Nem akart tudni semmilyen részidőt, csak ment." 

"Fignon pedig megroggyant. Minden egyes időmérő pont után közölték vele, hogy már megint vesztett időt. És, ha a csapatfőnöke nem is mondta volna, hallhatta az út mentén szurkoló nézőktől. A nagy Fignon, a kétszeres bajnok mentálisan összeomlott."

greg2.jpg Fotó: Europress/AFP

LeMond végül nyolc másodperc előnnyel megnyerte a Tourt. Ez volt a sportág történetének egyik legkomolyabb fordítása. "Ez a legszebb sportemlékem" - mondja De Cauwer. "Még most is könny szökik a szemembe, ha visszagondolok. Felejthetetlen három hét volt, az biztos."

"Fignon hosszú ideig nem beszélt velem a '89-es Tourt követően. Aztán ugyanabban az étteremben néztük a 2010-es foci-vb döntőjét. Észrevettük egymást, de elég sokáig elnéztünk a másik mellett." 

"Majd egyszer csak látom, hogy megindul felém. Kezet nyújt, megölel, és halkan azt mondja: 'Részemről rendben van.' Hátborzongató volt, kissé nyomasztó is, de ez volt a megbocsátás."

Fignon akkor már súlyos beteg volt. Küzdött a rákkal. Egy hónap múlva meghalt.


(Forrás: Het Nieuwsblad)

Hozzászólások