ES Bringa - Asgreen: "Ha Pedersennek és Fuglsangnak sikerült, nekem miért ne mehetne?"
Asgreen: "Ha Pedersennek és Fuglsangnak sikerült, nekem miért ne mehetne?"
Fotó: Europress/AFP

Asgreen: "Ha Pedersennek és Fuglsangnak sikerült, nekem miért ne mehetne?"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/12 11:07
A dán versenyző alig másfél éve mutatkozott be a profik között, azonban máris nagyszerű versenyzéssel hívta fel magára a figyelmet. Az idei Flandrián elért második helye után végre a nagyközönség is észrevette tehetségét, Asgreen mégsem a kockaköveken mutatott teljesítményére a legbüszkébb a szezonból. Ha fejlődése így folytatódik, azt sem tartja kizártnak, hogy egy nap világbajnok honfitársa nyomába léphet. 

Mindössze másfél évvel ezelőtt, 2018 áprilisában még alig néhány embernek mondott bármit is Kasper Asgreen neve. A fiatal dán versenyző a kontinentális Team Waoo csapatában tekert és eredményei alapján egyáltalán nem tartozott korosztálya legtehetségesebb versenyzői közé. Néhány hónappal korábban azonban honfitársa, Brian Holm segítségének köszönhetően részt vehetett a Quick-Step téli edzőtáborában, ott mutatott teljesítménye pedig elég volt, hogy rövid időn belül gyökeresen megváltoztassa életét.

A belga csapat ugyanis a tavasz közepére nehéz helyzetbe került a sérülések miatt, hirtelen szükségük lett még egy emberre, hogy feltöltsék a keretet. Így jött képbe az azonnal elérhető és jó formában versenyző Asgreen, aki április elsejével csatlakozott a csapathoz, ahol gyakorlatilag azonnal megkezdte a beilleszkedést a keretbe:

"A Dwars door Vlandeeren előtti este írtam alá a szerződést, de egy versenyem ekkor még volt hátra a régi csapatommal. Viszont már aznap este egy szobába kerültem Lampaerttel, aki másnap megnyerte a versenyt. Egyik pillanatról a másikra Yves Lapmaert szobatársa lettem, nagyon őrült helyzet volt."

043_05502907.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár beugróként került a csapatba, a dán versenyzőnek komoly céljai voltak az idényben, szeretett volna ott lenni az év végén utoljára megrendezésre kerülő csapatidőfutam világbajnokságon. Mivel a szezon során kitűnően végezte a munkáját, végül be is került a Quick-Step keretébe, sőt, a felkészülés részeként a Vueltára is elvitte a csapat. Asgreen pedig meghálálta a bizalmat, komoly szerepe volt az aranyérem megszerzésében:

"Azt hiszem, a teljesítményemnek nagy szerepe volt a győzelemben. Vagy legalábbis a csapatnál ezt mondták."

A nagyszerűen sikerült első év után a második idényének nagy reményekkel és megnövekedett szereppel vágott neki a fiatal dán. Mivel Terpstra eligazolt, felszabadult egy hely a klasszikusokra készülő csapatban, amit Asgreen kapott meg. A tavasz első versenyein bár biztatóan teljesített, valamilyen hiba mindig meggátolta a jó eredmény elérésében:

"A Kuurnén nagyon hátul voltam fontos pillanatokban. Sokszor felzárkóztam, de ez egy nagyon ostoba módja az energiám elpazarlásának. A Harelbekén már sokkal jobb volt, a Dwars dooron viszont rossz pillanatban jött egy defekt. Az erő viszont megvolt, szóval csak az volt a kérdés, okos versenyzéssel ki tudom-e hozni magamból az eredményt."

043_BELGAIMAGE-152653139.jpg Fotó: Europress/AFP

Hiába érzete magában a jó formát, mérvadó eredmények nélkül a sajtó képviselői szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a tavasz egyik legfontosabb versenye, a Flandria előtt. A Quick-Step szokásos sajtóeseményén összes csapattársát körülvették a riporterek, Asgreent azonban mindössze egyetlen dán újságíró akarta meginterjúvolni:

"Egy interjú. Egy darab dán újságíró. Legalább egyvalaki volt."-mesélte utólag a fiatal versenyző nevetve.

Alig 48 órával később viszont a média már felfigyelt rá, hiszen csapattársai gyengélkedése miatt Asgreen a vártnál nagyobb szerephez jutott. Az egész napos munkát és egy közel 60 kilométeres szökést követően a hajrában ismét szabad kezet kapott, egy remekül időzített támadással pedig megszerezte a második helyet a szólóban hazaérő Bettiol mögött. A Quick-Stepnél már a verseny értékelését is befejezték a csapatbuszban, mire Asgreen az interjúk után visszaért.

"Természetesen csalódott volt mindenki, hogy nem nyertünk, de az én sikeremnek örültek. Tom Steels, a sportigazgató azt mondta, az eredményem nélkül most nagyon csúnyán nézne ki ez a verseny a csapatnak, szóval megmentettem a napot."

043_BELGAIMAGE-147820925.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár a legrangosabb eredménye egyértelműen ez a második hely volt, Asgreen nem erre a teljesítményére a legbüszkébb az idényből. Ami persze érthető, hiszen a dán versenyző szezonja itt koránt sem ért véget, a Kalifornián és a Német Körön szakaszgyőzelmet szerzett, az Eb időfutamén második lett, a Touron pedig kitűnő munkával segítette csapattársait.

"Mi volt a legnagyobb eredményem? Az egész szezon, a fejlődés amit mutattam. Ha csak egy eredményt érsz el, és csak azt, akkor nem lépsz előre a ranglétrán. Ezt az egész éves jó teljesítményemnek köszönhetem.

Ennek a fejlődésnek a részeként Agreen olyan versenyzők ellen bizonyíthat, akiket nem sokkal korábban még a tévéből követett versenyezni. A kellő tisztelet mellet azonban a fiatal dán egyáltalán nem ijed meg a lehetőségtől:

"Persze tudom, hogy őket nézve nőttem fel, de ez nem jelenti, hogy félnék tőlük. Nagyszerű, hogy ellenük versenyezhetek, a következő célom pedig az, hogy megdolgoztassam őket a pénzükért."

Ha már célok, a következő idény tervei már kirajzolódtak a dán versenyző előtt. Ismét nagy szerepet kaphatnak a klasszikusok, ahol Gilbert távozásával még nagyobb szerephez juthat. 

"A csapat taktikája, a támadó versenyzés nagyon fekszik nekem. Nem vagyok elég gyors, hogy sprintből nyerjek, de megvan az erőm, hogy másokat kijátszva győzelmeket szerezzek."

043_dpa-pa_190831-99-688003_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

A klasszikusokon nyújtott jó teljesítmény mostanában a dán versenyzők jó szokásává vált, hiszen 2018-ban az idén világbajnokságot nyerő Pedersen szintén a második, Valgren pedig a negyedik helyet szerezte meg a Flandrián. Utóbbi ráadásul az Amstelt is megnyerte, míg Jakob Fuglsang az idei Liegen aratott sikert. Elmondása szerint honfitársai sikerei csak tovább ösztönzik Asgreent a fejlődésben: 

"Motiváljuk egymást az eredményeinkkel. Látom őket nyerni és azt gondolom: a pokolba is, ha nekik sikerült, nekem miért ne mehetne?!"


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Cyclingnews.com

Hozzászólások