ES Bringa - Astana-győzelem a nyitószakaszon, Lopez pirosban 
Astana-győzelem a nyitószakaszon, Lopez pirosban 
Fotó: Europress/AFP

Astana-győzelem a nyitószakaszon, Lopez pirosban 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/24 21:34

Egy rövid, 13 kilométeres csapatidőfutammal vette kezdetét az idei Vuelta. A szakaszt némi meglepetésre az Astana nyerte, a nagy esélyes Jumbo-Visma pedig egy bukás miatt komoly hátrányt szedett össze.  


Ez történt

Egy év kihagyást követően ismét csapatidőfutammal startolt a Spanyol Kör, ezúttal Torrevieja városa volt a nyitány helyszíne. Egy nem túl hosszú (alig 13,4 kilométer) és nem igazán technikás pálya várt a csapatokra, akik az esti órákban kezdték el a versenyt.

Elsőként a Dimension Data rajtolt el és ért célba, majd a CCC vette át a vezetést. Őket az EF előzte meg, Rigoberto Uran csapatának 14:58-as ideje pedig sokáig a legjobbnak bizonyult. A nagy neveit nélkülöző Ineos viszont ezúttal gyengébb időt ment, ami végül csak a 11. helyre lett elég.

Féltáv után nemsokkal a Sunweb vette át a vezetést, az igazi izgalmak azonban a szakasz végére maradtak. Előbb az egyik nagy esélyes Lopez csapata, az Astana érkezett remek, 14:51-es idővel, ezzel megszerezve az első helyet. Az előzetesen a TTT esélyesének tartott Jumbo-Visma csapata viszont bukásba keveredett, Roglicék így 40 másodperc hátránnyal érkeztek célba. 

A Quick-Step csak megközelíteni tudta a kazah csapat idejét, a Movistar pedig a vártnak megfelelően gyengébb időt ment, az első szakaszt így az Astana nyerte a belga csapat és a Sunweb előtt. A piros trikó első viselője Miguel Angel Lopez lesz, a fiatal kolumbiai esélyes pedig máris komolyabb előnnyel rendelkezik egyik legnagyobb riválisával, Rogliccal szemben.      

Az 1. szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: 
ITT


A szakaszgyőztes - Miguel Angel Lopez (Astana) 

A 25 éves kolumbiai versenyző egyértelműen a győzelemért érkezett Spanyolországba, a nyitószakaszt követően pedig rögtön rajta a piros trikó. 

A nap száma - 40

Az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott Primoz Roglic máris 40 másodperc hátrányba került, köszönhetően csapata bukásának.

A nap mondása: 

"Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de a vízfolt, amin elestünk, másnak még nem volt ott."
(George Bennett, Jumbo-Visma)

Ez jön
Szombaton egy kifejezetten dombos, és nem mellesleg 3000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz vár a mezőnyre. Calpe környékén, vagyis a környéket a téli edzőtáborok miatt kifejezetten sokan ismerik.

A 2. szakasz szintrajza:
ITT
TV: 15.00 - Eurosport

Hozzászólások