ES Bringa - Az Izoard legendája
Az Izoard legendája
Fotó: Europress/AFP

Az Izoard legendája

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/25 07:49
A hegy, mely a Tour de France történelme folyamán oly sok döntő ütközet színhelyéül szolgált.

A korai évek:

Az útvonalban először az 1922-es Touron szerepelt a hegy, egy 274 km-es, maratoni szakasz végen, mely Nizzaból indult és Philippe Thys győzelmével Brianconban végződött. Thys nem a végső győzelem reményében érkezett arra a Tourra, de a következő évben már döntő jelentőségű csata színhelyéül szolgált az emelkedő, Henri Pélissier itt indította a végső támadást csapattársa, a versenyben addig vezető Ottavio Bottechia ellen, ami megnyitotta számára a végső győzelem felé az utat. Ugyancsak kiemelkedő jelentőséggel bírt, az olasz legenda, Gino Bartali 1938-as győzelme alkalmával az, hogy elsőként haladt át a hágón. 

Az 50-es évek, Coppi és Bobet 

A Col d’Izoard hírnevet szerzett magának, a hegy mely befolyásolhatja a Tour de France kimenetelét. 1949-ben, ugyan Fausto Coppi leszakadt az emelkedőn Bartaliról, aki meg is nyerte a szakaszt, viszont a végső siker Coppié lett.

A háromszoros bajnok, Lousian Bobet-nek 3-szor is sikerült elsőként áthaladnia a legendás hágón, a leglátványosabb alkalom 1953-ban, a 18. szakaszon történt, amikor 3 perces hátrányban volt az etapot megelőzően az összetettet vezetőtől (Jean Malléjac - a szerk.), végül a brianconi célban a versenyt a maga javára fordította és 8 perces előnyt épített ki. Azon a napon vált biztossá, hogy Coppi nem tudja megvédeni a címét a Touron.

Coppi és Bobet csatájának emlékeként két emléktáblát állítottak a hágó déli oldalának, úgynevezett Casse Déserte (emiatt rész miatt nevezik az Izoard-t holdbéli tájnak - szerk.) részén, ami körülbelül 2 kilométerre van a csúcstól.

024_149156.jpg A két legenda emléktáblájaFotó: Europress/AFP

A 70-es évek, Thevenet detronizálja Merckxet

Az 1975-ös Tour de France-on, egy nappal az izoard-os szakasz előtt, Bernard Thevenet betámadta az addig vezető ötszörös bajnokot, Eddy  Merckxet és 58 másodperccel átvette a vezetést összetettben a pra loup-i befutót követően. Az alig egy perces előny nem volt túl nagy életbiztosítás a legendás bajnokkal szemben, ezért Bobet ösztönzésére, Thevenet az Izoard-on próbálta bevinni a végső csapást. 3 évvel korábban Merckx is hasonló tervekkel érkezett a legendás emelkedőhöz, végül erőfeszítéseit siker koronázta, leszakította a hegyen Cyrille Guimard-t és ezzel megnyerte a 4. címét a Touron. Thevenet is megragadta a maga esélyét, betámadta Merckxet, és végül szóló győzelmet aratott Serre Chevalier-ban, 3.20-ra növelve az előnyét összetettben, ezzel vetve véget a belga versenyző uralkodásának.

A 80-as évek, Lemond 13 másodperces győzelme

Greg Lemond emlékezetes sikere az 1989-es Tour de France-on, melyet a lenyűgöző párizsi időfutamának köszönhetően 8 másodperccel nyert meg. A verseny szorosabb volt mint bármikor előtte, Lemond és Laurent Fignon között többször is gazdát cserélt a sárga trikó. A 16. szakaszon a mezőny a déli oldalról mászta meg az Izoard-t és a cél Brianconban volt. Ekkor Lemond vezette az összetettet és a szakasz végén 40 másodpercről 53-ra növelte az előnyét francia riválisával szemben. Fignon a következő napon visszaszerezte az éllovasnak járó trikót, azonban Lemond 8 másodperces összetett győzelme nem valósulhatott volna meg az Izoard-on szerzett 13 másodperces előny nélkül.

Lemond és Hinault útban a hágó felé,Lemond és Hinault útban a hágó felé, Fotó: Europress/AFP

Három évvel korábban is komoly szerepet játszott a hegy Lemond első összetett győzelme alkalmával. A hágóra felérve a mezőny a déli oldalon ereszkedett le, az amerikai versenyző az összetett 3. helyezettjét, Urs Zimmermannt követve a lejtmenetben sikeresen távolodott el a versenyt vezető Bernard Hinault-tól, végül Lemond megfordította 34 másodperces hátrányát  és átvezette a vezetést csapattársától, az ötszörös bajnoktól. A következő szakaszon történt az emlékezetes alpe d’huez-i befutó, amikor vállvetve gurult át a célvonalon a két klasszis.

Az elmúlt évek

2011-ben stratégiai fontossággal bírt az emelkedő Andy és Frank Schleck számára, hogy az időfutam előtt minél nagyobb előnyt építsenek ki Cadel Evensszel szemben. A 18. szakaszon került sor az Izoard megmászására, a Col du Galabier felé vezető úton. A terv szerint Andy 60 kilométerrel a szakasz vége előtt indult meg, míg testvére a üldöző bolyban tekert és ha utolérik Andy-t akkor neki kellett volna támadásba lendülni. A terv bevált, a fiatalabb Schleck fivér több, mint 2 perccel hamarabb ért be a célba, ezzel átvette a vezetés az összetettben Cadel Evens előtt, akit a hajrában lesprintelt a tesó is. Azonban a Schleck fivérek számára ez nem jelentette a végső sikert, mert Evans kihasználva kitűnő időfutammenő képességeit, a maga javára fordította a versenyt és bezsebelte a végső győzelmet.

Barguil öröme a célban, Fotó: Europress/AFP

A viadal történetében a 34. alkalommal került sor az Izoard megmászására 2017-ben, azonban első alkalommal volt a mitikus hegy a szakasz célja. Warren Barguil a pöttyös trikó viselője nyerte a szakaszt, a versenyben vezető Chris Fromme előtt 20 másodperccel, aki egészen Párizsig megőrizte a sárga trikót.

A versenyen majdnem mindig a déli oldalról, Guillestre felől másszák meg az emelkedőt és Briancon fele ereszkednek le, hasonlóan a mai szakaszhoz.

Vajon az idei versenyen is bekerül az Izoard a Tour de France legendáriumába?

                                                                                                     
Szöveg: Takács Tamás
Forrás: www.hauteroute.org

Hozzászólások